Borcunuzun tamamını ödediniz fakat dosyanız E- Devlet’te hâlâ açık mı görünüyor? Avukatı ya da alacaklı firmayı arıyorsunuz ama netice alamıyor musunuz? Ödemeyi icra dairesine yapmak yerine avukata ya da varlık yönetim şirketine mi yaptınız? Vakit kaybetmeden detayları okumaya başlayın ve E- Devlet’ten icra dosyası kaldırma yöntemlerini öğrenin.
Bu İçerikte Neler Var ?
Borcu Ödenmiş İcra Dosyası E- Devlet’te Neden Açık Gözükür?
Borcunuzu, alacaklıya ödediniz fakat icra dosyanız hala açık gözüküyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. Bu sebepler şunlardır:
1 – Dosya borcunu icra dairesine ödemek yerine, avukatın kendine, alacaklı vekiline ödeme yapmışsanız bu sorun çıkarabilir. Çünkü avukatın yapılan tahsilatı icra dairesine bildirme yükümlülüğü vardır. Eğer bildirmemişse dosyanız icrada açık kalmaya devam eder.
2 – İkinci ihtimal yine avukata ödeme yapmış olmanızla ilgili olabilir. Avukattan dosya borcunuz ile ilgili indirim istediğinizde tahsil harcı indirimi uygulamışsa bu problem yaratır. Dosyada alacaklının alacağı olmaz. Eğer bir icra takibine uğramışsanız yani alacak icra dairesine verilerek tahsil edilmeye çalışıyorsa icra dairesi bu işleler için bir takım masraf ücretleri alır. İcra dairesine bu harcı ödemediğiniz sürece alacaklı kişiye borcunuzu ödeseniz bile dosya kapalı hale gelmez.
3- Bir diğer ihtimal ise şudur, alacaklıya borcunuzun tümünü ödemişsinizdir, 2. İhtimaldeki tahsil harcını da ödemişsinizdir hatta avukat da icra dairesine borcunuz kalmadığını bildirmiştir. Fakat icra dairesi memurundan kaynaklanan bir problem oluşmuş olabilir. Bu durum memurun hatasından, kastından ya da bilgisizliğinden kaynaklı gelişebilir. Bu problem ile karşılaştığınızda öncelikle icra dairesine gidip dosyanın neden kapanmadığını sormanız ve buna göre bir yol izlemeniz gerekir.
Tahsil Harcı Nedir?
Borcunuzu ödediniz ama tahsil harcının ne olduğu hakkında bilginiz yok mu? Tahsil harcı, icra takibi süreci boyunca yapılan işlemlerden dolayı devletin aldığı bir masraf ücretidir.
Bu harcın miktarı yapılan işlemlere göre değişkenlik gösterir. Bu harç icra takibine konu olan borcun tamamının tahsil edilmesinden sonra, icra dosyanızın kapatılması için ödenmesi gereken bir şarttır.
Tahsil harcının ödemesini, ilgili icra dairesinin harç hesabına, havale yoluyla, EFT ücreti yoluyla ya da fast işlemleriyle yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra vatandas.uyap.gov.tr sitesi üzerinden ilgili dosyanızın ödeme ekranından da yapabilirsiniz.
Tahsil harcı ödenmediğinde faiz işlemez. Aynı zamanda zaman aşımına da uğramaz. Borç bitmiş olsa bile tahsil harcı ödenmediği sürece icra dairesi nezdindeki dosya kapanmayacaktır ve size engel oluşturmaya devam edecektir.
Borcu Ödenmiş İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
Çok büyük bir ihtimalle alacaklı kişi dosyanızla ilgili tahsil harcını icra müdürlüğüne yatırmadığı için ve dolayısıyla dosyanızı infaz etmediği için E- Devlet üzerinde dosyanız açık olarak görünmeye devam ediyordur.
Alacaklı taraf çoğu zaman alacağınız haricen aldığı için yani icra müdürlüğü eliyle değil de sizin bizzat kendilerine ödeme yapmanız ile tahsil ettiğinde bir yıl boyunca dosyaya işlem uygulanıyor. Yani bu ne demek? Dosyanızın takipsizlikle kapanması bekleniyor.
Böyle bir durumda yapılmasına gereken şey alacaklı vekiline ulaşarak icra dosyanıza UYAP sistemi üzerinden bir talep gönderilmesini sağlamaktır. Harç miktarının az olması adına haricen tahsil ya da vazgeçme şeklinde beyanda bulunmaları halinde toplam alacağın maksimum %4,5 oranında harç ödemeniz gerekecektir.
