Bunamak istemiyorsanız bunlara dikkat edin! Bunamanın nasıl ne şekilde olduğu üzerine hiç kafa yordunuz mu? İşte tüm bilinmeyenleri ile bunamanın arkasındaki sebepler, bu yazıda yer alıyor. Aklın sınırlarını kapatan ve bilinçli düşünmeyi körelten bunama hastalığı tıptaki adı ile Alzeimer, yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Gelin bu hastalığın nedenlerine odaklanalım.
Bu İçerikte Neler Var ?
- Beynimiz ve Bunama Hastalığı
- Bunamamak için Yapılması Gerekenler
- 1- Sosyal Yaşamın Etkisini Arttırmak
- 2- Uykunun Getirdiği Pozitif Süreçleri Yakalamak
- 3- Beyni Sürekli Çalıştırmak
- 4- Beslenmenin Bunama ile Olan Mücadelesini Güçlendirmek
- 5- Yaşayış Biçime Uygun Bir Beslenme
- 6- Diyet Kavramına Yüklenilmesi Gereken Anlam
- 7- Endüstriyel Gıda Mezarlığından Kurtulmak
- 8- Biyolojik Rüşvetten Vazgeçmek
- 9- Bağımlılıklardan Kurtulmak
Beynimiz ve Bunama Hastalığı
Aşırı olan her şeyin vücudu olan negatif etkisi, hepimizin bildiği bir gerçek. Özellikle vücut içerisindeki bir organın zarar görmesi, bu sebepten kaynaklanmakta. Peki beynimizin bu süreci ne kadar yansıttığını biliyor musunuz? Bu durumun zorluğu, daha gizemi çözülememiş olan, vücudun lideri niteliğindeki beynin karmaşıklığını içermekte. Sürecin ortaya çıkan negatif tablolarından birisi ise bunama hastalığı.
Bunamamak için Yapılması Gerekenler
Bunama olarak tabir edilen hastalığın kökenlerine Daha önce hiç indiniz mi? Sizler için bu durumu açalım. Beynin kendini zorlamayışı, en temel neden konumunda. Ayrıca mikro sosyal ortamların gelişim göstermemesi ve beynin yakıtı olabilecek besin zincirlerini abartılı olarak tüketmesi, bunamanın nedenleri oluşturmakta. Elbette bağımlılık konusunun da bir kenara atılmaması gerekmekte.
1- Sosyal Yaşamın Etkisini Arttırmak
Yapılan araştırmalara göre insan hayatının güvenilebilir bir kitle etrafında gelişmesi, bunamayı engelleyecek temel faktörler arasında görülüyor. Bunamanın hiçbir zaman ortaya çıkmaması için önerilen bu unsur, bunama belirtilerinin ortaya çıkmasından itibaren de önerilmeye devam ediliyor. Ayrıca dozunda bir mutluluğun çözemeyeceği sorun olmadığı için bunamayı da engelleyeceği gerçeği, herkesin ortak bir noktada buluştuğu bir fikri temsil ediyor.
2- Uykunun Getirdiği Pozitif Süreçleri Yakalamak
Düzenli bir uyku programının hayata entegre edilmesi, bunama probleminin de ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Karar verme aşamalarının kaynağının uyku bazlı dinlenme faaliyetlerden alması, bunamanın yaşanmamasında önemli bir adım olarak görülmektedir. Bu sayede uykunun getirdiği pozitif süreç düzeyinde siz de bunama korkusunu hiç yaşamamış olabileceksiniz!
3- Beyni Sürekli Çalıştırmak
Meydan okuma ritüel alışkanlıkları arttırmaya denediniz mi? Elbette daha önce buna ilişkin faaliyetler içerisinde bulunmuşsunuzdur. Ancak bu faaliyetlerin yeni bir şeyler öğrenme ve beyni geliştirme noktasında varlık göstermesi, bunama ihtimalini sıfıra indirmeye yardımcı olmaktadır. Örneğin yeni bir dil öğrenme çabasına girilmesi, bunamayı yok edici faktörlerin beynin bir silahı gibi çalışmasını da beraberinde getirmektedir.
4- Beslenmenin Bunama ile Olan Mücadelesini Güçlendirmek
Vücudun çalışması için gerekli olan yakıtın beslenme üzerine kurulduğunu hepimiz biliyoruz. Peki beynin doğru bir zeminde çalışmasını sağlayacak besin türlerine de hakim miyiz? Beslenmedeki yanlışlar üzerine Hiç düşündük mü? veya bu yanlışlıklara düşmemek için neler yapmalıyız? İşte bu soruların cevabı, beslenmenin bunama ile olan savaşında, galip gelmesinin altında saklı.
5- Yaşayış Biçime Uygun Bir Beslenme
İnsanların yaşadıkları coğrafya, beslenme kriterlerini de şekillendirmektedir. İlgili farklılık, sert koşulların var olduğu coğrafyalar veya daha ılıman noktaları içeren bölgelere göre değişiklik gösterir. Bu noktada ise farklı koşullarda yaşayan insanları tek düze bir diyet sürecine sokma durumunun yanlışlığı ortaya çıkabilmektedir.
6- Diyet Kavramına Yüklenilmesi Gereken Anlam
Diyet kavramının perhiz olarak algılanmaması gerekmekte ve asıl anlamı olan, beslenmeyi bir yaşam biçimine oturtmak olduğu unutulmamalıdır. Bahsedilen diyet faktörü; protein, karbonhidrat ve vitamin gibi değerlerin ölçüyü aşmamak üzere yaşayış biçimine ve vücut dengesine göre şekillendirerek tüketilmesini içermektedir.
7- Endüstriyel Gıda Mezarlığından Kurtulmak
Günümüz süreçlerinde popülerlik kazanan her gıda ürünü, çeşitli alt üretim modelleri ile kalitesiz süreçler doğurabilmektedir. Bu süreçler içerisinde büyük çaplı gıda ürünlerinin zararlı etkisi, beslenmenin kemiği bozmakla beraber beynin daha monoton bir hale gelmesine neden olmaktadır. Zincirleme bir reaksiyon olarak da monoton geçen bir yaşam, bunama riskinin varlığını artırmaktadır.
8- Biyolojik Rüşvetten Vazgeçmek
Beynimizin kendine has yapısı, karar verme süreçlerimizi oluşturuyor. Bir durumdan haz almayı en üst seviyelerde isteyen bu müdahale edilemez merkezi yapı, biyolojik rüşvet kavramını da şekillendiriyor. Kavramın çatısı altında beynimiz; zevk durumunu maksimize etmek için diğer organları aşırı karbonhidrat veya şeker ile donatarak hazzı daha fazla arttırma yoluna gidiyor.
9- Bağımlılıklardan Kurtulmak
İnsanoğlunun bağımlılığı oluşturucu ürünlere olan tutkusu, bunama ihtimalini arttıran bir durumu meydana getiriyor. Beynin faaliyet alanlarının kısıtlanmasına neden olan bağımlılık maddeleri, yüksek dozda sigara ve alkol tüketimi gibi noktalarla birlikte vücut dengesini alt üst ediyor ve bunamaya karşı olan koruyucu unsurları yok ediyor.