Sizleri rutin hayatın monotonluğundan koparacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak farklı pek çok alışkanlık bulunur. Sizler de hayatın sıkıcı akışından kaçmak istemez misiniz? İşte bunun için sizlere tavsiye edilebilecek ve hayatınızı sevdirecek 30 farklı alışkanlık bulunuyor.
Belki de bu alışkanlıkların birçoğunu yerine getiriyor bir çoğunluğundan da haberiniz yok. İşte bunları sıkıldığınız ve kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda uygulayarak farklı yeni alışkanlıklar edinebilir ve hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz. Göreceksiniz ki bu alışkanlıkları edindikçe kendinizi daha pozitif ve daha enerjik hissediyor olacaksınız.
Bu İçerikte Neler Var ?
- Alışkanlıkların Gerekliliği
- 1 – Bir Rutine Sahip Olmak
- 2 – Güne Erken Başlamak
- 3 – Az Yemek
- 4 – Soğuk Duş
- 5 – Spor Yapmak
- 6 – Hobi Edinmek
- 7- Doğru İnsanlarla Birlikte Olmak
- 8- Sevginin İçinde Olduğunu Keşfetmek
- 9 – Minimalist Yaşamak
- 10 – Doğal Gıdalar Keşfetmek
- 11- Sadece Su İçmek
- 12 – Yazıp Not Tutmak
- 13- Ertelemeyi Bırakmak
- 14 – Bitki Beslemek
- 15 – Başkalarını Konuşmayı Bırakın
- 16 – Televizyondan Kurtulmak
- 17 – Sanatla Uğraşmak
- 18 – Kendine Yatırım Yapmak
- 19 – Hedeflerle Yaşamak
- 20 – Bir Dile Aşina Olmak
- 21 – Az Konuşmak
- 22- Hayır Demeyi Öğrenmek
- 23 – Şükretmek
- 24 – Kitap Okumak
- 25 – Yardımsever Olmak
- 26 – Merak Etmek
- 27 – Maneviyata Ulaşmak
- 28- Ölümü Unutmamak
- 29- Geçmişten Bir Şey Getirmemek
- 30 – Hayal Kurmak
Alışkanlıkların Gerekliliği
Alışkanlıklar gereklidir çünkü size değer katan ve benliğinizi oluşturmanıza yardımcı olan olgulardır. Elbette bu alışkanlıkların iyi yönde olması ve size değer katması beklenir. Bu sayede kişisel becerileriniz kadar karakterinizi de geliştirebilir ve hayat kalitenizi arttırırsınız. İşte hayat kalitenizi arttıracak 30 farklı alışkanlık!
1 – Bir Rutine Sahip Olmak
Ne iş yapıyor olursanız olun hayatınızdan değişmeyen ve engellere karşı yine de gerçekleştirebileceğiniz bir rutine sahip olmanız önemlidir. Bu rutin bir spor veya bir hobi olabilir. İş çıkışı veya okul çıkışında gerçekleştireceğiniz bu rutin ile kendinizi geliştirebilir ve kemikleşen bir alışkanlığa sahip olursunuz.
Bir rutine sahip olmak kişilerin kendilerini iyi hissedecekleri bir alan yaratmak anlamına da gelir. Kendinizi düşündüğünüzde böyle bir rutine sahip misiniz? Eğer böyle bir rutine sahipseniz hayatın koşuşturmacasından ne kadar uzaklaştığınızı ve meditasyon yaptığınızı bir düşünün. Size hem iyi gelen hem de karakterinizin oturmasına yardımcı olan bir alışkanlık stilidir.
2 – Güne Erken Başlamak
Uyku bir beynin en önemli ihtiyacıdır. Elbette beyin bu alışkanlık için eğitilebilir ve kendinizi bu sayede erken kalkmaya alıştırmanız mümkündür. Erken kalkmayı bir alışkanlık haline getirdiğinizde işleriniz için çok daha fazla vakte sahip olduğunuzu göreceksiniz. Bu fazla vakitte de hem rutin işlerinizi gerçekleştirebilir hem de hobilerinize fırsat yaratmış olursunuz.
