USD33,11
EURO35,97
JPY0,215900
RUB0,389700
GBP42,60
EURO/USD1,09
BIST10.871,48
GR. ALTIN2.517,46
BTC65.868,79

Robert Kiyosaki ve Zengin Olmanın 9 Kuralı

robert-kiyosaki
robert kiyosaki
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kitaplar arasında ekonomi anlamında farklı bakış açılarına sahip Robert Kiyosaki’den zengin olmanın 9 kuralını anlatan bir kitap bulunuyor. Sizler de bu kitabı okuyarak zengin olmak için gerekli 9 ders hakkında farklı bilgilere sahip olabilirsiniz. Robert Kiyosaki’nin yazdığı kitap içerisinde farklı birçok anekdot bulunuyor. Bu anekdotların yer aldığı paragraflardan birisinde başarılı bir işe sahip kişilerin giderlerini ve başarılı çalışanların da gelirlerini artırdığını belirtmiş. Sizler de bunu ilk duyduğunuzda biraz tuhaf karşılayabilirsiniz.

robert-kiyosaki

İş sahiplerinin giderlerini arttırmak iyi sayılırken, çalışanlarının gelirlerini arttırması ne kadar kötü bir şey olabilir ki? Kitabı okudukça bununla ilgili bir mantık kurabiliyor ve zengin olmak için gerekli 9 dersi rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz.

Ekonomik Kavramları Anlamak

Kiyosaki’nin de girişte belirttiği gibi ekonomik kavramları anlamak en başta yapılacak işler arasında yer alır. Kazanmanın 9 adımını öğrenmeden önce kendinizi buna hazırlamanız doğru olmaz mı? Elbette hazırlık yapmak ve başlangıçta gerçek başarı öykülerine göz atmak sizler için aydınlatıcı olacaktır. Konu hakkında ufkunuzu açacak bilgiler için ilk adım başarmaya inanmak ve öğrenmeye açık olmak ile ilgilidir.

robert-kiyosaki

1.      İlk Adım İş Bulmak

Aslında herkesin çevresinde iş bulmanın ne kadar önemli olduğu konuşulur. İşsiz kaldığınız pek çok durumda çevrenizdekiler tarafından neden iş bulmuyorsun sorusuna maruz kalırsınız. Aslında Robert Kiyosaki’nin de bahsettiği gibi iş bulup iyi para kazandıktan sonra işini kaybettiğinde hızla bu paranın tükendiğinden ve tüm mal varlığından yoksun kalındığı durumlar yaşanabilir. Aslında burada yazarın bahsettiği şey her zaman bir iş arayışında olmak ve bize mecbur bırakılan bu süreçlere dahil olmanın gerek olmadığıdır.

robert-kiyosaki

Genellikle insanlar iş bulduklarında 4 farklı rolde olabilirler. Bu nakit akışının gerçekleştiği 4 farklı görevi simgeler. Çoğu insan çalışan veya iş sahibi olabileceği gibi serbest meslek sahibi veya yatırımcı da olabilir.  Yazarın da anlattığı gibi burada çalışan veya serbest meslek sahibi olmanın maddi kazanç sağlamak konusunda oldukça zor olduğudur. Çünkü çalışansanız veya bir meslek sahibi iseniz genellikle yüksek vergiler ödemeli ve çok daha fazla sürelerde çalışmanız gereklidir. Bu yüzden Robert Kiyosaki de bu tarafta olmamayı tercih etmiştir.

robert-kiyosaki

En başta belirtildiği gibi giderlerini arttırmanın iyi bir şeyken çalışanların gelirlerini arttırması nasıl kötü olabilir? Yazarın da bahsettiği gibi iş sahibi ve yatırımcılar önce para harcayıp sonra vergi ödedikleri için istedikleri kadar harcama yapabilirler. Çalışanlar ise gelirlerini arttırdıkça ödedikleri vergi miktarı da arttığı için aslında gelirlerinin artması onlar için pek de iyi değildir. Böylelikle hem daha fazla çalışmanız beklenir hem de artan gelirinizin de vergisi yükselir.

