KPSS mühendislik fakültesi mezunlarının, Kamu personeli olmak için başarılı olmaları gereken merkezi bir sınavdır. KPSS sınavında atanma hayali kuran kişiler, gireceği sınava göre A grubu veya B grubu olarak hazırlanırlar. Bu sınavlardan yüksek puan almaları gerekir.
Mühendislik bölümü mezunları, KPSS A grubu merkezi sınavına girmesi gerekir. Dolayısıyla mühendislik bölümü mezunlarının puanları KPSS A grubu bölümünde kendi alanına göre belirlenir. Ayrıca mühendislik bölümü lisans mezunları KPSS A bölümü sınavında olmayan ders müfredatlarını, KPSS lisans sınavına girerek geçmelidir.
Bu İçerikte Neler Var ?
KPSS mühendislik fakültesi lisans bölümü mezunları, lisans bölümü mezunu olduğu için KPSS kapsamına giren lisans sınavına girmesi gerekir. Memur kadrolarında atanarak görev almak isteyen, KPSS mühendislik mezunları sınava çift yıllarda katılması gerekir.
Kariyer meslek alanında atanma planı olan mühendislik mezunları, KPSS A grubunun lisans bölümü sınavlarına girmesi gerekir. Aynı zamanda, KPSS A grubu sınavlarına girildiği zaman çift yıllarda ve tek yıllarda elde edilen sınav puanları geçerli olacaktır.
Mühendislik Maaşları Ne Kadar?
KPSS Mühendislik maaşlarını olumlu yönde etkileyebiliyor. Özellikle yeni mezun olan mühendis adayı maaşları çalıştığı sektöre göre değişebilir. Mühendislik bölümünden yeni mezun olan kişiler iş başvurusu yaptığında nizami asgari ücret alsa da uzmanlığı ve tecrübe sahibi oldukça maaşlarında artış yaşanacaktır. Dolayısıyla en düşük yeni mezun olan mühendislik maaşı asgari ücrettir.
Yeni mezun olan ve özel sektörde çalışma planı kuran bir kişi devlet kurumlarına oranlı farklılık göstermektedir. KPSS mühendislik stresini aşamayan ve zaman kaybı yaşamak istemeyen kişiler özel sektörlerde istihdam edilmek üzere iş başvurusu yapmaktadır. Devlet kurumları ile özel sektörlerde çalışma şekli ve maaş karşılığı farklılık göstermektedir.
Yeni mezun olan kişiler KPSS mühendislik sınavına girerek devlette çalışmaya başlarlar. Devlette çalışmaya başlayan kişiler özel sektörde çalışanlara göre daha çok avantajlıdır.
Kariyerine devlet memuru olarak devam etmek isteyen mühendislik diğerlerine oranda çok daha avantajlıdır. Ayrıca devlet kurumlarında mühendislik yapan kişilerin kadro durumu, eş faktörü ve ek ücretler gibi faktörler mühendis olarak görev yapan kişini maaşını olumlu yönde etkileyen faktörlerdir.
KPSS mühendislik maaşlarında ne kadar etkili? Mühendislik maaşlarını belirleyen faktörler, dolaylı ve doğrudan olmak üzere birçok çeşitli faktörleri bulunmaktadır. Özellikle devlet kurumları ya da özel kurumlarda mühendislik maaşları etkileyen başlı başına belirleyici faktörlerden bir tanesidir.
Mühendislik maaşlarını belirleyici faktörlerin arasında bulunan maddelere göre yeteneklerinizi ölçebilirsiniz. Bu sayede iş başvurularından başvuru yapan diğer adayların bir adım önüne geçebilirsiniz. KPSS mühendislik alanında çalışma hayatını nasıl etkiliyor?
Tecrübe Faktörü: Mühendislik maaşlarını belirleyen en önemli faktörlerin başında yer alan tecrübe faktörü, mühendisler için olmazsa olmaz bir konudur. Fakat tecrübe faktörü yalnız mühendisler için geçerli bir faktör değildir. Her türlü iş başvurularında tecrübe faktörü en önemli ayrıntılardan birisidir. Öğrenci olduğunuz dönemlerde muhtemelen staj yaptığınız şirket tek çalıştığınız yer olabilir. Bunun için staj yapacağınız yeri çok iyi seçmelisiniz.
Çalışma Koşulları: Mühendis olarak görev aldığınızda bazı mühendisler iş hayatını dışarda geçirmektedir. Bazı mühendisler ise iş hayatı tamamen ofis içerisinde yer alır. Çalışma koşulları mühendislik maaşlarını etkileyen faktörlerden biridir.
Yabancı Dil Faktörü: Mühendislik maaşlarında yabancı dil faktörü etkili faktörlerden birisidir. Önceki yıllara bakıldığında İngilizce bilen mühendisler her zaman ön sıralarda olurken; günümüzde birkaç dil bilen mühendisler daha çok tercih edilen mühendisler olmaktadır.
Devlette Mühendis Maaşları Belirlemesi Neye Göre Yapılmaktadır?
KPSS mühendislik sınavına girerek devlette mühendis olmak için birtakım kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Kendini geliştiren mühendisler özel sektörde ya da devlet bünyesinde her zaman birinci sırada tercih edilenler arasında yer alır. Ayrıca devlette mühendis maaşları belirlemesinde etki eden faktörler arasında yer alanları kısaca şu şekildedir.
Kademe-Derece: KPSS mühendislik bölümü sınavlarına girmek devlette çalışmak isteyenler için oldukça avantajlıdır. Devlet kurumunda kademe ve derece söz konusudur. Dolayısıyla devlet kurumlarında kıdem yükseldikçe maaşlara etki edecektir.
Medeni Durum: Devlet kurumunda mühendislik yapan memurun evli olması maaşlarına evlilik primine etki eder.
Çocuk Durumu: Devlet kurumlarında çocuğu olan mühendislere pirim ödemesi yapılır.
Görev Yeri: Devlet kurumlarında zorlu bölgelerde çalışan mühendislerin aldığı maaş ve daha rahat bölgelerde çalışan mühendislerin aldığı maaş bir olmaz. Bu nedenle zorlu bölgelerde çalışan mühendisler, devlet kurumlarda daha yüksek maaş almaktadır.