Güne erken başlama alışkanlığını edindiğinizde kendinize ve işlerinize ayırabilecek bolca vaktiniz olduğunu görürsünüz. Aynı zamanda vücudun bir rutine bağlanması hormonların dengelenmesini sağlayacağı için kendinizi daha mutlu ve sağlıklı hissetmeniz de mümkün olur.
3 – Az Yemek
Az yemek bilinen en değerli alışkanlıklardan birisidir eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa veya ilaç içmeniz gerekmiyorsa sabah ve akşam öğünlerini almanız vücut için yeterli olur. Hem fazla kilolarınızdan bu sayede kurtulmuş olursunuz hem de vücudunuza diğer organların onarımı için fırsat yaratarak iyileşme hızınızı arttırırsınız.
4 – Soğuk Duş
Soğuk duş alma alışkanlığı her ne kadar kulağa zor gibi gelse de aslında vücudun zinde kalması için önemli bir alışkanlıktır. Soğuk su bedenimize değdiği anda kan akışınız hızlanır ve vücut kendine gelir. Eğer zorlu bir gün geçirdiyseniz veya uykunuzu açmak gerekiyorsa soğuk bir duş almak tavsiye edilir.
İçinizden soğuk havalarda nasıl buz gibi bir duş alabilirim? diye soruyor olabilirsiniz ancak ev veya yaşam alanlarınızı sıcak olması sayesinde soğuk duş almak fazla zor olmasa gerek. Bu rutini alışkanlık haline getirdiğinizde göreceksiniz ki soğuk duş almak eskisi kadar zor gelmeyecek.
5 – Spor Yapmak
Bildiğiniz üzere spor yapmak vücut için gerekli olan bir ihtiyaçtır. Her ne kadar başlangıçta zorlansanız da spor yapmayı bırakmamak ve bunu bir alışkanlık haline getirmek kendinizi çok daha güçlü ve iyi hissetmenize neden olur. İş çıkışlarında veya haftanın tatili olan günlerinde düzenli olarak spora giderek bu alışkanlığınızı pekiştirebilirsiniz.
Spor her yaş için gerekli olan alışkanlıkların başında gelir. Düzenli spor yaptığınızda vücudunuzu şekillendirebilir ve fazla kilolarınızdan kurtulursunuz. Ayrıca masa başı bir işte çalışıyorsanız spor yapmak omurgalarınızın düzelmesine de yardımcı olur. Sizler de boş bulduğunuz her vakitte düzenli spor yapma alışkanlığını edinip kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
6 – Hobi Edinmek
Hayatınızda hobi olarak edinebileceğiniz birçok çeşit aktivite bulunuyor. Hobiler arasında ilginizi çekenlerden birini alışkanlık haline getirerek hem sıkıntılarınızdan uzaklaşabilir hem de bir nevi ruhsal dinginliğe ulaşabilirsiniz. Ayrıca hobi, bilişsel beceriler ve el becerilerinizin de gelişmesine katkı sağlar.
Kendinize uygun bir hobi edindiğinizde sosyal çevrenizi de genişletebilir ve çeşitli aktivitelerde yaptığınız eserleri sergileyebilirsiniz. Göreceksiniz ki bir hobi ile uğraşmak ve bunu alışkanlık haline getirmek ruhsal anlamda sizlere çok iyi gelecek.
7- Doğru İnsanlarla Birlikte Olmak
Pek çok alanda başarıyı elde ederken sizlere destek olacak doğru insanlarla birlikte olmak önemli bir ayrıntıdır hem üzüntülerinizde hem de sevinçlerinizde omzuna başınızı yaslayabileceğiniz doğru insanlar sayesinde tüm zorlukların üstesinden kolayca gelebilirsiniz.
