Türk bankaları, önümüzdeki 2 aylık süreçte zorlu bir sendikasyon kredisi yenileme dönemi geçirecek. Bu dönemin, Merkez Bankası Başkanı kararının ardından çalkantılı bir piyasaya dönüşen döneme denk gelmesi ekonomistler tarafından kötü yorumlandı. Yapılan yorumlarda bankların maliyetlerde beklediği düşüşler büyük oranda gerçekleşmeyebilir.
Türk bankaları önümüzdeki aylarda tam 6,2 milyar dolarlık bir sendikasyon kredisi yenilemesi gerçekleştirecek. Bu yenileme mevsiminin, merkez bankası başkanının değişimi nedeniyle çalkantılı olan piyasaya denk gelmesi herkesi endişelendiriyor. Bu çalkantılı dönem öncesinde sendikasyon nedeniyle oluşacak maliyetlerde 40 baz bir puan düşüşü bekleniyordu. Hatta Türkiye Varlık Fonu, çalkantılı dönem öncesinde sendikasyon yenilemesi yaptığı için 25 baz puan düşük maliyetle işlemlerini gerçekleştirdi. Fakat diğer bankaların işlemleri TCMB kararı sonrasına kaldı ve maliyetlerde beklenen düşüşler tehlikeye girdi.
Sendikasyon mevsimi Nisan ayında Akbank’ın girişimleri ile başlayacak. Geçtiğimiz sene Akbank iki ek talep ile toplamda 605 milyonluk bir sendikasyon sağlamıştı. Bu işlemlerin sonucunda elde edilen mailyet Euro bazlı olarak Euribor %2 ve dolar bazlı olarak Libor %2,25 olarak hesaplanmıştı. Hesaplanan bu maliyet oranları daha sonraki diğer işlemlerde de geçerliliğini korusu.
Mart Başında Sendikasyon Kredisi Maliyetleri İyimser Düzeydeydi
Bilindiği üzere Kasım ayında ekonomi yönetiminde değişiklikler ve yenilikler olmuştu. Yönetim yeniliği sonrasında risk primi düşüşe uğramış ve bankalar bu nedenle sendikasyon maliyetlerinde de bir düşüş beklemişti. Bu konuyla ilgili olarak Mart başında açıklamalarda bulunan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil;
Sendikasyon kredisi yenilenmesi konusunda çok şükür bir sorun yok. Biz orada maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz. Son sendikasyonda maliyetleri aşağı yukarı 40 baz puan aşağı çekmeye çalışıyoruz. Türk bankacılığının 12 milyar dolarlık sendikasyonu olduğu düşünülürse bu sektör için de iyi bir şey” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Sendikasyon Maliyetleri Beklenen Düzeyde Olmayabilir
TCMB kararının ardından beklenen tüm maliyet indirimi planları tehlikeye girdi. Kararın ardından sendikasyon maliyetlerini belirleyen iki ana göstergenin sıkıntıya girdiği ifade edildi. Türkiye’nin 5 yıllık puanı 306 seviyesinden 456 seviyesine yükseldi. Tüm bu olumsuz gelişmelerin ardından Türkiye’nin kredi notunun da tehlikeye gireceği yorumu yapıldı.
Bankacılık sektörünün önde gelen analistleri tüm bu gelişmeler nedeniyle sendikasyon maliyetlerinde beklenen düşüşün gerçekleşmesinin zor olduğunu söylüyorlar. Bankacıların beklediği 40-50 baz puan düşüşün bu koşullarda mümkün olmayacağı ifade ediliyor. Net bir maliyet belirleyemeyen analistler yeni bir gelişme olmaması halinde geçen yıllara göre 25 baz puan altında bir maliyet çıkabileceğine vurgu yapıyor. Sendikasyon kredisi nedir konusunda bilgi sahibi olmak için linke tıklayarak ilgili yazıya gidebilirsiniz.