İş Bankası hisse senedi alım satım nasıl yapılır? İşCep hisse senedi serbest fiyatlı emir ve limit fiyatlı emir nasıl verilir?
İş Bankası hisse senedi alım satım nasıl yapılır sorusu, İş Bankası müşterisi ve borsa yatırımcılarının cevabını merak ettiği bir soru. Bilindiği üzere İş Yatırım, SPK onaylı bir borsa aracı kurumu ve İş Bankası müşterileri kolaylıkla borsada işlem yapabiliyor, hisse senedi alınıp satılabiliyor.
Peki, İş Bankası hisse senedi alım satım nasıl yapılır? İş Bankası hisse senedi alım satım komisyon oranları ne kadar? Hisse senedi alım satım uygulaması İşCep üzerinden hisse senedi emir verme nasıl yapılır? İşte, İş Bankası müşterisi olup İşCep kullananlara özel olarak hazırladığımız hisse senedi alım satım nasıl yapılır ve detayları hakkında bilgiler…
Bu İçerikte Neler Var ?
- İş Bankası Hisse Senedi Alım Satım Nasıl Yapılır ? İnternet Bankacılığı Hisse Senedi Nasıl Alınır ?
- 1- İş Bankası Limit Fiyatlı Hisse Senedi Alım Satım Nasıl Yapılır ?
- a- İş Bankası Limit Fiyatlı Hisse Senedi Alım Emri Nasıl Verilir ?
- b- İş Bankası Limit Fiyatlı Hisse Senedi Satım Emri Nasıl Verilir ?
- Limit Fiyatlı Hisse Senedi Alamıyorum, Hisse Senedi Satamıyorum Neden?
- 2- İş Bankası Serbest Fiyatlı Hisse Senedi Alım Satım Nasıl Yapılır ?
- a- İş Bankası Serbest Fiyatlı Hisse Senedi Alım Emri Nasıl Verilir ?
- b- İş Bankası Serbest Fiyatlı Hisse Senedi Satım Emri Nasıl Verilir ?
- İş Bankası Hisse Senedi Alım Satım Komisyon Oranları Ne Kadar ?
- Hisse Senedi Fiyatları Nasıl Belirlenir ?
- Satılan Hisse Kaç Gün Sonra Hesaba Geçer?
- Hisse Senedi Ne Zaman Alınmalı?
İş Bankası Hisse Senedi Alım Satım Nasıl Yapılır ? İnternet Bankacılığı Hisse Senedi Nasıl Alınır ?
Banka müşterisi olup borsada işlem yapanların en çok kullandığı hisse senedi alım satım uygulamaları arasında İşCep de yer alıyor. Çünkü İşCep, en kolay kullanımlı hisse senedi uygulamalarından biri.
Ancak İş Bankası hisse senedi alım emri ya da hisse senedi satım emri, tercih edilecek emir tipine göre değişiyor. İş Bankası hisse senedi emir verme işlemleri yalnızca serbest fiyatlı emir ve limit fiyatlı emir olarak gerçekleştirilebiliyor. Kimi borsa yatırımcılarının, hisse senedinde zarar etmemek için tercih ettiği stop loss/zarar kes yani zincir emir tipi İş Bankası’nda bulunmuyor.
İşte, serbest fiyatlı emir verme ve limit fiyatlı emir verme nasıl yapılır, İş Bankası hisse senedi alım satım nasıl yapılır sorusunun cevapları…
1- İş Bankası Limit Fiyatlı Hisse Senedi Alım Satım Nasıl Yapılır ?
Limit fiyatlı emir; hisse senedi alımında gerçekleşmesi istenen en yüksek fiyatı, hisse senedi satışında ise gerçekleşmesi istenen en düşük fiyatı belirlemek için kullanılır.
Kısacası; bir hisse senedi alıcısı, hisse senedi alım emri verirken ödeyebileceği maksimum fiyatı belirler ve bu eşleşme sağlanırsa hisse senedine sahip olur. Bir hisse senedi satıcısı da hisse senedini satacağı en düşük fiyatı belirler ve hisse senedini, planladığından daha düşük bir ücret karşılığında satmaya engel olmuş olur.