Doğru insanlarla birlikte olmak istiyorsanız öncelikle bu insanları seçmeli ve daha fazla vakit geçirmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Unutmayın ki size zarar veren kişilerden uzaklaştıkça kendinizi çok daha iyi hissedebilir ve başarıya daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
8- Sevginin İçinde Olduğunu Keşfetmek
Sevgi en evrensel duygulardan birisidir ve eğer sevgi olmazsa mutluluk ve yaşam enerjisi de olmaz. Kendinize bunu her seferinde hatırlatarak sevginin içinde olduğunuz ilişkileri ve durumları tercih etmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Göreceksiniz ki sevgi çoğaldıkça yaşam enerjiniz artacak ve çok daha mutlu bir insan haline geleceksiniz.
9 – Minimalist Yaşamak
Aynı zamanda minimalist yaşamayı hayat felsefeniz olarak benimseyebilirsiniz. Evinizdeki veya iş yerinizdeki fazla materyalist eşyalardan kurtularak minimal seviyede yaşamak hem sizi daha tatmin eder hem de eşyalarla mutlu olmamayı öğretir. Ne kadar az eşya ile minimalist bir yaşamı alışkanlık haline getirirseniz mutlu olmak için de bahaneleriniz artar.
10 – Doğal Gıdalar Keşfetmek
Beslenme alışkanlıklarınızı düşündüğünüzde ne kadar doğal besleniyorsunuz? Biraz düşündükten sonra yanıt vermek Aslında zor değil. Pek çok insan rutin hayatın akışında doğal besinleri bulamadıkları için marketlerden ambalajlı gıdalar yemeye yöneliyor. Bunun aksine doğal gıdalar keşfetmek ve bunları tüketmek özüne dönmekle alakalı büyük bir ders veriyor aslında.
Doğal gıdaları keşfedip bunları tüketmeye alışkanlık haline getirdiğinizde göreceksiniz ki hem bedenen hem de ruhen kendinizi daha sağlıklı ve sıhhatli hissedeceksiniz. Ayrıca yerel gıda satan yerlerden alışveriş yaparak onlara destek olmak bir nevi doğal gıdaların da tüketilmesini arttırır.
11- Sadece Su İçmek
Bir restorana gittiğinizde garson size ne içmek istiyorsun? diye sorduğunda hemen kola veya gazlı bir içecek istiyorum dersiniz. Elbette canınızın çektiği ve tercih ettiğiniz içeceği içmekte özgürsünüz ancak sadece su tüketmek hem yemek yerken midenizi rahatsız etmez hem de içerisinde herhangi bir katkı malzemesi bulunmadığı için sağlık açısından bir tehlike oluşturmaz. Sizler de gelin su içmeyi alışkanlık haline getirerek ne kadar iyi hissettiğinizi kendi gözlerinizle görün.
12 – Yazıp Not Tutmak
Yazmak ve anı defteri tutmak her ne kadar çocuksu görünse de sizler için terapi niteliğinde bir alışkanlık olabilir. Anılarınızı yaşadıklarınızı yazarak dertleşme için de akıllıca bir yöntem uygulamış olabilirsiniz. Haydi siz de kendinize güzel bir defter alarak not tutmaya başlayın.
13- Ertelemeyi Bırakmak
Pek çok kişi yoğun iş temposu veya hayat akışı içerisinde yapmak istedikleri şeyleri sürekli erteler. İstediğiniz şeyleri erteledikçe göreceksiniz ki çok daha mutsuz bir hale gelmişsiniz. Özellikle ertelemeyi bırakarak istediğiniz şeyleri belirli bir zaman çizelgesine uydurup yapabilir ve böylece kendinize önem vermeyi öğrenebilirsiniz.
Hayat oldukça kısa ve istediğiniz her şeyi yapabilecek vakte sahipsiniz. Yeter ki bu isteklerinizi erteleme alışkanlığından vazgeçip tam tersine bunları zamanında ve istediğinizde yapabilmeyi isteyin.