İş sahipleri de tam tersi olarak giderlerini artırdıklarında vergilendirilebilecek miktarlarını azaltmış olurlar. Aslında gider olarak harcadıkları her şey onların varlıklarını sağlayacak yatırımlardır. Kısacası çalışan değil de bir iş sahibi olmayı planlıyorsanız muhakkak bu geçiş esnasında kendinize eğitmeli ve geliştirmelisiniz.

robert-kiyosaki

Kendinize bir çalışan değil de işveren olarak sınıflandırmak istiyorsanız bunun arka plandaki giderlerini de hesaplamanız gerekir. Çünkü bir yatırımcı veya işveren olacağınız zaman bunun bir mali yükünün yanı sıra eğitim ve dil de önemli bir yer tutacaktır. Üstelik her bir ayrıntıyı düşünebilecek kadar enerjiye ve vakit ayırmaya ihtiyacınız bulunur. Elbette işleri İstediğiniz zaman başarabilirsiniz. Bu sadece sizin kararınız ve istekleriniz doğrultusunda gerçekleşir.

2.      İnsanlar Neden İş Güvencesine İhtiyaç Duyar?

Fazla uzağa gitmeden yüz veya yüz elli yıl öncesine baktığımızda atalarınızın çoğunun kendi işlerini yaptığını görürüz. Genellikle ya çiftçilikle uğraşıyorlar ya da kendi yaptıkları ürünleri satıyorlardı. Kısacası dedelerimiz ve onların babaları serbest meslek sahibi kişilerdi. Eskiden bu kadar yaygın olan serbest meslek ve kendi işini yapabilme arzusu fazlayken neden şimdi iş güvencesine bu kadar bağlı ve isteklisiniz?

robert-kiyosaki

Kiyosaki’nin bununla ilgili yorumu insanların beyninin yıkandığı ve bizim bir iş güvencesine sahip olmakla ilgili şartlandırıldığımızdır. Hatta insanların beyni o kadar çok yıkanmış durumda ki kendileri için 4 saat çalışmayı reddedip 40 yıl boyunca başkası için çalışmayı kabul ediyorlar. Yazara göre bu beyin yıkamanın veya iş sahibi olmanın zorunluluğunu bize de yaratanlar genellikle öğretmenler, okul sistemleri, çok uluslu şirketler ve hepimizin her an kullandığı medyadır.

robert-kiyosaki

İş sahibi olmanın zorunluluğunun ekonomik özgürlükten çok daha mühim bir şey olduğu küçük yaşlardan itibaren herkese öğretildi. Biraz çocukluğunuza gidelim ve derslerde finansal okuryazarlıkla ilgili bir konuda ders alıp almadığınızı sorgulayalım. Hiçbiriniz küçük yaşta aldığınız eğitimde finansal olarak iş kurma konusunda bir tavsiye veya ders almadınız. Genellikle iyi notlar almaya yönlendirildiniz. Bunun sonucunda da kendi düşünemeyen ve tamamen patronun isteklerine uyan sadık bir çalışan haline geldiniz.

robert-kiyosaki

Herkeste olduğu gibi sizler de okul bittikten sonra bir işe girmeyi arzuluyor ve kazandığınız ilk paralarla birkaç eşya aldıktan sonra parayı nasıl yöneteceğinizi veya nasıl tasarruf edeceğinizi düşünüyorsunuz. Kiyosaki ’ye göre nakit akışı yönetimi bilimi konusunda herhangi bir eğitim almadığınız için paranızı nasıl yöneteceğiniz konusunda zorluk çekiyorsunuz.

Bir iş kurmak veya kazandığınız parayla yatırım yapıp ileride çok daha fazla para kazanma ile ilgili herhangi bir eğitim almadığınız için belki de bunu aklınıza bile getirmiyorsunuz. Çoğu bunu bilmediği için daha fazla çalışmanın daha fazla para getireceğini düşünüyor. Kendinize bu konuda etmeye başlayarak belki de bu fikirlerinizden biraz kurtulabilirsiniz.

3.      İş Sistemi Kurmak

Çoğu kişi yeni bir iş kurmayı planladığında ilk önce yarattığı harika ürünlerden bahseder. Yazar burada verdiği bir örnekte arkadaşlarının ona anlattığım ürünlerinin güzelliğinden ve kimsede olmadığından bahsediyor. Bunu duyduğu zaman yazar, arkadaşlarını kibarca reddediyor.

robert-kiyosaki

Genellikle de iş yaratmak söz konusu olduğunda çoğu zaman ürünün en az önemli olan kısmı olduğunu belirtiyor. Burada üründen daha önemli olan şey iş sistemini kurmak ve bu konuda bilgi sahibi olmaktır. Yani en farklı ürünü dahi yaratsanız bunun iş bilmekten daha mühim olmadığı kesin.

robert-kiyosaki

Piyasadaki pek çok komik görmüş üründen daha iyisini elbette üretebilirsiniz ancak burada doğru bir sistem kurmadığınız sürece yaptığınız harika ürünleri daha kötü olanlar kadar pazarlayamayabilirsiniz. Üründen daha önemli olan şey de ürününüzü satmak için geliştirdiğiniz sistemlerdir.

