USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.803,24

Devlet Bankaları Hangileri 2022 Güncel Liste!

devlet-bankalari-hangileri
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet bankaları hangileri sorusunu cevaplamadan önce devlet bankasının tanımını bilmek gerekir. Genel olarak devlet bankası denildiğinde insanların aklında merkez bankası canlanır. Ancak bu iki kavram tamamen birbirinden farklıdır. Merkez bankası ülkenin para politikasından sorumlu kuruluştur.

Devlet bankası ise para politikasından tamamen bağımsız bankalardır. Yönetiminde devlet tarafından atanan kişilerin olduğu bankalara devlet bankası denir. Devlet bankalarının bir diğer özelliği ise sermayesinin büyük bir çoğunluğunun devlet tarafından sağlanmış olmasıdır.

Türkiye’de faaliyet gösteren birçok devlet bankası vardır. Devlet bankası denilince aklımıza genelde Ziraat Bankası gelir. Birçok insan devlet bankası olarak tek bir banka olduğunu düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Devlet bankaları bir diğer adı ile kamu mevduat bankaları 3 tanedir.

1-                Devlet Bankaları Hangileri ve Kamu Bankaları Listesi

Devlet bankaları hangileri dendiğinde kısaca sermayesi devlet tarafından sağlanan bankalar diyebiliriz. Bu bankalar Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Vakıfbank’tır. Devlet bankalarının özel bankalardan farkı kişiye ait olmamasıdır. Ziraat bankası devlet bankaları arasında ilk kurulan devlet bankası niteliği taşımaktadır.

devlet-bankalari-hangileriDevlet bankaları hangileri listesi oluşturulduğunu varsayarsak ilk olarak akla Ziraat Bankası gelir. Özel bankalara göre daha düşük faiz imkânı verdiği için ülkemizde en çok tercih edilen devlet bankasıdır. Halkbank açıldığında sanayi ve ticaret yapanlara destek vermek amacı ile açılmıştı.

Aradan geçen zamanda konut kredisi, taşıt kredisi gibi başka alanlara da yönelerek kullanıcılara düşük faiz oranı ile kredi vermeye başladı. Vakıfbank Adnan Menderes tarafından kurulmuş ve yurtdışında şubesi olan devlet bankasıdır.

2-                Yarı Özel Bankalar Listesi

Devlet bankaları hangileri sorusu kadar özel bankalarında hangileri olduğu merak konusudur. Özel bankalar devlet tarafından finanse edilmemiş bankalar olarak hizmet veren bankalar olarak tanımlanabilir. Devletten değil yabancı bir sermayeden para alan bankalar olarak da tanımlamak mümkündür. Türkiye’de bankacılık sektörünün önemli bir bölümünü özel bankalar oluşturur. Bu bankaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Türkiye İş Bankası
  • Yapı Kredi
  • Türk Ekonomi Bankası
  • Şekerbank
  • Fibabanka
  • Akbank

Yukarıda yer alan bankalar ülkemizde yatırım bankası olarak en çok tercih edilen özel bankalardır. Özel bankalar sadece bunlarla sınırlı değildir bunların dışında başka özel bankalarda vardır. Özel bankalar arasında en çok müşteri bulunduran ve tercih edilen banka Türkiye İş Bankasıdır.

3-                En İyi Devlet Bankası Hangisi?

Devlet bankaları hangileri sorusuna yanıt bulanlar en iyi devlet bankası hangisi gibi sorulara da yanıt aramaya başlıyor. İnsanlar genellikle devlet bankalarının en düşük faizi verdiğine inanır. Ancak bankalar birçok etkene bağlı olarak faiz oranı belirler ve bazen de kişiye özel uygulamaları olur.

devlet-bankalari-hangileri
Devlet Bankaları Hangileri

Devlet bankaları faiz oranlarını dönem içinde değişirler. Örnek verecek olursak ocak ayında Ziraat Bankası en iyi faiz oranına sahip bankadır ancak şubat atında bu durum farklı bir devlet bankası için geçerlidir. En iyi devlet bankası hangisi sorusunun cevabı dönemine göre değişiklik gösterir. Devlet bankaları hangileri olduğunu öğrendiğimize göre bu bankalar arasında kıyaslama yaparak cevabı bulabilirsiniz.

4-                Devlet Bankaları Hangileri ve Devlete Ait Olmayan Bankalar Hangileri?

Devlet bankaları hangileri listesinin dışında kalan çok fazla banka bulunmaktadır. Bunlar özel sermayeli ve yabancı sermayeli olarak ayrılmaktadırlar. Yabancı sermayeli bankalara örnek vermek gerekirse QNB Finansbank, Odeabank, ING Bank ve Garanti BBVA gibi bankalar mevcuttur.

Bu bankalar Katar, İspanya, Lübnan ve Hollanda ülkelerine ait bankalardır. Yabancı sermayeli bu bankalar şube sayıları ve piyasa hakimiyetleri de de azımsanmayacak seviyededir.

a-                 Devlet Bankaları Hangileri ve Türkiye’de Şube Açan Bankalar

devlet-bankalari-hangileriDevlet bankaları hangileri listesinde yer almayan banka çeşitlerinden bir diğeri de Türkiye’de şube açan bankalardır. İran bankası Bank Mellat ve İtalyan bankası Intesa Sanpaolo bunlardan bazılarıdır. Ancak bu bankaların piyasa hakimiyetleri ve şube sayıları çok azdır.

b-                 Vakıfbank Devletin Mi

Vakıfbank devlette ait bir bankadır. Devlet bankalarının sahip olduğu tüm özellikleri Vakıfbank da taşır. Vakıfbank diğer devlet bankalarına nazaran daha az tercih edilir. Hem piyasa değeri ve hakimiyeti hem de şube sayısı olarak diğer devlet bankalarının arkasında yer alır. Ancak Vakıfbank diğer devlet bankalarından farklı olarak yurtdışında da şubeye sahiptir.

c-                  Akbank Devlet Bankası Mı

devlet-bankalari-hangileriDevlet bankaları hangileri dendiğinde insanların aklına Akbank da gelir. Ancak ülkemizde Akbank devlet bankası olarak hizmet gösteren bir banka değildir. Akbank’ın 1948 yılında Adana’da kurulduğu bilinir. Hacı Ömer Sabancı ve bir grup iş adamı yatırım yapmıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren özel bankalardan biridir. Akbank’ın 14 farkı ülkede şubesi vardır. Günümüzde Sabancı Holding tarafından yönetilir.

d-                 Garanti Devlet Bankası Mı

Devlet bankaları hangileri veya devlet bankaları hangileridir sorusuna verilecek cevaplar arasında Garanti BBVA yer almaz. Kamusal sermayeli kalkınma yani kamu katılım bankaları dışında kalan yabancı sermayeli bankalar arasında yer alır ve İspanya devletine ait bir bankadır. Ancak ülkemizde 800’den fazla şubeye sahiptir ve piyasa hakimiyetleri de %10 civarlarındadır.

e-                 Halkbank Devletin Mi

devlet-bankalari-hangileriHalkbank tamamen devlete ait kamusal sermaye ile kurulmuş bir bankadır. 1000’den fazla şube sayısı ve yaklaşık %10 piyasa hakimiyeti bulunan Halk Bankası devlet bankası olarak en çok tercih edilen bankalar arasında yer alır. Tahmini olarak 457 milyar Türk lirası piyasa değeri olduğu bilinir.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!