14 – Bitki Beslemek
Bitkileri yetiştirmek aslında öze dönmekle alakalı bir his yaratır. Kahvaltınızda kendi yetiştirdiğiniz biberleri yemek onlara emek verdiğinizi size hatırlatır. Sizler de bitki yetiştirmeyi ve beslemeyi alışkanlık haline getirdiğinizde her büyüttüğünüz bitki için kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
Bitkilerle uğraşmak toprağa dokunmak ve onları beslemek ruha iyi gelen aktiviteler arasında yer alır. Aynı zamanda bitkilerin özünü anlayabilmek onlara daha fazla değer vermemiz için de farkındalık yaratır. Haydi siz de evinizde bir bitki yetiştirerek alışkanlık haline getirin ve kendiniz için iyi bir hobi edinmiş olun.
15 – Başkalarını Konuşmayı Bırakın
Başkalarını konuşmayı bırakmak ve bunu bir alışkanlık haline getirmek kendinizi daha iyi anlamanıza ve değer vermenize olanak yaratır. Unutmayın ki hayatınızda en önem vermeniz gereken kişi kendinizdir. Başkaları hakkında konuşmak veya onların yaptıkları ile ilgilenmeyi bırakmak kendi özünüze dönmenizin etkili bir yoludur.
Başkaları hakkında konuşmayı bırakmak istiyorsanız her aklınıza geldiğinde bu özelliğinizden vazgeçerek alışkanlığınızı geliştirebilirsiniz. Unutmayın ki insanların yaptıkları eğer sizin hayatınızı etkilemiyorsa onları ilgilendirir.
16 – Televizyondan Kurtulmak
Günün büyük bir kısmı çalışarak veya okuyarak geçiriyorsanız kalan vaktinizde de televizyonu kapatıp kendinizi dinleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz. Dilerseniz farklı hobiler edinerek televizyon izleyeceğiniz sürede bunları yapabilir ve kişisel gelişiminize daha büyük bir katkı sağlarsınız.
Aklınıza haberleri veya sanatsal bir filmi nasıl izleyeceğiniz sorusu gelebilir. Bunun için televizyona alternatif gazete ve dergiler okuyabilir veya film izlemek istiyorsanız haftanın belirli bir gününü tercih ederek izleyebilirsiniz. Sanal dünyadan uzaklaşarak içe dönmek hayat kalitesi için pozitif bir etki yaratır.
17 – Sanatla Uğraşmak
Sanat insanların kendini ifade edebilecekleri özgür alanı yaratır. Bunun için sanatla uğraşmalı ve kendinize en uygun alanda hür iradenizi bir esere dönüştürmelisiniz. Göreceksiniz ki sanatla uğraşmayı alışkanlık haline getirmek ruhunuza ve bedeninize iyi gelecek.
Benim bir yeteneğim yok nasıl sanatla uğraşabilirim? diye sormanız gayet normal. Herhangi bir yeteneğe sahip olmadan kendinizi bir alanda geliştirerek sanatla uğraşmış sayılabilirsiniz. Yeter ki bunu alışkanlık haline getirmeyi isteyin.
18 – Kendine Yatırım Yapmak
Hayatınızda kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik kişisel gelişiminiz ve eğitiminiz için yatırım yapmaktır. İyi bir statüye sahip olmak ve ortamlarda aranan kişi olmak istiyorsanız kendinize kültürel anlamda yatırım yapmalısınız. Kendinize yatırım yapmak istiyorsanız bunu sağlarken gelişiminize destek olacak seçenekleri gözden geçirebilirsiniz.
Genellikle kendine yatırım yapmak için okuyabilir veya yararlı bir aktivitede bulunabilirsiniz. Siz de kendinize yatırım yapmaya başlayarak iyi bir alışkanlığınızı geliştirip hayatınıza adapte edebilirsiniz.
19 – Hedeflerle Yaşamak
Hedefler olmadan yaşamanın pek de bir anlamı kalmayabilir. Kendinize her geçen gün daha da fazla hedef koyarak bunlara ulaşmak için çaba göstermek hayata tutunmanızı sağlar. Ayrıca hedeflere ulaşmak için atılan her adım kendinizi geliştirmenize ve bu sayede başarılı olmanıza da katkı sağlar.
