Türkiye Merkez Bankası başkanının ani bir kararla değiştirilmesinin ardından uluslararası kuruluşlar tehditkar açıklamalarla Türkiye’yi hedef aldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olan S&P, Mooody’s ve Fitch yaptığı açıklamalarla Türkiye ekonomisi tehdit etti. Türkiye’nin faiz artırma kararlarının her zaman arkasında olan kuruluşlar, herhangi bir kredi indirimi halinde kredi notu düşürme uygulamasına gideceklerini açıkladılar.
Türkiye’nin Merkez Bankası kararları yabancı kuruluşların gündemine girdi. Bilindiği üzere Naci Ağbal 4 ay önce alınan bir karar ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olmuştu. Fakat geçtiğimiz gün alınan yeni bir karar ile Naci Ağbal görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi. Bu kararın ardından iç piyasada dengeler değişti ve Türk Lirası diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.
Türkiye’ye bir darbe de uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından geldi. Kuruluşların yaptığı açıklamalar Türkiye ekonomisi açısından tehditkar söylemler içeriyor. Moody’s bugün yaptığı açıklamada; Naci Ağbal’ın 4 ay sonra görevden alınması kararının Türk bankalarının kredi notları açısından sorun oluşturacağını belirtti. Ayrıca TL’nin değer kaybına devam etmesi ve enflasyonun yükselmesi ile yurtiçi yatırımcılarının güveninin sarsılacağı ifade edildi. Ayrıca TL karşısında sürekli değer kazanan doların yükselişine devam edeceği vurgulandı. Yapılan açıklamanın devamında;
“TL’nin değer kaybı portföy ve yatırım kanalıyla Türkiye’ye para girişlerini azaltacak ve gerçekleşme ihtimali çok düşük de olsa hükümetin uyguladığı politikalar sonucu sermaye kontrollerinin başlatılması riskini artıracaktır. Türk bankalarının yeterli yabancı para likiditesine sahip olması ve 2018 krizinden bu yana dış finansman gereksinimlerini azaltmış olmaları riskleri tamamen sınırlıyor” ifadeleri kullanıldı.
S&P’den Merkez Bankası Açıklaması: “Türk Bankacılık Sistemi Kırılgan”
Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P Global de Türkiye’yi kredi notu düşürme ile tehdit eden açıklamalarda bulundu. S&P tarafından yapılan açıklamada;
“Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonundaki kırılganlık son yaşanan olaylarla daha da artabilir. Türkiye’nin mali durumunu hala nispeten güçlü görüyoruz ve bu manevra yapmak için bir miktar alan sağlıyor. Düşük rezervler, kısa vadeli ödemeler dengesi baskılarını kontrol altına alma seçeneklerinin sınırlı olduğu anlamına geliyor. Türk bankacılık sistemi kırılgan durumda olmaya devam ediyor. Bazı senaryomuz yetkililerin muhtemelen aşırı oynaklığa karşı koymaya yönelik bazı vadeli tedbirler alması dışında, TL’nin büyük ölçüde piyasada mekanizması içinde dengelenmesine izin verecekleri şeklinde” ifadeleri kullanıldı.
Fitch Kredi Notunu Düşürmekle Tehdit Etti
Fitch, uluslararası kredi derecelendirme kurumu yaptığı açıklamalarla Türkiye’nin kredi notunu düşürmekle tehdit etti. Merkez Bankası‘nda yapılan değişikliğin ardından bir faiz indirimi kararı alınırsa kredi notu düşürme kararının uygulanacağı ifade edildi. Bu nedenle Türkiye’nin herhangi bir faiz indirimi politikasını izlememesi önerildi.
Fitch ülke notları direktörü olan Tony Stringer faiz indirimi politikası izlenilmesi halinde yapacakları hamleyi şu sözlerle açıkladı;
“Bu, kredi notunu gözden geçirmemize neden olabilecek bir şey, bu kesin.”
Fitch son açıkladığı verilerde Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak belirtmişti. Kredi notunun durumu hakkında ise bir güncelleme yaparak negatiften durağan görünüme getirdi. Tüm bu hamleler sonrası Türkiye’de devalüasyon mu oluyor, devalüasyon nedir soruları gündeme geldi. Konu hakkındaki ilgili yazımıza linkten göz atabilirsiniz.