USD34,48
EURO36,24
JPY0,224100
RUB0,340500
GBP43,59
EURO/USD1,05
BIST9.367,77
GR. ALTIN2.960,61
BTC97.873,31

Banka Verdiği Krediyi Geri İsteyebilir Mi?

banka-verdigi-krediyi-geri-isteyebilir-mi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi? Kredilerin eri çağırılması ne demektir? Günümüzde pek çok kişi bankalardan kredi kullanmaktadır. Kullanılan bu krediler bankalar ve tüketiciler arasındaki sözleşme şartlarına göre düzenlenerek verilmektedir. Bazı durumlarda tüketiciler kredilerini ödemekte güçlük yaşayabilmektedir. İşte bu durumda akıllara tek bir soru gelmektedir. Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi?

Bankaların Kredileri Geri Çağırması Ne Demek?

Bankalar müşterilerine, kredi sözleşmeleri doğrultusunda finansman desteği sağlarlar. Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi? Eğer ki banka verdiği kredinin geri ödenemeyeceğini düşünürse krediyi geri çağırabilir. Fakat bu geri çağırma işlemini de kafasına göre yapamaz. Ülkenin ekonomik şartları, kredi verdiği müşterisinin sicil durumuna göre geri çağırma işlemi uygulayabilmektedir.

Banka Verdiği Krediyi Geri İsteyebilir Mi?

banka-verdigi-krediyi-geri-isteyebilir-mi
Banka Verdiği Krediyi Geri İsteyebilir Mi

Banka ve müşterisi sözleşme şartlarına göre hareket etmek zorundadır. Banka keyfi olarak vermiş olduğu krediyi vadesinden önce geri çağıramaz. Bankalar kullandırdığı kredinin taksit ödemelerinin süresinde yapılacağını düşünerek finansal ve mali yapılanma planı hazırlar. Eğer ki taksit ödemelerinin geri ödenmesinde aksaklık yaşanırsa, bankanın da finansal plan ve yapılanmasında aksamalar meydana gelir.

Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi? Evet isteyebilir. Kullanılmış kredinin geri ödemelerinde risk yaşanmışsa, banka vadeyi ve taksitleri beklemez, hesabı kat ederek kredileri geri çağırabilir.

Konut Kredisi Geri Çağrılabilir Mi? Banka Verdiği Krediyi Geri İsteyebilir Mi?

Konut kredisi sözleşmesi gereği tüketici kredi taksit ödemelerinde temerrüde düşerse, yani tüketici taksitleri ödeyemez duruma gelirse, banka, belirli şartlar çerçevesinde borcun kalanının hemen ödenmesini isteyebilir. Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi?

Tüketici ödeme yapmazsa kredi veren finansman kuruluşu borcun geri kalanını hemen geri çağırabilir. Bu süreden sonra banka, sözleşme ile krediyi teminat altına almış olduğu rehinleri nakde çevirebilir. Tüm bunların yanında, tüketicinin ödemesi gereken bedel hesaplanırken, muaccel duruma gelen taksit tutarından faiz, komisyon gibi masraflar çıkarılır.

Bankalar Ticari Kredi Geri Çağırma Uygular Mı?

banka-verdigi-krediyi-geri-isteyebilir-mi

Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi? Hiç şüphesiz ki bu soru her kredi kullanan kişinin bir kez bile olsa aklına gelmektedir. Tıpkı diğer kredi türlerinde olduğu gibi ticari kredilerde belirli yasal sınırla ve sözleşmeler çerçevesinde verilmektedir.

Bankalar keyfi olarak kredileri geri çağıramazlar. Bu nedenle de sözleşme şartlarını eksiksiz yerine getiren ve taksitlerini düzenli ödeyen kişilerin böyle bir durumla karşılaşması mümkün değildir.

Bankalar Hangi Durumda Kredileri Geri Çağırıyor?

Banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi? Bankaların kredileri kafalarına göre geri çağıramadığı daha önce belirtilmişti. Peki bankaların kredileri geri çağırabilmeleri için gerekli şartlar nelerdir?

  • Krediyi veren finansman kuruluşu böyle bir hakkının saklı tuttuğunu sözleşmede belirtmelidir,
  • Krediyi veren finansman kuruluşu sözleşmeden doğan bütün şartları yerine getirmiş olmalıdır,
  • Son olarak tüketici birbirini takip eden iki taksiti ödememiş olmalıdır.
  • Krediyi veren finansman kuruluşu, tüketiciye en az 30 gün süre içinde ödeme yapmasını aksi halde borcun geriye kalan kısmının takibe düşeceğini bildirir.

Tüm bu uyarılardan sonra kredi kullanan kişi hala ödeme yapmamış ise banka verdiği krediyi hemen geri çağırabilir.

Banka Verdiği Krediyi İptal Edebilir Mi?

banka-verdigi-krediyi-geri-isteyebilir-mi

Eğer bankanın onayladığı krediyi henüz imzalayıp almadıysanız telefonla bile kredinizi iptal edebilirsiniz. Cayma bedeli ödemeden işleminizi tamamlayabilirsiniz. Eğer sözleşmeyi imzaladıktan sonra caymak isterseniz 14 günlük süreniz bulunmaktadır.

Konut Kredisi Geri Çağırma Karşılığında Kredi Ödemesi Devam Eder Mi?

Kredi kullanan kişi bankanın belirlediği sürelerde ödeme yapmaz ise borcu muaccel hale gelir. Ardından banka müşteriye süre tanır ve borcunu ödemesini ister. Eğer ki kredi ödemeleri bankanın belirlediği sürede ödenmez ise banka krediyi geri çağırır ve kalan borcun tamamının ödenmesini ister. Böylece kalan taksitlerin tamamı geri isteneceği için kredi ödemesi devam etmemektedir.

Bireysel Kredi Geri Çağırma Sonrası Ödenmiş Kredi Ücretine Ne Olur?

Bireysel ihtiyaç kredisi geri çağırma sonrası ödenmiş kredi ücreti iade edilmez. Aksine ödemelerde aksaklık yaşandığı için gecikme faizi uygulanır. Böylece ‘banka verdiği krediyi geri isteyebilir mi’ diye merak eden kişiler için bir cevap niteliğindedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!