Enflasyon oranları ülke ekonomilerini derinden etkileyecek paranın alım gücünü etkileyecek düşüşlerdir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ağustos ayı için %1.46 olarak açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen ağustos ayı enflasyon oranları ve fiyat artışlarını paylaştı. Geçilen aylarda son 20 yılın rekorunu kırmış olan mayıs ayından bu zamana kadar yükselişinde yavaşlama görülen enflasyon oranları, ağustos ayında da yükseliştedir.
TÜİK verileri ağustos ayı aylık tüketici enflasyonunu %1.46 olarak gerçekleştirdiğini gösterdi. Yıllık bazda ise enflasyon oranları %80.21’ ulaştı ve yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %2.41 oranında artarken yıllık %143.75 artış gerçekleştirdi.
Bu İçerikte Neler Var ?
Ulaştırma Enflasyon Oranları Geriledi! Sağlık Yeniden Arttı!
TÜİK verilerinde ağustos ayı için fiyatların en fazla arttığı harcama grubunun yine geçen ayla aynı alan olan ‘sağlık’ alanında olduğu gözlemlendi. Sağlık alanının fiyatları bir ayda %7.01 oranında artış gösterdi.
Listede sağlığı takip eden alanlar ise sırasıyla ‘eğitim’ ve ‘çeşitli mal ve hizmetler’ oldu. Son aylarda listenin tepesinde yer alan ‘ulaştırma’ alanında ise %1.78’lik bir gerileme görüldü.
Yıllık bazda bakıldığında en fazla artış yeniden ulaştırma alanında görüldü. Ulaştırma alanı yıllık bazda %116.87’lik artış görülürken bu alanı takip eden grup ise %92.92 ile ev eşyaları ve %90.25 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
En Fazla Artış Görülen Ana Harcama Grupları ve Oranları Şaşırttı!
Enflasyon oranları için harcama grupları ve artış oranları ise oldukça önemli ve şaşırtıcıdır. Listede artış görülen alanlar olduğu gibi düşüş yaşayan alanlar da bulunmaktadır.
Sağlık alanı harcama artış oranı %7.01, eğitim alanı için harcama artış oranı %6.55 olarak listede büyük paya sahiptir. Daha sonra çeşitli mal ve hizmetler alanı harcamaları gelmekte olup artış oranı ise %3.86 olarak belirlendi.
Ev eşyası harcamaları artış oranı %3.35 olurken, eğlence ve kültür harcama artış oranı ise %3.34 olmakta. Bu alanları takip eden bir sonraki alan ise lokanta ve oteller olmaktadır. Lokanta ve oteller için harcama artış oranı ise %3.31 olarak TÜİK verilerinde belirlendi.
Konut harcamaları ve artış oranı %2.05 iken haberleşme alanı harcama artış oranı %1.91’dir. TÜFE harcamaları artış oranı ise %1.46 şeklindedir. Giyim ve ayakkabı alanı için yapılan harcamaların artış oranı ise %1.28 olmaktadır.
Gıda ve alkolsüz içecekler için %0.85’lik bir artış oranı yaşanırken alkollü içecekler ve tütün için bu oran %0.09 oldu. En son alan ise artış oranı -%1.78 ile ulaştırma oldu.
Son 1 Senede En Fazla Artış Gören Ana Harcama Grupları ve Enflasyon Oranları!
Bu tablo ise son 1 sene veya 12 ay baz alınmış harcama alanlarını ve artış oranlarını belirledi. Bu sayede de işlem gören bir önceki yılın aynı ayına göre artışın ana gruplar arasında nasıl seyrettiği belirlendi. Enflasyon oranları artışı veya azalışı hakkında da yorum yapılabilmeye imkan sağladı.
Ulaştırma harcaması artış oranı %116.87, ev eşyası harcamalarının artış oranı ise %92.02 olmaktadır. Gıda ve alkolsüz içecekler harcama artış oranı %90.25, alkollü içecekler ve tütün harcama artış oranı ise %82.49 şeklindedir.
Lokanta ve oteller harcama artış oranı %80.95, TÜFE harcamalarının ise harcama artış oranı %80.21 belirlendi. Sırasıyla takip eden konut için bu oran %71.82, çeşitli mal ve hizmetlerin artış oranı ise %71.19’dur.
Eğlence ve kültür alanı için yapılan harcamaların artış oranı %58.66 şeklinde olurken sağlık alanı harcamalarının artış oranı ise %58.35 oldu. Giyim ve ayakkabı alanı son 12 ay içinde %38.03’lük bir harcama artış oranına sahip oldu.
Eğitim alanı harcamaları şaşırtıcı sonuçlar vermiştir. Son 12 ay içinde eğitim alanı harcamalarının artış oranı ise %34.34 olarak belirdi. Haberleşme harcamaları artış oranı ise %27.05 olarak TÜİK verilerinde belirlendi.
Fiyatı En Çok Artan Ürünler Belli Oldu!
Bu liste ise enflasyon oranları hakkında yorum yapılabilecek bir listedir. Bu listede ürün ve aylık değişim oranı şeklinde belirteçler yer aldı. Bu sayede ürünlerin aylık olarak ise yüzde kaç değişim oranı yaşadığı net belirlenebildi. Aya göre artışın ve aya göre yüzdenin değişimleri takip edildiğinde kredi kartı veya nakit alışverişlerde tüketici fiyat artışları hakkında öngörüde bulunabildi.
Üniversite eğitim için oran %24.24 ve ilaçlar için %16.72’dir. Meyve ve sebze suları için bu oran %14.21 olarak belirlenirken reçel, marmelat ve bal için %10.14’lük bir oran belirlendi. Yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler de %9.87’lik bir artış yaşayarak bu listede yer aldı.
Pirinç de fiyatı artan ürünler arasındadır. Pirinç için aylık değişim oranı %9.78’dir. Konserve edilmiş veya işlenmiş sebze ve sebze içerikli ürünler ise %8.51 oranıyla listede bulundu.
Buzdolabı, dondurucu, donduruculu buzdolabı gibi beyaz eşyalar ise %7.22 ile fiyatı artan ürünlerdendir. Şekerlemeler, çikolatalar ve kakao ürünleri de artış yaşamaktadır. Bu oran %7.09’dur. Çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri de %6.10 ile fiyatın yüksek olduğu ana ürünlerden oldu.
Kaynak: https://www.webtekno.com/tuik-agustos-2022-enflasyon-h127556.html