USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC68.058,99

Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil pasaport, hususi pasaport olarak da bilinmektedir. Devlet bünyesinde çalışan memurlara ve istenen şartları taşımaları halinde memurların ailelerine verilen bir pasaporttur.

Hususi pasaport 5 yıllık bir süre ile verilir. Yeşil renge sahip olduğu için yeşil olarak tanımlanır. Bu pasaporta sahip olan kişiler, pek çok ayrıcalığa sahip olur. Çoğu ülkeye belirli günler ile sınırlı olmak kaydıyla vizesiz olarak giriş yapabilme olanağı elde edilir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport
Yeşil Pasaport

Ülkemizde birçok kişinin merak ettiği konular arasında hususi pasaportun nasıl alındığı konusu vardır. Yeşil pasaport başvuru yapabilmek için; gerekli belgelerin tamamlanması gerekir. Ayrıca gerekli ödemelerinde yapılıp, il nüfus müdürlüklerine gidilerek pasaport talep edilebilir.

Hususi pasaport başvurusu için randevu talep etmek için, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi kullanılabilir. Bu site üzerinden online şekilde yeşil pasaport randevu alınabilir.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Hususi pasaport hakkından yararlanmak isteyen kişiler, istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Peki, yeşil pasaport almak için ne gerekiyor? Açıklanacak olursa;

Çalışanlar: Memurların çalışma hayatını sürdürdüğü kurumun bulunduğu il, bölge ya da genel müdürlük tarafından hazırlanmış olan imza sirküleri
Emekliler: Emekli olunan tarihte verilmiş olan kadro bilgisini belirten belge
İstifa Etmiş Olanlar: Aktif olarak çalıştığı dönemde hangi kadroda olduğunu belirten belge
Hak sahibi vefat edenler: Hak sahibinin vefat ettiği dönemdeki kadro bilgisini belirten belge
18 yaşından küçükler: Velilerden istenen muvafakatname, iki tane biyometrik fotoğraf (5×6 cm), nüfus cüzdanının aslı, öğrenci belgesi (ebeveynlerin sahip olduğu haktan dolayı hizmet damgasına sahip pasaport alacak çocuklardan istenir)

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? Hangi Memurlar Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil Pasaport

Hususi pasaport alabilme hakkı, yalnızca herhangi bir devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip olan ve emekli sandığına bağlı kişilere tanımaktadır. Bu noktada hangi memurlar hususi pasaport alabilir? Açıklayalım!

  • Devlet sporcuları
  • 1. dereceye sahip olarak emekli olan belediye başkanları
  • Görev süreleri boyunca büyükşehir ve ilçe başkanları
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi eski bakanları ve eski üyeleri
  • 1., 2., 3. derecedeki kadrolarda görevini yürüten ve emekli olan memur ve diğer kamu çalışanlarıdır. Peki, kaç yıllık memur yeşil pasaport alabilir? Memurların kaç yıl hizmet sunduğuna bakılmaksızın belirli bir derecedeki kadroda çalışan kişilere verilir.

Öğretmen Yeşil Pasaport Ne Zaman Alır?

Aktif bir şekilde devlet kurumlarında çalışan öğretmenler, belirli bir kıdeme ulaştıktan sonra pasaport alabilme hakkına sahip olurlar. Diğer memurluklardaki gibi aynı şartlara tabi olan öğretmenler, derece ve kademe sistemine göre bu hakkı elde edebilirler. Bu noktada öğretmenlerinde, aynı şekilde memurlar için belirtilen kadro derecelerine ulaşması gerekir.

Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Seyahatlerde çeşitli ayrıcalıklar elde edilmesini sağlayan hususi pasaportun alınabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu noktada;

  • Birinci, ikinci ve üçüncü dereceye sahip kadrolu memurlar
  • Emekli memurlar
  • Eski bürokratlar
  • İhracat yapan iş adamları
  • İl ya da ilçelerde görev yapmış veya 1. dereceye sahip emekli belediye başkanları
  • Devlet sporcuları ve aile üyeleri

Belirtilen memurların şartları taşıması hâlinde pasaport alma hakkı kazanabilirler.

1 –  İhracatla Uğraşan Kişilerin Hususi Pasaport Alma Şartları

İhracat yapan kişilere hususi pasaport verilmesine ilişkin esaslar bulunur. Bu noktada 3 yıl içerisinde, yıllık ortalama ihracattan 500 bin doların üzerinde kazanılması şartı bulunur. Yani 3 yıllık toplam ihracat bedeli 1.5 milyon dolar üzerinde olduğu takdirde, firma temsilcilerine hususi pasaport verilmektedir.

Tüm bunların yanında ihracatçılara hususi damgalı pasaport hakkı tanınırken, şirket çalışanları ve ortakları da yararlanabilme fırsatına sahip olur.

2 – Aile Üyelerinin Hususi Pasaport Alma Şartları

Hususi pasaport alabilmek için aile üyelerinin taşıması gereken bazı şartlar mevcuttur. Eğer hususi pasaporta sahip olanların çocuğu 18 yaşından küçükse, herhangi bir şart aranmadan pasaport verilir.

25 yaşının altında olan kişilerde istenen şartlarsa; evli olmamak, ailesiyle birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, öğrenimini sürdürmektir. Çocuklar eğitim hayatlarına devam ettikleri takdirde 25 yaşına kadar hususi pasaportu kullanabilirler. 25 yaşından sonra yeşil pasaport iptal ettirilmelidir. Tüm bunların yanında eğer anne ve babanın boşanma durumu varsa, pasaport için velayet sahibinin onayı aranmaktadır.

