Büyüme verilerinin yükseltilmesi sonucunda kalıcı enflasyon Almanya’yı yılın ilk üç ayında resesyona itmiş oldu.
Analistler, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin de Ukrayna’nın işgalinden sonra Rus gaz arzının kesilmesinden dolayı kötü etkilendiğini söyledi.
İstatistik ofisi, ekonominin Ocak ve Mart ayları arasında %0,3 oranında daraldığını söyledi.
Bunu da, geçen yılın son üç ayındaki %0,5’lik daralma izledi.
Alman Ekonomisinde Neler Oluyor?
Eğer bir ülkenin ekonomisi iki ya da üç ay boyunca küçülmeye devam ediyorsa o ülke ekonomi biliminde resesyonda kabul edilir.
DekaBank analisti Andreas Scheuerle, “Yüksek enflasyonun ağırlığı altında Alman tüketici dizlerinin üzerine çöktü ve tüm ekonomiyi kendisiyle birlikte aşağı çekti” dedi.
Almanya’nın enflasyon oranı Nisan ayında %7,2 ile avro bölgesi ortalamasının üzerindeyken İngiltere’nin de %8,7’sinin altında kaldı. Neticede artan fiyatlar özellikle de gıda, giyim ve mobilya alanına yansıyarak haneleri de etkisi altına almış oldu. Tüm bunlar sebebiyle sanayi de gelişime kapalı hale geldi ve özellikle de enerji fiyatlarındaki artış sanayi işletmelerini olumsuz yönde etkiledi.
Federal istatistik kurumu Destatis yaptığı açıklamada da şu ifadelere yer verildi; “Yüksek fiyat artışlarının devam etmesi, yılın başında Alman ekonomisi üzerinde bir yük olmaya devam etti.” İlk etapta ajans, bu yılın ilk çeyreği için sıfır büyüme tahmininde bulunmuştu ve bu da Almanya’nın bir durgunluktan kaçınacağını öne sürüyordu. Ancak revize edilen rakamlar, hane halkı harcamalarının bir önceki çeyreğe göre %1,2 daha düşük olduğunu gösterdi.
Verilere bakıldığında da devlet harcamaları %4,9 daha düşüktü ve elektrikli ve hibrit otomobiller için devlet teşviklerinin azaltılmasının ardından otomobil satışları da düştü.
Peki Bundan Sonra Ne Olacak? Uzmanlar Ne Diyor?
BBC News’a göre Almanya’nın Rus enerjisine büyük ölçüde bel bağlaması göz önüne alındığında, durgunluk bazı aslında tahmin edildiğinden daha az şiddetli oldu. Kışın çok soğuk geçmemesi ve Çin ekonomisinin yeniden açılması, yüksek enerji fiyatlarının etkisini hafifletti.
Peki bundan sonra ne olacak? Analistler, özel sektör yatırımlarının ve ihracatının arttığını, ancak bunun Almanya’yı resesyon “tehlikeli bölgesinden” çıkarmaya yetmediğini söylüyor.
LBBW banka analisti Jens-Oliver Niklasch, “İlk göstergeler, (2023’ün) ikinci çeyreğinde işlerin benzer şekilde zayıf olmaya devam edeceğini gösteriyor” dedi.
Bununla birlikte, Alman merkez bankası Bundesbank, ekonominin Nisan-Haziran döneminde ılımlı bir şekilde büyümesini ve sanayideki toparlanmanın tüketici harcamalarındaki durgunluğu dengelemesini bekliyor.
IMF (Uluslarası Para Fonu) ise, İngiltere için büyüme tahminini eksi %0,3’ten %0,4’e yükselttikten sonra, Almanya’nın bu yıl %0,1 küçülerek dünyanın gelişmiş ekonomilerinin en zayıfı olacağını düşünüyor.