Kendinize hedef koyarken işinizle alakalı veya herhangi bir konuda belirli koşullar sağlayabilirsiniz. Örneğin bir ülkeyi ziyaret etmek hedefini koyarak bunun için para biriktirebilir veya o ülke ile ilgili araştırmalar yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu sayede hedefleriniz için daha çok çalışarak kendinizi iyi hissetmeniz söz konusudur.
20 – Bir Dile Aşina Olmak
Büyüklerin de söylediği gibi bir dil bir insan anlamına gelir. Kendi konuştuğunuz dilin dışında herhangi bir dili de öğrenmek ve bunu iyi konuşabilmek oldukça faydalıdır. Bunun için belirlediğiniz dil ile ilgili bir kursa yazılabilir veya videolar izleyebilirsiniz. Yeni bir dil sayesinde hem beyninizi geliştirebilir hem de ufkunuzu genişletebilirsiniz.
Yeni bir dil öğrenmek ve bu dile aşina olmayı alışkanlık haline getirmek kişisel gelişimin olmazsa olmaz adımlarından birisidir. Ayrıca kariyer yaparken veya yeni bir ülkeyi ziyaret ederken bir dile aşina olmak büyük bir avantaj sağlar.
21 – Az Konuşmak
Alışkanlıklar arasında hayat konforunu arttıracak bir diğer konuda az konuşmayı bilmektir. Ne kadar az konuşursanız o konu hakkında daha fazla düşünmeye vaktiniz olur. Bu sayede konuştuğunuz her şey çok daha doğru ve anlamlı olacaktır.
Az konuşmayı alışkanlık haline getirmek başlarda zor olsa da zamanla bunun pratiğini yaptığınızda göreceksiniz ki çok daha fazla düşünmeye vakit yaratmışsınız. Bu sayede hem işlerinizde hem de insan ilişkilerinizde ne kadar ilerlediğinizi ve konforunuzun arttığını gözlemleyebilirsiniz.
22- Hayır Demeyi Öğrenmek
Hayır demek pek çok kişi için zor bir görevdir. Genellikle karşınızdakini kırmamak için hayır demeyi becerememeniz doğaldır. Ancak daha derin düşündüğünüzde istemediğiniz şeyleri yapmak size ruhen ve bedenen zarar verebilir. Bunun üstesinden gelmek için hayır demeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor.
Hayır demeyi öğrenmek size kendinize daha fazla önem vermeyi aşılar. Kendini ön planda tutan ve hayatına değer veren insanlar çok daha mutlu ve başarılı olurlar. Bunu yapabilmek için siz de hayır demeyi öğrenin ve hayat konforunuzu arttırın.
23 – Şükretmek
Sahip olamadığınız şeyler için şikâyet etmektense elinizde var olanlara şükretmek ve ona olan inancınızı arttırmak hayat konforunun olmazsa olmaz parçalarından birisidir. Düşünsenize dünya üzerinde ne kadar çok aç ve evsiz insan var. Bunları da göz önünde bulundurarak yaşadığınız hayata ve elinizdekileri şükretmek sizi çok daha mutlu bir insan haline getirir.
Şükretmenin içsel dünyanıza nasıl iyi geleceğini bir düşünün. Huzurlu olmak, maddiyattansa elinizdekilere şükretmek sizi olduğunuzdan daha pozitif birine dönüştürecektir.
24 – Kitap Okumak
Çocukluktan yetişkin bireyler olana kadar ebeveynlerin çoğu kitap okuma alışkanlığını edindirmek için pek çok farklı yöntem tercih ederler. Aslında haksız da sayılmazlar. Kitap okumak kişilerin kültürel zekasını geliştirdiği gibi onların daha fazla düşünmesini ve karşılaştıkları zorluklarla mücadele etme yeteneklerini geliştiren önemli bir olgudur.
