Akbank, 2050 yılına dek ‘’net sıfır banka’’ olma sözü veriyor. Bunun yanı sıra iş yapış şekillerini sonraki jenerasyonlara yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle biçimlendiriyor. Akbank Finansal Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Türker Tunalı, özellikle dört alana odaklandıklarını belirtti. Kredi hizmeti konusunda da sürdürülebilir kredi finansmanında 2030 yılına dek 200 milyar TL destek hedefi olduklarını 2021’de açıkladıklarını da ekliyor.
Akbank Finansal Yönetimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Türker Tunalı, sürdürülebilirliğe yönelik yatırımlar hakkında konuştu:
‘’Sürdürülebilirlik yolculuğumuz çok uzun süredir devam ediyor’’
diyen Tunalı, hem sektör hem de ülke için birçok ilki gerçekleştirdiklerini vurguladı. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atan ilk Türk bankası olduklarını belirten Tunalı, bunu 2007’de yaptıklarını söyledi.
The Valuable 500 listesine Türkiye’den giren ilk banka ve kurum olduklarını belirtti. Bunun yanı sıra, ‘’Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi Finansal Sağlık ve Kapsayıcılık Taahhüdünün kurucu imzacısı olduk” dedi.
Anka Haber Ajansına göre Tunalı, bu süreçte çevresel ayak izini azaltmanın öncelikli konuları olduğunu belirtti:
‘’Bu amaç kapsamında, 2025’e dek operasyonlarımızdan kaynaklı emisyonları sıfırlamak amacıyla çalışıyoruz. Bu uğraşlar sonucunda, 2022 senesinde bankamızın operasyonlarından kaynaklı Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını yüzde 28 azalttık.2023 yılının ilk çeyreğinden sonra, kullandığımız enerjinin tamamını yenilebilir enerji kaynaklarından karşılamaya başladık. Ayrıca bizimle çalışan arkadaşlarımızı bu süreçte bu konu ile ilgili bazı eğitimlerle destekliyoruz. Örneğin Enerji Verimliliği Eğitimi, Çevresel Yönetim Eğitimi ile. Dolayısıyla 2050’ye dek ’net sıfır banka’ olma sözü çok değerli’
Tunalı, Hedeflerinin Yüzde 50’sini Gerçekleştirdiklerini Açıkladı
Tunalı, bankacılık alanında daha sürdürülebilir bir gelecek için kritik bir öneme sahip olduklarını bildiklerini ekledi:
‘’Bu amaç kapsamında sürdürülebilir kredi finansmanında 2030 yılına dek 200 milyar TL destek hedefi belirlediğimizi 2021’de açıklamıştık. Nitekim 2023’ün ilk çeyreğini geride bıraktığımızda 105 milyar TL’yi aşan kredi desteği ile şimdiden bu hedefimizin yarısından fazlasını gerçekleştirdiğimiz ortada. 2050 net sıfır gayemiz için dört ana noktaya odaklanacağız.
Bunlar: Karbon yoğun sektörlerin yeşil dönüşümü, yeşil teknoloji, sürdürülebilir alt yapı ve temiz ulaşım alanı. Özellikle KOBİ’lerin yeşil dönüşümü, Türkiye’nin net sıfır hedefi yolculuğunda kritik öneme sahip.’’