USD32,49
EURO34,82
JPY0,211600
RUB0,346000
GBP40,68
EURO/USD1,07
BIST9.566,57
GR. ALTIN2.487,59
BTC61.478,48

2021 Asgari Ücret Belirlendi! İşte Detaylar!

asgari ücret6-kredihizmeti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm Türkiye’nin beklediği 2021 asgari ücret belirlendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı basın açıklamasında asgari ücretin net 2 Bin 825 lira 90 kuruş olduğunu açıkladı. Bu açıklamaya göre bekar işçilerin maaşlarına %21.56  oranında zam yapılmış oldu. Fakat bu zam oranı işçi kesimini temsil eden Türk-İş tarafından yeterli bulunmadı.

Türkiye bir aydır maaşlara yapılacak zam oranını gündemine almıştı. Sendikalar ve bakanlık yaptığı 3 toplantıda bir sonuca varamamıştı. TÜİK, DİSK, sendikalar, partiler ve halk farklı rakamlarda istekler sunuyordu. Tüm bunlara karşın Bakanlığın da bir teklifi vardı.

Bakanlık ve temsilciler bugün gerçekleştirdiği dördünce ve son toplantıda nihai karara vardırlar. Son dakika açıklaması yapan Bakan Selçuk, bekar işçi için uygulanacak 2021 asgari ücret fiyatının brüt 3 bin 527 lira 50 kuruş olduğunu açıkladı. Asgari ücret net fiyat ise 2 Bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklandı. Evli ve 3 çocuğu olan bir işçi ise 3 bin 13 lira 72 kuruş maaş alacak.

2021 Asgari Ücret Ne Kadar? Asgari Ücretten Kesilen Prim ve Vergi Oranları

asgari-ucret-kredihizmeti

Asgari ücretle çalışan bir işçi 2021 yılında brüt 3.577 TL maaş alacak. Bu maaştan kesilecek vergi oranları ve net gelir ise şu şekilde olacak;

  • 500,85 TL sigorta primi
  • 35,78 TL işsizlik sigorta primi
  • 456,13 TL gelir vergisi
  • 27,15 TL damga vergisi
  • 268 TL AGİ (asgari geçim indirimi) eklendiğinde net maaş 2.825 TL oluyor.

Yeni zam miktarı ile beraber iş yerlerinin asgari ücret maliyeti toplamda 4 bin 203 TL olarak belirlendi. Bunun yanında devletin işletmelere verdiği asgari ücret desteği ise yine 75 TL olarak devam edecek.

asgari-ucret-kredihizmeti

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada istihdamı desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti. Beşeri ve iktisadi kaynakların verimli kullanılmasını desteklediklerini ve büyümenin devam etmesini sürdürülebilir olarak tesis edeceklerini söyledi. Bakan Selçuk konuşmasında;

“İşçilerimizi ve işverenlerimizi birlikte koruyarak çalışma barışını güçlendirmeyi, kayıt dışı istihdam ile mücadele ederek çalışanlarımızın sosyal güvencesini temin etmeyi, çalışanlarımızın emeğine sahip çıkarak sosyal adaleti pekiştirmeyi, temel önceliklerimiz olarak görmekteyiz” dedi.

Türk-İş 2021 Asgari Ücret Zam Oranını Yeterli Bulmadı

asgari-ucret-kredihizmeti

Bakan Selçuk konuşmasını tamamladıktan sonra sözü Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat aldı. Irgat yaptığı konuşmasında zam oranından memnun olmadıklarını dile getirerek şunları ifade etti;

“2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet kesimi temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz.”

2021 Asgari Ücret Nedir?

Asgari ücret, 20. yüzyıldan sonra birçok ülkede yasal mevzuatlarla belirlenen ve işçiye emeğinin karşılığı olarak verilenen en alt maaş miktarıdır. Bunu ücret minimum kabul edilir ve yasal bir hak olarak işçiye verilir. İşçinin bu fiyattan daha aza emeğini satması yasal değildir.

Bu ücretin hesaplanmasında giyim, konut, gıda, sağlık, ulaşım ve kültürel giderlerin en alt basamağı esas alınır. İşçilerin en asgari şekilde bu ihtiyaçlarını gidermesi amaçlanır ve bu düşünceye göre fiyatlar belirlenir. Her ülkenin ekonomi modeline göre fiyat belirleme kriterleri vardır. Kimi ülkeler saatlik bazda fiyat belirlemesi yaparken, kimi ülkeler belirli bir çalışma saati belirler ve o saat üzerinden ücret belirlenir. Bu bağlamda asgari ücretle çalışmanın bağlantılı olduğu söylenebilir.

Türkiye’de Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

asgari-ucret-kredihizmeti

İşçilere verilecek olan minimum ücretin belirlenmesi için gerekli görüşmeler her sene Aralık ayında gerçekleştiriliyor. Bu görüşmeye 5 işçi temsilcisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 devlet temsilcisi katılıyor. Toplamda 15 kişinin katıldığı görüşmelerde nihai sonuç oy çokluğu veya oy birliği ile alınıyor. Bu görüşmeler Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan 4 haftalık bir süreçte tamamlanıyor.

Temsilcilerin her biri yaptıkları istatistiksel araştırmalar ve hesaplamalar sonucunda tekliflerini sunuyorlar. Bu teklifler değerlendiriliyor ve ardından ortak bir karar alınması için görüşmeler başlıyor. Yoğun ve stresli bir dönemin ardından dördüncü görüşmede nihai sonuç basın yoluyla kamuoyuna duyuruluyor.

Enflasyon ve açlık sınırı gibi özel veriler tekliflerin değerlendirilmesinde önemli rol oynuyor. Bu noktada TÜİK, DİSK ve sendikaların verileri önemli birer kaynak olarak değerlendiriliyor. 2021 asgari ücret tespiti de yine bu süreçlerden geçti. Asgari Ücret Tespit komisyonu en nihayetinde dördüncü görüşmede 2021 zam oranı belirledi. Bu belirlemeye göre bekar bir işçinin net olarak 2.825 TL maaş alması kararlaştırıldı.

Bu karar Türk-İş tarafından yeterli görülmedi. Halkın ise bu konuda ne söyleyeceği ve ileriki günlerin neler getireceği ise merak konusu oldu. Güncel ve gelişmelerin takibi için bizleri takip etmeyi unutmayın.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. Üstadım bu ayrıntılar nereden geliyor

    Cevapla
  2. Hic memnun kalmadik karardan. En az 3000 olmasi gerekirdir

    Cevapla
    • 28 Aralık 2020, 16:35

      Karardan memnun olmayan kesim çoğunlukta. Beklentilerinin altında bir karar geldiği ifade ediliyor.

      Cevapla
  3. Yanlış haber yapmışsınız. Tutsrı eksik yazmışsınız. Nerde o 90 kuruş. O 90 kuruş olmasa naparız. Lütfen yanlış olmasın 2825.9 tl olacak

    Cevapla
Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!