Sosyal medya dolandırıcılığı cezası internet üzerinden maddi kayıp yaşayanların merak ettiği hususlar arasında yer almaktadır. Sosyal medya dolandırıcılığı bir takım hileli hareketlere başvurarak karşı tarafın mağduriyetine sebep olmak olarak açıklanabilir.
Bilişim sistemini kullanarak insanları kandırmak isteyenlerin bilişim sisteminin kendisini kandırması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle kandırılan insanın kendisidir. Örnek vermek gerekirse bir kimse instagram ya da facebook gibi siteleri kullanarak bir insanla mesaj üzerinden görüşmeye başlarsa ve o kişi ile samimi olarak ona bazı vaadlerde bulunarak kendisine para göndermeye ikna ederse f bendi hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.
İnternet Dolandırıcılığı Yöntemleri – Sosyal Medya Dolandırıcılığı Cezası
İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılığın birden fazla yöntemi olduğunu söylemek mümkündür. Bu yöntemlerin amacı çoğunlukla mağdurun bazı kişisel ve banka kartı ya da kredi kartı bilgilerini almaktır. Alınan bilgiler de kişiyi maddi yönden zarara uğratmak amacı ile kullanılmaktadır.
Tüm bunların haricinde e ticaret olarak bilinen bazı siteler üzerinden alışveriş yapıldığından farklı bir ürün gönderilmesi de dolandırıcılığa örnek verilebilecek olaylar arasında yer almaktadır. Kullanılan bir diğer yöntemleri de şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Kart testi dolandırıcılığı
- Sosyal medya hesabını ele geçirme dolandırıcılığı
- Sanal arkadaşlık siteleri kullanılarak yapılan dolandırıcılıklar
- E ticaret siteleri üzerinden satılan bir ürünün gönderilmemesi
- Kumar ve sahte bahis yöntemi kullanılarak yapılan dolandırıcılık
Sosyal Medya Dolandırıcılığı Cezası Nedir?
Sosyal medya dolandırıcılığı cezası nedir sorusu internet üzerinden çok fazla araştırılan sorulardan bir tanesidir. Dolandırıcılık suçu ceza kanunun onuncu bölümünde yer almaktadır. Türk ceza kanunun 157. maddesi dolandırıcılık suçu ‘Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilir.’ Şeklinde belirtilmiştir.
İlginizi çekebilir: 2022 İhbar Tazminatı İçin Yargıtay’dan Karar Çıktı