USD34,48
EURO36,24
JPY0,224100
RUB0,340500
GBP43,59
EURO/USD1,05
BIST9.367,77
GR. ALTIN2.960,61
BTC97.873,31

Haciz Uygulanamayan Varlıklar / Mallar Nelerdir?

haciz
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haciz kapsamında borçlusunuz ve alacaklınız elinizdeki her şeyi almak için mi uğraşıyor? Veyahut icralık oldunuz ve durum ilerlerse hangi mallarınızın sizde kalabileceği konusunda tedirginlik mi yaşıyorsunuz? Bu yazıda İcra İflas Kanunu 82. Madde gereği nelerinizin haczedilemeyeceğini öğreneceksiniz.

İcrada Neler Haczedilemez?

Alacaklı kişiler her ne kadar alacağına kısa sürede kavuşmak isterse, borçlu için durum bazı zamanlar tam ters istikamettedir. Durum böyle olunca alacaklı kişiler elinden geleni ardına koymamak için her yolu denerler. Hatta o kadar ileri giderler ki çeşitli manipüleler ve ajitasyonlar ile avukatı baskı altına alırlar. Peki, hangi varlıklarınıza ve mallarınıza haciz yoluyla el konulamaz?

Bazı alacaklılar, borçlunun elindeki avucundaki her şeye haciz koymak için uğraşırlar. Alacaklıların bu hırs ve öfkesinin önüne geçmek adına kanun gerekli yerde frene basılmasına yardımcı oluyor.

Sizde bu yazıyı okuduğunuza göre bir borçlu olarak, hangi mallarınıza ya da varlıklarınıza haciz konulamayacağını öğrenmek istiyorsunuz. Aşağıda sıralanan mal ya da varlıklarınıza haciz uygulanamaz:

-Borçlunun bedeni çalışmasını sağlayan yani mesleğini sürdürmesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Örneğin bir marangozun makinesi, bir terzinin dikiş makinesi haczedilemez.

-Para, altın, gümüş gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ya da aynı çatı altında yaşayan ailesi için gerekli olan eşyaların birden fazla olması durumunda yalnızca bir tanesi haczedilemez. Hatta buzdolabı, klima, derin dondurucu ve bilgisayar gibi eşyalarda lüzumlu eşya kapmasına girdiği için Yargıtay bu malların da haczedilemeyeceğine ilişkin karar vermiştir.

-Gazilere ve şehit yakınlarına bağlanan maaşlar hiçbir şartla haczedilemez.

-Borçlunun vücut ya da sağlığındaki bozulma sebebiyle tazminat ödenen kişinin kendine ya da ailesine verilen veyahut verilmesi gereken ödemelere haciz bindirilemez. Örneğin iş kazasında yaralanan bir kişinin aldığı tazminat haczedilemez.

haciz-Borçlu kişinin “haline münasip” evi haczedilememektedir. Bu ne demek? Bir borçlunun evinin haline münasip olup olmadığı icra müdürlüğünce tespit edilir. Borçlunun evi var diye direkt haczedilemez. Mesela kişinin yalnızca bir evi var diyelim. Bu ev borçlunun haline oranla daha değerli olduğu tespit edilirse, icra yolu ile ev satılır. Sonrasında borçluya haline münasip bir ev alabilmesi için gereken miktar geri verilir.

-Öğrencilerin aldığı özel burslar ya da KYK burs ve kredileri haczedilemez.

-Borçlunun rızası olmadığı taktirde emekli maaşına haciz bindirilemez. Ancak borçlu emekli maaşının belirli bir kısmının kesilmesine rıza gösterirse bu maaş haczedilebilecektir.

-Borçlu kişi çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi adına gerekli olan arazi ve hayvanları, nakil araçları, ziraat aletleri; borçlu bağ bahçe ya da meyve yetiştirici ise lüzumlu alet ve edevatları haczedilemez. Tabi bu tüm mesleki varlıkları için geçerli değildir, buradaki sınır ailenin geçimi için lüzumlu olan varlıklar ile kısıtlıdır.

-Yetim maaşına el konamaz veya sınırlandırılamaz.

-Askeriye ya da zabıtadan malulen emekli olan borçluların maaşlarına haciz verilemez.

-Doğum yardımı, ölüm yardımı, çeyiz yardımı ödeneklerine bu uygulama bindirilemez.

-İşsizlik maaşları haczedilemez.

-Ordunun hava ve deniz mensuplarına verilen tazminat ya da ikramiyeler haczedilemez.

-Mahkeme kararı yoluyla bağlanan nafakalara uygulanamaz.

-Devlet tarafından devredilesi yasaklanmış tüm hak ve varlıklara konamaz.

Araba Haczedilebilir mi?

haciz
Haciz

Borçlu kişinin “lüks” olarak tanımlanan tüm varlıklarına el konabilmektedir. Araba, ev (haline münasip değil ise), arazi, saat, telif hakkı, tablo, takı ve değerli eşyalar gibi borcuna oranla lüks kalan şeyler haczedilebilir.

Borçlu Yüzünden Eşe Ait Mallara Haciz Gelir mi?

hacizBorçlu kişi evliyse dahi borçları ya da borcundan dolayı gelen hacizler yalnızca borçluyu bağlar. Lakin burada bir sınır bulunmaktadır. Eşlerden biri borçlanacak eşine kefil olmuşsa eşe ait mallara da haciz uygulanabilir. Hatta eşin maaşına ¼ oranında haciz dahi konulabilmektedir.

Borçluya Gelen Haciz Çocuklarını İlgilendirir mi?

hacizBaba hayatta ise borçlarından dolayı gelecek sınırlandırma çocuklarını etkilemez. Lakin baba ve çocukları alacaklı tarafından bilinen ikametgah adresinde beraber yaşıyorlarsa bu adresteki eşyalar haczedilebilmektedir.

Çocuğun ya da çocukların fatura ile kendilerine ait olan eşyaları ispat etmesi durumunda haciz tutanağına kaydettirmesi gerekir. Ancak bu şekilde çocuğun eşyaları haczedilemez duruma gelir.

Borçlu babanın vefat etmesi durumunda çocukları mirasçı olacağı için, babanın tüm varlığı gibi borçları da miras olarak çocuklarına kalır. Bu durumda banka mirasçılardan borcu talep etme hakkına sahiptir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!