USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.710,96

2022 İhbar Tazminatı İçin Yargıtay’dan Karar Çıktı

ihbar-tazminati
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhbar tazminatı ile ilgili Yargıtay’dan hem işçiye hem de işverene kötü haber geldi. Alınan karara göre işverenler; askerlik, evlilik, emeklilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini sonlandıran işçiden tazminat talep edemeyecek. İşçide bu tür istifalardan sonra ihbar ile ilgili tazminat alamayacak.

Bir işçi dört yıl boyunca çalıştığı şirketten kovulunca, iş mahkemesine başvuru yaptı. Çalıştığı iş yerinde mağaza müdürü olarak görev yaptığını bildirdi. Çalışırken fazla mesai yapmasına rağmen mesai ücretlerinin ödenmediğini belirtti. Bu durumda da iş akdinin haksız tere sonlandırıldığını öne sürdü. Böylece davalıdan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretinin ödenmesini talep etti.

Davalı olan şirket hakkındaki iddiaları reddetti. Mahkeme de davanın kısmen kabulüne karar verdi. Çıkan kararı davalı şirketin avukatı temyiz edince Yargıtay devreye girdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ihbar tazminatı için belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden göstermeden ve usulüne uygun bildirim süresi tanımadan fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğunu hatırlattı.

İş sözleşmesini fesheden taraf feshi haklı bir nedene dayansa dahi ihbar için tazminat hakkı kazanmasının mümkün olmadığını belirtti. Yargıtay böylece evlilik, askerlik, emeklilik gibi durumlarda işverenin işçiden tazminat talep edemeyeceği belirtti. Ayrıca yüksek mahkeme bu tür istifalarda işçinin de ihbar tazminatı alamayacağını bildirdi. Peki, İş Kanunu’nda tazminatlar nasıl düzenlenmiştir? İhbar tazminatı nedir?

İhbar Tazminatı İş Kanunu Mevzuatında Nasıl Belirtilmiştir?

 

ihbar-tazminati
İhbar Tazminatı

İş Kanunu işçi ile işverenin haklarını korumak için düzenlenmiştir. İhbar tazminatı da iş kanununda çalışanlara verilen haklardan biri olarak belirtilir. İş Kanunu der ki; işçi önceden haber vermeksizin işten ayrılırsa işveren işçiden tazminat talep edebilir. İşte bu nedenle işten ayrılan, ya da çıkarılan her işçinin merak ettiği tazminat durumu iş kanununda bu şekilde belirtilmiştir.

İhbar Tazminatı Nedir Nasıl Alınır?

İhbar tazminatı, İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. İş sözleşmelerinin ihbar süresine uyulmaksızın ve haklı bir neden olmadan iş sözleşmelerini usulsüz olarak sonlandıran tarafın diğer tarafa yapılmasından dolayı ödediği cezaya denebilir. Bu durum İş Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Fakat Yargıtay’ın son kararına göre bu ihbar için alınacak tazminat pek mümkün görülmüyor. Peki, işyerinden tazminat alabilmenin şartları nelerdir?

İhbar Tazminatı Alma Şartları Nelerdir? İşyerinden İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?

İşyerinden haklı sebepler ile ayrılan bir işçi Yargıtay’ın son kararından önce tazminat alabiliyordu. Peki, Yargıtay’ın son kararından önce ihbar için tazminat alabilmenin şartları nasıldı? İşte detaylar:

  • İhbar sürelerine uygun davranmak,
  • İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,
  • İşverenin iş sözleşmesini süre vermeden sonlandırması,
  • Haklı sebepler ile işten ayrılmak,

Yukarıdaki sebepler bir işçinin tazminat alabilmesi için yeterli kriterleri sağlayabiliyor. Peki, ihbar bildirimi yapıldıktan sonra tazminat nasıl hesaplanıyor?

İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?ihbar-tazminati

İhbar ve kıdem tazminatlarının nasıl hesaplandığı hep merak konusu olmuştur. İşçinin ihbar süresi hesaplandıktan sonra, aylık brüt gelir, aylık giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır. İhbar ödemeleri hesaplandıktan sonra gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Fakat Yargıtay’ın aldığı son karar ile yapılacak olan değişiklikler ile ilgili haberler vatandaşların merak konusu.

İhbar Tazminatı Hesaplama 2022 Yılı Oranları

Bir işçinin işten ayrılması durumunda ihbar için olan tazminat oranları şu şekildedir:

  • İşi altı aydan az sürenler için 2 haftalık ücret,
  • 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışanlar için 4 haftalık ücret,
  • 1,5 yıl ile üç yıla kadar olan çalışanlar için 6 haftalık ücret
  • Üç yıldan fazla olan çalışanlar için ise belirlenen ücret 8 haftalıktır.

1 Yıllık İhbar Tazminatı Ne Kadar?

İş Kanununda belirtilen sürelerde tazminat ödemesi yapılır. İş Kanununa göre bir yıllık bir işçinin ihbar alacağı 4 haftalık ücrettir.

Kıdem Tazminatı Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

ihbar-tazminati

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için belirli şartları taşıması gerekmektedir. Peki o şartlar nelerdir?

  • İşçinin çalıştığı toplam sürenin belirlenmesi gerekir,
  • Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile son brüt ücreti (yol, yemek gibi diğer ödemeler) ile çarpılır,
  • Tam yıl süre hesaplandıktan sonra, tam yıl sürenin dışından kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir. Günlük brüt ücret ile çarpılır.
  • Çıkan sonuçtan %0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır. Kalan tutar işçinin kıdem tazminatı tutarıdır ve bu tutar işçiye ödenir.

2022 Tazminat Hesaplama Kuralları Nelerdir?

Öncelikle kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken şu hususlara mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • İşçinin brüt günlük yevmiyesi belirlenir.
  • Hesaplanan günlük yevmiye ücretine, sosyal yardım ve benzeri ücretleri ilave edilir.
  • Düzenli yapılan ikramiye gibi yılın belli dönemlerinde yapılan yardımla ücrete endeksli ise son ücret üzerinden günlük yevmiyenin hesaplanması gerekir. Fakat ücrete endeksli olmayan ikramiye gibi ödemelerin son 1 sene içerisindeki ödemeler toplamı 365’e bölünerek günlük ücreti hesaplanır.
  • Eğer işçi prim alıyorsa ve satıştaki başarısına bağlıysa kıdeme esas ücrete dahil edilmez.
  • Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken 1 tam yıl ücreti 30 gün üzerinden hesaplanır. Arta kalan sayılar ise ay ve gün sayısı dikkate alınarak hesaplanır.
  • Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi yapılır.

Kaynak:https://www.cnnturk.com/video/ekonomi/turkiye/yargitaydan-ihbar-tazminati-karari

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!