Kısacası alacaklı tarafın sistem üzerinden icra dosyanız için “biz alacağımızı tahsil ettik ya da alacağımızdan vazgeçtik. Bu kişinin harç miktarının hesaplanmasını talep ediyoruz” şeklinde bir talepte bulunması gerekir. Avukata dosyanın tahsil ve infaz ile kapatması konusunda ısrarcı olmanız gerekir. Bu nedenle avukatı sürekli olarak arayarak bu işlemi yapmasını sağlamalısınız.
İcra müdürlüğü tahsil harcı ödemenizi hesaplayacaktır. Siz de gerekli miktarı ödediğinizde soyanız kapanacak ve E- Devlet üzerinden düşümü gerçekleşecektir.
Alacaklı Taraf Size Yardımcı Olmuyorsa Ne Yapabilirsiniz?
Alacaklı tarafa ödemenin tümünü yapmış olmanıza rağmen dosyanın kapanması konusunda size yardımcı olmuyor mu? O halde ödediğinize dair kanıtlar (örneğin dekont) ile birlikte icra mahkemesine dava açarak dosyanın kapanmasını sağlamanız gerekir.
Alacaklı taraf hakkında isterseniz ilgili yerlere şikayette de bulunabilirsiniz. Aklınızda bulunsun icra ödeminizi haricen yapıyorsanız yani icra dairesi yolu ile değil de bizzat alacaklıya borcu aktarıyorsanız mutlaka açıklama bölümüne dosya numaranızı yazın. Bu ispat etme aşamasına gelmek durumunda kaldığınızda elinizde güçlü bir belge olması için oldukça önemlidir.
UYAP Nedir?
UYAP Ulusal Yargı Ağı Projesi’dir. Adalet Bakanlığı’nın ortaya koyduğu bir projedir. Bu sistem üzerinden avukatlar dava dosyalarını açabiliyor, kapatabiliyor ve icra takiplerini yapabiliyorlar. Aynı şekilde bu sistemin belli kısımlarını vatandaşlar da kullanabiliyor.
UYAP İcra Dosyası Silme İşlemi Nasıl Yapılır?
Dosya infaz ya da tahsil yoluyla kapatılmış olsa dahi kütükten yani UYAP kütüğünden tamamen silinmesi söz konusu değildir. Dosya UYAP sisteminde kayıtlı olarak kalmaya devam eder. Lakin bu durum sizi korkutmasın. Dosya kapatıldıktan sonra kütükte kalmış olması karşınıza sorun olarak çıkmaz.
UYAP üzerinden icra dosyası silme işlemi yapılamıyor olsa bile icra dosyası gizleme işlemi yapılabiliyor. Peki UYAP sisteminden icra dosyası gizleme aşamaları nedir? Buyurun;
-UYAP platformuna girdikten sonra direk portallar menüsünü göreceksiniz.
-O kısımda “vatandaş portal” isminde bir alan olacak. Bu alana tıklamalısınız.
-E- Devlet hesabınız ile kolay ve daha hızlı bir giriş yapma şansınız var.
-Sol tarafa baktığınız zaman orada bir menü olduğunu göreceksiniz. “UYAP İşlemlerim” adında bir buton olacak. O kısma tıklayın.
-Bu butonun alt kısmında yer alan “Dosya Gizleme” butonuna tıkladığınızda bir sayfa açılacaktır.
-Gizlemek istediğiniz dosyanızın ilgili yargı türünü seçin. İcra dosyasından bahsedildiği için “İcra” seçeneğini seçin.
-Sorgula butonuna bastığınızda sistem otomatik olarak bilgileri ekrana getirecektir. Sağ tarafta bulunan “Dosya Gizle” butonuna basarak işleminizi bitirebilirsiniz.
UYAP Üzerinden İcra Dosyası Gizlenince E- Devlet’te Gözükür mü?
UYAP sisteminden dosyanızı gizledikten sonra otomatik olarak E- Devlet üzerinden de gizlenmiş olur. Bu süreç genellikle birkaç dakika içinde gerçekleşir lakin bazen birkaç saati bulabilir.
Dosyayı gizlemiş olmanız, o dosyanın varlığını ortadan kaldırmamaktadır. Yalnızca icra sicilinizin daha temiz gözükmesini sağlar. Peki, icra sicilinizin temiz gözükmesi ne için önemlidir?
Yeni bir işe girdiğinizde ya da taksitli bir alışveriş yapmak istediğiniz de sizden dava dosyanız olmadığına dair ya da icra takibinin olmadığına dair bilgi istiyorlar. Bu noktada sistemden dosyayı gizleyerek temiz bir sicil ile karşılarına çıkmış oluyorsunuz.