UYARI: Aşağıda hisse senedi alım satım emri verme ile ilgili görseller, örnek vermek amacıyla kullanılmıştır. Görselde adı geçen hisse senetleri yatırım tavsiyesi değildir!
a- İş Bankası Limit Fiyatlı Hisse Senedi Alım Emri Nasıl Verilir ?
Pratik bir hisse senedi alım satım uygulaması olan İşCep üzerinden belirlediğiniz emir tipine göre kolaylıkla işlem yapabilirsiniz. Limit fiyatlı İşCep hisse senedi alım emri vermek için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:
- İşCep mobil uygulamasına şifre ile giriş yapınız
- Ana menü tuşuna basınız ve açılan ekrandan ‘’Yatırım’’ seçeneğinden ‘’Hisse Senedi İşlemleri’’ni, oradan da ‘’Alış’’ seçeneğini seçiniz
- Açılan arama çubuğuna, alınmak istenen hisse senedi adı yazılır ve hisse senedi adına tıklanarak hisse senedi alış ekranına girilir
- Açılan hisse senedi alış ekranında ‘’Fiyat’’ yazan yere tıklayınız ve listelenen hisse senedi tavan ve taban fiyat aralığında, hisse senedini almak istediğiniz fiyat tercihini yapınız
- ‘’Adet’’ yazan boşluğa tıklayınız ve almak istediğiniz hisse senedi adedini giriniz
- Ödemenin gerçekleşeceği hesap türünü seçiniz ve devam butonuna basınız
Bu işlemlerin neticesinde, İş Bankası hisse senedi alım emri İş Yatırım’a iletilecektir. Borsa aracı kurumu İş Yatırım da bu emiri uygun hale getirip borsaya iletecektir. Eşleşmenin sağlanması durumunda hisse senedi, yatırım hesabına geçecektir.
b- İş Bankası Limit Fiyatlı Hisse Senedi Satım Emri Nasıl Verilir ?
Hisse senedi satım emri limit fiyatlı olarak da verilebilir. İş Bankası limit fiyatlı hisse senedi satım emri vermek için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- İşCep mobil uygulamasının ana menüsünden Yatırım – Hisse Senedi İşlemleri – Satış adımlarını takip edin
- Açılan ekrandan, portföyünüz içindeki satmak istediğiniz hisse senedini seçiniz
- Açılan hisse senedi satış ekranında ‘’Fiyat’’ yazan yere tıklayınız ve listelenen hisse senedi tavan ve taban fiyat aralığında, hisse senedini satmak istediğiniz limit fiyat tercihini yapınız
- ‘’Adet’’ yazan boşluğa tıklayınız ve satmak istediğiniz hisse senedi adedini giriniz
- Ödemenin yatacağı hesap türünü seçiniz ve devam butonuna basınız
Bu işlemlerin sonucunda, İş Bankası hisse senedi satım emri İş Yatırım’a iletilecektir. Borsa aracı kurumu İş Yatırım da bu satış emrini uygun hale getirip borsaya iletecektir. Eşleşmenin sağlanması durumunda hisse senedi tutarı, 2 iş gününde yatırım hesabına geçecektir.
Limit Fiyatlı Hisse Senedi Alamıyorum, Hisse Senedi Satamıyorum Neden?
Limit fiyatlı emir verme; hisse senedi alımı yapıldığında maksimum fiyatı belirlemek, hisse senedi satışı yapıldığında minimum fiyatı belirlemek için kullanılır. Dolayısı ile hisse senedinin Borsa İstanbul’da eşleşmemesi durumunda alım ya da satım gerçekleşmez.
2- İş Bankası Serbest Fiyatlı Hisse Senedi Alım Satım Nasıl Yapılır ?
Serbest fiyatlı emir; hisse senedi alım satımı için İşCep’te tercih edilebilecek fiyat emir tiplerinden diğeridir. Serbest fiyatlı emir tipinde, tercih edilen hisse senedinin Borsa İstanbul’da belirlenen en iyi fiyatından başlanarak eşleşme yapılır.
