Akbank destek hedefi doğrultusunda, 2050 yılına kadar olan süre boyunca “net sıfır banka” olma sözü verdi. Banka gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için iş yapma şekillerini bu yönde geliştiriyor. Bu anlamda Akbank Finansal Yönetimden Sorumlu olan Genel Müdür Yardımcısı Türker Tunalı, dört alana yoğunlaştıklarını söyledi.
Türker Tunalı, 2021 senesinde sürdürülebilir kredi finansmanında 200 milyar TL destek hedefi olduğunu açıkladı ve bu hedefin 2030 yılına kadar olduğunu belirtti.
Akbank Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesine İmza Atan İlk Banka
Yatırımlarını daha sürdürülebilir çalışmalara göre yapan Akbank Finansal Yönetimden sorumlu olan Genel Müdür Yardımcısı Türker Tunalı açıklamasında şunlara değindi. “Uzun zamandır devam ettirmeye çalıştığımız sürdürülebilirlik yolunda hem banka sektörleri için hem de ülkemiz adına birden fazla ilklere imza attıklarını belirtti.
Açıklamalarına devam eden Tunalı, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ilk Türk bankası olduklarını aktardı. Bankanın The Valuable 500’e Türkiye’den giren ilk banka ve kurum olduklarını belirtti. Ayrıca, Tunalı, “Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) Finansal Sağlık ve Kapsayıcılık Taahhüdü “kurucu imzacısı olduklarını da açıklamalarında dile getirdi.
Tunalı, konuşmasında, karbon ayak izini azaltabilmenin öncelikli konuları arasında olduğunu belirtti. Bu doğrultuda 2025 yılına kadar işlemlerimizden kaynaklı oluşan emisyonları sıfırlamak için çalıştıklarını aktardı. Bu çalışmalar sonucunda, 2022 yılında Akbank’ın işlemlerinden kaynaklanan emisyonları yüzde 28 oranında azalttıklarını ifade etti.
2023 yılının başından itibaren, kullanılan elektriğin tamamını yenilenebilir enerjiden kullanmaya başladıklarını ifade etti. Türker Tunalı bu doğrultuda çalışma arkadaşlarına da bu süreçte ISO 50001 (Enerji Verimliliği Yönetimi) & ISO 14001 (Çevresel Yönetim) eğitimleri doğrultusunda desteklemeye devam ettiklerini aktardı. Bu nedenle de 2050 yılına kadar “net sıfır banka” olma noktasına oldukça önem veriyoruz dedi.
Hedeflerin Yarısını Gerçekleştirdik!
Finans sektörünün daha da sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir role sahip olduğunun farkında oldukları ifade eden Tunalı açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bu doğrultuda 2021 yılında daha sürdürülebilir bir kredi olanağında 2030 yılına kadar 200 milyar TL destek hedefi yapacağımızı yapılan haberler doğrultusunda açıkladık.
2023 yılının ilk çeyreğinde bu alan için 105 milyar TL’yi aşan kredi destekleriyle hedeflerimizin yarısını gerçekleştirdik. 2050 Net Sıfır hedefi doğrultusunda, karbon ayak izi yoğun olan sektörlerin daha yeşil bir dönüşümüne katkı için yardımcı oluyoruz. Bu doğrultuda yeşil teknoloji, altyapıların sürdürülebilir olması ve temiz ulaşım alanlarına odaklanmaya devam edeceklerini aktardı.
Tunalı sözlerini bitirirken KOBİ’lerin yeşil dönüşümleri için Türkiye’nin net sıfıra giden bu yolculuğunda oldukça büyük bir önem taşıdıklarının da altını çizdi.