USD34,48
EURO36,22
JPY0,223900
RUB0,340500
GBP43,44
EURO/USD1,05
BIST9.367,77
GR. ALTIN2.955,05
BTC97.357,12

470 Bin Kişiden Fazlası Kredi Kartı Borcu Ödeyemiyor!

kredi-karti-borcu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi kartı borcu ödeyemeyen kişi sayısında her geçen gün artış oluyor. CHP’li Bekir Başevirgen, vatandaşların bankalara olan borçlarının rakamlarını kamuoyu ile paylaştı, parası kalmayan vatandaşların kredi kartı harcamalarına yüklendiğini aktardı.

Ülke ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte tüketici kredilerinde ve kredi kartı kullanımında artış yaşandı. CHP’li vekil Bekir Başevirgen iktidarın “ekonomik yıkım” uyguladığını, bu durumunda bankacılık sektörünün işine yaradığını söyledi. Bankaların, bu yıl temmuz ayındaki kârının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 505 oranında artığı görüldü. Artış sonrası oluşan kar 38,7 milyar liraya ulaştı.

Başevirgen, 2022 yılının ilk yedi aylık dönemindeki net kârının ise 207,9 milyar liraya kadar ulaştığını belirtti. Fakat vatandaşların son 3,5 ayda bankalara olan borçlarının 187 milyar arttı. Bu durumda bankalar karlı olurken vatandaşın ise kredi kartı borcu her geçen gün artıyor.

Kredi Kartı Borcu Olan Vatandaşlar Yüksek Faiz İle Boğuşuyor

kredi-karti-borcu
Kredi Kartı Borcu

Bekir Başevirgen, vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları sebebiyle bankalara ödediği faizin arttığını söyledi. CHP’li vekil, geçen seneki veriler ile bu yıl ki veriler karşılaştırıldığında artış oranının yüzde 49,4 olduğunu belirtti.

Kredi kartı borcu miktarının 95,3 milyar liraya kadar çıktığını aktaran Başevirgen, “İktidarın faiz indirme programına rağmen vatandaşın faiz yükü geçen senelere göre ciddi ölçüde arttı. Geçen sene bu dönemde bankalara ödenen faiz 63,8 milyar liraydı. Artık vatandaşlar yüksek faize çalışıyor” diye sözlerine devam etti.

Kredi Kartı Borcu için Ödeme Yapamayan Kişi Sayısı Artıyor

Bekir Başevirgen, vatandaşların yüksek enflasyon ve gelirlerinin az olması nedeniyle temel harcamaları için bankaların kapısını aşındırdığını söyledi.

Kişilerin 26 Ağustos itibariyle bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcu takiptekiler de 1 trilyon 299 milyar liraya ulaştığını aktaran Başevirgen sözlerine şöyle devam etti. Cebinde parası olmayan vatandaş kredi kartı harcamalarına yükleniyor.

Fahiş fiyat artışlarının yaşanması, ekonomik sorunlar ile alım gücü ciddi ölçüde azaldı. Küçük tutarlı alışverişler de bile insanların kredi kartı kullandığını belirten vekil, kart borcu ödeyemeyen kişi sayısının 470 bini aştığını aktardı. Peki, kart borcu nasıl sorgulanır? Kredi kartı borç hesaplama yöntemleri nelerdir?

Kredi Kartı Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

kredi-karti-borcu

Kredi kartı olup borcu olan vatandaşlar, kart borçlarının nasıl sorgulandığını merak ediyor. Bilindiği üzere kredi kartı kullanan kişiler borçlarını banka şubelerinden rahatlıkla öğrenebiliyor. Ayrıca, ATM, internet şubeleri ya da web sitelerinden de kart borcu rahatlıkla sorgulanabilir.

T.C. ile Kredi Kartı Borcu Sorgulama

Bankalar kredi kartı verdiği müşterilerin borçlarını sorgulayabilmeleri için birçok platform oluşturmuştur. İnternet bankacılığını kullanmak istemeyen vatandaşlar kart borçlarını T.C. Kimlik numaraları ile banka şubelerinden kolaylıkla öğrenebiliyor.

Kredi Kartı Borç Sorgulama E-Devlet Üzerinden Yapılıyor Mu?

Kredi kartı kullanan vatandaşlar borçlarını ayda bir defaya mahsus olmak üzere e-Devlet üzerinden öğrenebiliyor. Vatandaşlar “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” ekranına girdiklerinde tüm bankalara olan borçlarını görebilmekte.

Kredi Kartı Borcu Hesaplama Faiz Oranları Yüzde Kaçtır?

kredi-karti-borcu

Kredi kartı borç tutarı ödenmediği takdirde gecikme faizi işler. Bu nedenle kart borcu olan vatandaşlar borçlarına işleyecek olduğu yasal faizleri merak ediyor. Asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda uygulanacak faiz oranı %1,98’dir. Eğer ki, asgari tutarın altında ödeme yapılırsa uygulanacak faiz oranı %2,28 olmaktadır.

Kredi Kartı Borcu Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Kredi kartları artık hem ekonomik şartlar nedeniyle hem de nakit para kullanmak istemeyen vatandaşların sıklıkla kullandığı bir ödeme aracı. Bu nedenle bu kadar yaygın kullanılınca da kredi kartlarına olan borçlar da artıyor. Borcunu rahatlıkla ödeyemeyen vatandaşlar bütçelerine en uygun ödeme yöntemlerini araştırıyor. Peki, kredi kartı borçları nasıl kapatılmalı? İşte merak edilen o detaylar:

T.C. Kimlik No İle Kredi Kartı Borcu Ödeme

Borçlu olduğunuz bankanın ATM’sine giderek kartsız işlem seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ekrana T.C. Kimlik numaranızı veya kart numaranızı yazarak borç ödeme işlemini yerine getirebilirsiniz.

Hesaptan Başka Banka Kredi Kartı Borcu Ödeme

Banka hesabınızdan başka bankaya ait kredi kartı borcunuzu rahatlıkla ödeyebilirsiniz. Her bankanın talep ettiği işlem ücreti farklıdır. İşlem sürelerini minimuma indirmek için vatandaşların sürekli kullandığı bir yöntem olmaktadır.

Kapalı Kredi Kartı Borcu Ödeme İşlemi Yapılabiliyor Mu?

kredi-karti-borcu

Kredi kartı kapalı olan kişiler kart borçlarını nasıl ödeyeceğini merak ediyor olabilir. Kapalı olan kredi kartı ile harcama yapılmıyor olsa bile bu durum ödemelere engel değil. Kartın borcunu ATM, banka şubeleri ya da internet bankacılığı üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Kart borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşlar ya da artık kredi kartını kullanmak istemeyenler yapılandırma işlemini merak ediyor. Kredi kartını kullandığınız bankanın çağrı merkezini arayarak ya da internet şubelerini kullanarak kredi kartı yapılandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.gazeteduvar.com.tr/kredi-karti-borcunu-odeyemeyen-kisi-sayisi-470-bini-asti-haber-1580126

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!