Kısacası; hisse senedi alım satım için serbest fiyat seçildiğinde, Borsa İstanbul’da belirlenen fiyatla işlem yapılır. Bu, bir noktada ‘’hisse senedi ne kadar olursa olsun al’’ anlamına gelir.
a- İş Bankası Serbest Fiyatlı Hisse Senedi Alım Emri Nasıl Verilir ?
Hisse senedi alım satım uygulaması olan İşCep’te hisse senedi alım emri verilirken serbest fiyat için hisse senedi alış ekranında ‘’Fiyat’’ kısmına tıklanmalı ve açılan fiyat listesinin en üstünden ‘’Serbest Fiyat’’ seçilmelidir.
b- İş Bankası Serbest Fiyatlı Hisse Senedi Satım Emri Nasıl Verilir ?
İş Bankası hisse senedi emir verme işlemi esnasında serbest fiyatlı satım için hisse senedi satış ekranındaki ‘’Fiyat’’ kısmına tıklanmalı ve açılan fiyat listesinin en üstünden ‘’Serbest Fiyat’’ seçeneği seçilmelidir.
İş Bankası Hisse Senedi Alım Satım Komisyon Oranları Ne Kadar ?
İş Bankası hisse senedi alım satım komisyon oranları değişkendir. İşlem yapılan hisse senedinin hacmine göre komisyon kesintisi yapılır. Örneğin; 25.000 TL’ye kadar olan komisyon on binde 40 olarak belirlenmiştir. Kabataslak olarak da 1.000 TL’lik hisse senedi işleminde kesilen komisyon oranı 2 TL’ye denk gelmektedir.
Ayrıca İş Bankası yatırım hesabı ekstre ücreti de söz konusudur. İş Bankası hisse senedi alım satım yapan yatırımcıların, yatırım hesabı ekstre ücreti ödememesi için bankayla iletişime geçmesi gereklidir. İş Bankası hisse senedi alım satım komisyon oranları hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Hisse Senedi Fiyatları Nasıl Belirlenir ?
Hisse senedi fiyatları nasıl belirlenir sorusunun pek çok yanıtı vardır. Ancak temelde bir hisse senedinin fiyatını belirleyen şey; arz ve talep dengesidir. Bir hisse senedine talep çok ise fiyatı da artışa geçer. Eğer bir hisse senedine talep az ise ve satışı da çok ise fiyatı düşer.
Ancak arz talep dengesi dışında bir ülkenin içinde bulunduğu sosyal, siyasal ve ekonomik koşullar da borsa piyasasına etki ettiğinden hisse senedi fiyatı etkilenir. Ayrıca şirketin mali durumu da talebi etkileyeceğinden fiyat üzerinde etkilidir. Tüm bunlarla birlikte spekülasyonlar da hisse senedi fiyatları üzerinde etkili olur.
Satılan Hisse Kaç Gün Sonra Hesaba Geçer?
Verilen hisse senedi satım emri, emirin gerçekleşmesinden sonra 2.işgününde hesaba geçer. Yine aynı şekilde, verilen hisse senedi alım emri de emirin gerçekleşmesinden sonraki 2.işgününde hesaba aktarılır.
Hisse Senedi Ne Zaman Alınmalı?
Genellikle bir hisse senedinin alım fırsatı, düşüşe geçtiği zamandır. Fiyatı yükselmekte olan hisse senedi riskli olacağından, tavsiye edilen; hisse senedinin düşüşe geçtiğinde alınmasıdır.
Ayrıca borsada spekülatif söylemler ve eylemler, hisse senedi fiyatları üzerinde etkilidir. Spekülasyonlar neticesinde birden ani bir artışa geçen hisse senetleri daha sonra düşeceğinden alınması tavsiye edilmez.
İlginizi Çekebilir: 2022’de En Çok Kazandıran Hisse Senedi Hangisi?
https://www.youtube.com/watch?v=DJK3bwX9Id4