3 – 1., 2., 3. Dereceye Sahip Kadrolu Memurlar

Devlet memurlarının hususi pasaport alabilmesi için belli bir kıdeme ulaşması gerekir. Kıdemin, derece ve kademe olarak bir hesabı bulunmaktadır. En düşük derece 13, en yüksek derece ise 1 olmaktadır. Fakat her mesleğe başlayan memur 13. dereceden başlamamaktadır. Bu noktada askerlik durumu, kaç sene öğrenim gördüğü gibi durumlar başlangıç derecesini değiştirebilir.

Lisans mezunları 9. derece ve 1. Kademe olarak mesleğe başlamaktadır. Yani 9/1 olarak ifade edilebilir. Meslekte 1. senenin sonuna gelindiğinde 1 kıdem ilerlenir ve 9. derece 2. kıdeme ulaşılır. Bu ise 9/2 olarak ifade edilir.

Derece ise kişilerin sicilinde herhangi bir olumsuz durumun olmaması halinde 3 yılda bir ilerleme gösterir. Belirtilen hesaba göre 1., 2., 3. derecedeki kadrolu olan memurlar hususi pasaport alabilirler.

4 – Emekli Memurlar ve Eski Bürokratlar

Görevini tamamlayan milletvekilleri ve eski bakanlar; görev sürelerinde siyah pasaport kullanmaktadır. Ancak görevleri bitince yeşil pasaport almaya hak kazanırlar.

5 – İl/ İlçelerde Görev Yapan veya 1. Dereceye Sahip Emekli Belediye Başkanları

Yeşil Pasaport

Belediye başkanlık görevini aktif bir şekilde sürdürdükleri süre boyunca, yeşil pasaport hakkı elde edilir. Emekli olan belediye başkanları ise 1. derecede kadrodayken emekliye ayrıldıysa, yeşil pasaport haklarını koruyabilirler. Ancak 1. dereceye sahip olmayan emekli belediye başkanları bordo pasaport kullanırlar.

6 – Devlet Sporcuları

Devlet sporcularına hususi pasaport hakkı tanınmaktadır. Sporcularda herhangi bir branş şartı aranmamaktadır. Ülkeye başarı sağladığı için, devletin sporcusu statüsüne layık olan bütün kişiler; hem aylığa bağlanır hem de hususi pasaport hakkı elde eder.

Yeşil Pasaport Süresi Ne Kadar?

Ülkemizde yerli ve milli pasaport üretim hizmetlerine başlanmıştır. Bu sebepten hususi pasaportun geçerlilik süresi olan 5 yılın, 10 yıla çıkarılmasına karar verilmiştir. Ayrıca süresi dolmuş olan ve dolmasına bir yıldan az kalan pasaportlar için yeşil pasaport süre uzatma işlemlerine, geçerlilik süresinde başlanmalıdır. Bu işlemler ücretsiz bir şekilde yapılır.

Yeşil Pasaport Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Hususi pasaport yenileme işlemi için, eski pasaportun süresinin dolması şartı aranmaktadır. Bu işlemler Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden yapılmalıdır. Yenileme için istenen belgeler aynı olup ek olarak eski pasaportta istenmektedir.

Resmi web sitesinden online olarak başvuru yapılarak, yeşil pasaport ücreti 2023 bedeli ödenmelidir. Yeşil pasaport ücreti ödendikten sonra yenileme işlemleri gerçekleştirilir.

Yeşil pasaport harcı, bu işlemde talep edilmemektedir. İlk kez hususi pasaport alacaklar ya da yenileme yapılacak kişilerden, sadece defter bedeli ödenmesi istenir. Yeşil pasaport defter bedeli 2023 yılı itibari ile tüm başvuru süresince 501 Türk Lirası olmaktadır.

Yeşil Pasaport Ayrıcalıkları Nelerdir?

Yeşil Pasaport

Yeşil pasaport ne işe yarar? Günümüzde yeşil pasaport sahipleri vizesiz olarak bazı ülkelere gidebilirler. Ayrıca hususi pasaportun avantajları arasında; harç tutarından muaf olma durumu da vardır.

Yeşil Pasaport İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilir?

Hususi pasaporta sahip olan kişilerden, yurtdışında vize istenmeyen ülkeler bulunmaktadır. Bu noktada Asya, Avrupa, Okyanusya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Afrika kıtasında yer alan pek çok ülkeye belirli günlerle sınırlı olarak vizesiz seyahat edilebilir.

Avrupa kıtasındaki hususi pasaporta vize istemeyen bütün ülkelerin tam listesi açıklanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir;

SüreÜlke
90 günDanimarka
90 günBelçika
90 günAvusturya
90 günAzerbaycan
90 günBosna-Hersek
90 günAndorra
90 günBeyaz Rusya (Belarus)
90 günArnavutluk
90 günBulgaristan
90 günEstonya
90 günAlmanya
90 günİspanya
90 günHollanda
90 günFransa
90 günGürcistan
90 günİzlanda
90 günİtalya
90 günFinlandiya
90 günİsveç
90 günİsviçre
90 günHırvatistan
90 günSlovakya
90 günKaradağ
Serbest dolaşımKKTC
90 günKosova
90 günLetonya
90 günLihtenştayn
Litvanya
90 günLüksemburg
90 günMacaristan
90 günSlovenya
90 günMoldova
Malta
90 günVatikan
90 günNorveç
90 günPolonya
90 günMakedonya
90 günRomanya
90 günÇek Cumhuriyeti
90 günSırbistan
90 günPortekiz
90 günUkrayna
90 günMonako
90 günSan Marino
90 günYunanistan

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!