4.      Parayı Görmeden Yönetebilmek.

Yeni bir iş kurarken yatırım yapmayı planlıyorsanız görmediğiniz paranın da değerli olduğunu ve gelecekte artacağını bilmeniz gerekir. Yani kısacası bir iş kurarken yapacağınız yatırımlarda gözünüzden çok beyninizi kullanmanız gerekir. Parayı görmeye başlamanın anahtarının finansal zekâ olduğunu belirten Kiyosaki, bu yönde kendinizi geliştirmeniz gerektiğini de vurgular. Bunun için de finansal kelimeleri ve parametreleri öğrenmeniz ve kendinizi geliştirmeniz önerilir.

robert-kiyosaki

5.      Akıl Hocanızı Bulun ve Tavsiyeler Alın

Yatırım işiyle uğraşacağınız zaman daha önce bu işte tecrübesi olan ve finansal zekâsı yüksek bir kişiden tavsiye alabilirsiniz. Ona nasıl kendinizi geliştirebileceğinizi sorabilir veya aklınıza takılan finansal konularda destek talep edebilirsiniz. Bu sayede hem kendi mentorunuz ile çalışmış olur hem de tecrübeli birinin desteği ile daha hızlı sürede gelişim gösterirsiniz. Yazara göre en başarılı sporcuların bile arkasında onları eğiten bir hoca bulunur.

robert-kiyosaki

6.      Varlık ve Yükümlülük Kavramlarını Ayırt Edin

Kiyosaki ‘ye göre bir örnek vermek gerekirse eğer sahip olduğunuz evin size varlığınız olduğu söyleniyorsa bu bir yalandır. Çünkü varlığınız olsa dahi sizler çalışan tarafta yer alırsınız. Bankaların yıllık bilançosu incelendiğinde size kendi varlığınız olduğunu söylemelerine rağmen onların işveren tarafta olduğunu göreceksiniz.

robert-kiyosaki

Kiyosaki ‘ye göre eğer satın aldığınız şeyler cebinize para koyuyorsa varlıktır. Eğer bu aldığınız ürünler veya mallar cebinize para koymuyorsa bunlar sizin yükümlülüklerinizdir. Eğer siz de aldığınız yükümlülüklerin para kazandırmasını istiyorsanız yani bunların varlığa dönüşmesi arzulanıyorsa aldığınız şeylerin cebinize para koyup koymadığından emin olmanız gerekir.

7.      İnanmak ve Başarmak

İstediğiniz varlığa kavuşabilmek için inanmak ve bu yolda çalışmak başarmak için en büyük temeli atar. Amaçlarınıza ulaşmak için kendinizi doğru bir şekilde eğitmeli ve kazanacağınıza inanmalısınız. Bu sayede hayalini kurdunuz varlıklara ulaşmak mümkün olur.

robert-kiyosaki

8.      Geleceği Öngörmek

Mevcut durumunuzu gözden geçirerek gelecekte atacağınız adımları ve oluşacak durumları öngörebiliyor olmanız gerekir. Bunun için öğrendiğiniz finansal parametreleri kendi hayatınıza uyarlamalı ve nakit akışında hangi tarafta olduğunuzu belirlemeniz gereklidir. Eğer size uymayan parametreler hayatınızda bulunuyorsa bunların değişme vakti gelmiş demektir. Yani başarılı olabilmek ve varlıklarınızı arttırmak istiyorsanız geleceği öngörme konusunda pratik yapmanız önerilir.

robert-kiyosaki

9.      Kazanmaya ve Kaybetmeye Hazırlıklı Olmak

Elbette yatırım yaptığınızda her zaman kazanmanız söz konusu olmayabilir. Bazı farklı durumlar oluştuğunda kazandığınız varlıklarınızın bir kısmını kaybetmeniz söz konusu olsa dahi bu durumda duygusal davranmamalı ve profesyonel bir şekilde devam etmelisiniz.

robert-kiyosaki

Duygusal davranmayarak zihninizi kullanmalı ve oluşabilecek herhangi bir durumu yönetmeyi bilmeniz gereklidir. Eğer kaybetme duygusuna kapılıp işinize son verirseniz bu daha da çok kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle stresi ve kaybetmeyi iyi yönetmeli ve kendinizi bu alanda da geliştirmeyi amaçlamalısınız.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!