Genel hayat akışı içerisinde kitap okumayı hedeflerseniz kısa kısa okumaya başladıktan sonra hızla okuduğunuz sayfa sayısını artırabilirsiniz. Bunun için haftada 1 saat kitap okuyarak başlayabilir ve devamında bu süreyi uzatarak alışkanlığınızı pekiştirebilirsiniz.
25 – Yardımsever Olmak
Yardımseverlik her insanın özellikleri arasında yer alması gereken önemli bir alışkanlıktır. Peki eğer paranız yoksa nasıl yardımsever olabilirsiniz? Aslında yardımsever olmak için sadece maddi bir bağışta bulunmanıza gerek yok. Sosyal gönüllülük derneklerine üye olup onlar için çaba göstermek ve yardımda bulunmakta yardımseverliği perçinleyen önemli bir olgudur.
Yardımseverlik yapabilmek istiyorsanız uzman olduğunuz bir konu hakkında ihtiyacı olan öğrencilere ders vererek yardım edebilirsiniz. Bu özelliğinizi alışkanlık haline getirdiğinizde yardımseverliğin ne kadar iyileştirici bir yönü olduğunu keşfedersiniz.
26 – Merak Etmek
Yeni bir şeyler öğrenmenin temelinde merak etmek vardır. Ne kadar çok merak ederseniz araştırma dürtünüz de o kadar çok olur ve yeni bir şeyler öğrenmeye hevesiniz artar. Yeni duyduğunuz bir kitabı merak ederek okursanız kişisel gelişiminize büyük bir katkı sağlamış olursunuz.
Merak ettiğiniz her şeye kolaylıkla ulaşabileceğiniz teknolojik imkanlar yaygındır. Ayrıca merak ettiğiniz bilgilerin dışında aktiviteleri de gerçekleştirerek kendinizi yeni bir özellik katabilir ve merak etme alışkanlığı sayesinde kendinizi geliştirdiğinize şahit olabilirsiniz.
27 – Maneviyata Ulaşmak
Maneviyata ulaşmak ve derin düşünceleri anlayabilmek için bu alışkanlığınızı iyice düşünmeli ve geliştirmelisiniz. Dünya üzerindeki her türlü materyal gelip geçicidir ancak sizin kişiliğiniz ve manevi huzurunuz ölene kadar kalıcı olur. Bu nedenle dünyevi şeylere değer vermektense gerçek iç huzurunuzu yani maneviyatınızı kavrayarak daha iyi bir hayat sürmeniz söz konusudur.
28- Ölümü Unutmamak
Her canlının bir gün ölümü tadacak olmasını hatırlamak ve bunu unutmamayı alışkanlık haline getirmek yaşadığınız her andan çok daha fazla keyif almanızı sağlar.
29- Geçmişten Bir Şey Getirmemek
Pek çok insanın geçmişinde her zaman iyi anılar yer almayabilir. Önemli olan geçmişte yaşanan problemleri veya sorunları bir şekilde çözüme kavuşturarak hayata devam edebilmektir. Unutmayın ki geçmişte yaşadığınız pek çok travmalarınız ve kötü şeylerin hepsinin sorumlusu siz değilsiniz. Bunu aşabilmek ve geçmişten bir şey getirmemeyi alışkanlık haline getirdiğinizde göreceksiniz ki çok daha konforlu bir hayat sürüyor olursunuz.
30 – Hayal Kurmak
Başarmanın ve bir işe başlamanın en önemli adımı hayal kurmaktır. Hayal kurarak hedeflediğiniz şeyler için olan İsteğinizi arttırabilir ve ona ulaştığınızda muhteşem bir mutluluk yaşarsınız. Hayaller ve umut etmek her insanın ihtiyacı olan temel duygulardır.
Sizler de hayatınızı kaliteli kılacak olan bu 30 alışkanlığı uygulayarak çok daha mutlu ve başarılı bireyler haline gelebilirsiniz. Tüm bunları uygularken zorlanacağınızı da göz önünde bulundurarak pes etmemeli ve kendiniz için iyi olan tercihleri yapmalısınız.