Bireysel emeklilik sigortası; çalışma hayatı boyunca aktif olarak yürütülen çalışmalara ait tasarrufların, uzun vadede yatırıma dönüştürülmesidir. Emeklilik yatırım fonları sayesinde emeklilik hayatında düzenli bir gelir elde edilerek, yaşam standartları en iyi şekilde korunur. Özel bir emeklilik sistemi olarak ifade edilir. Bu sisteme isteyen kişiler katılır.
BES, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu tedavi hizmetlerini içermemektedir. Bu noktada sistem, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı sigorta için alternatifi olmaz, yalnızca tamamlayıcısı niteliğindedir.
Bu İçerikte Neler Var ?
- Bireysel Emeklilik Sigortası Nedir?
- Bireysel Emeklilik Sigortası Nasıl Yapılır?
- Bireysel Emeklilik Sigortası Faydaları Nelerdir?
- Bireysel Emeklilikten Emekli Olanlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
- Bireysel Emeklilik Sigortası Emekli Maaşı Hesaplama İşlemleri
- BES Sorgulama İşlemleri
- Bireysel Emeklilik Sigortası İptali Nasıl Yapılır?
- Bireysel Emeklilik İle Hayat Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sigortası Nedir?
Gelecekte yaşam kaygılarından uzak rahat bir emeklilik dönemi yaşamak isteyen kişiler, bireysel emeklilik sigortası başlatmaktadır. Çünkü bu sistem en güvenli ve avantajlı yollar arasında gösterilir. Her ay düzenli olarak elde edilen gelirin bir kısmının bireysel emekliliğe yatırılması ile geleceğe yön vermek artık oldukça kolay!
Gelir durumu, çalışma koşulları ve meslek göz önünde bulundurulduğunda, en uygun emeklilik planı seçilebilmektedir. Bireysel emeklilik sigortası başlatmak için herhangi bir uygun zaman yoktur. En uygun zaman tercihleriniz doğrultusunda şu andır.
Bireysel Emeklilik Sigortası Nasıl Yapılır?
Artık küçük küçük adımlar ve ufak girişimlerle geleceğe yatırım yapılabilmektedir. Türkiye bireysel emeklilik sistemi vatandaşlara şu anda başlatacakları sigortayla emeklilik dönemlerinin rahat geçirilmesini sağlamaktadır. Peki, zorlamadan kolay bir şekilde emekli olma imkânı veren bireysel emeklilik sigortası nasıl yapılır? Şartları nelerdir?
- Bireysel emeklilik sistemi üzerinden emekli olunabilmesi için en az 10 yıl sistemde kalınması gerekir.
- 56 yaşını doldurmuş olma şartı bulunmaktadır.
- Emeklilik yatırım fonuna düzenli ödeme periyotları dışında istenilen tutarlarda ödeme yapılarak, ek katkı payı da yatırılabilir.
- Vatandaşlar katkı payı ödeme tarihlerini istedikleri gibi değiştirebilme imkânı elde etmektedir. İstekler doğrultusunda ödeme periyotları 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak düzenlenebilir.
Bireysel Emeklilik Sigortası Faydaları Nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu dışında emeklilik maaşına ek bir gelir olarak da görülen bireysel emeklilik nedir, faydaları nelerdir?BES ile daha iyi bir yaşam standartlarına ulaşmak ve hayal edilen emeklilik yaşamını sürdürmek mümkün olmaktadır.
Her ay düzenli birikimlerle uzun yıllar aktif ve yorucu çalışma temposunun daha verimli hâle getirilmesi sağlanmaktadır. Ama bu konuda bireysel emeklilik sistemi en büyük yardımcılardan biri hâline gelmiştir. Bireysel emeklilik sisteminde yer alan birden fazla fayda şu şekildedir;
BES Faydaları |
Güvenli bir sistem |
Rahat bir emeklilik |
%25 ilâ %30 devlet katkısı |
Lisanslı aracılardan yardım almak |
Herşey şeffaf |
Esneklik |
Tercih hakkı tanıma |
Bireysel Emeklilikten Emekli Olanlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Bireysel emeklilikte elde edilen birikim tutarı çeşitli noktalara bağlı olarak ilerlemektedir. Özellikle sistemde ne kadar süre kalındığı, sisteme ne kadar katkı payı ödendiği ve bu ödenen katkı paylarının sonucunda hangi fonların tercih edildiği dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda sisteme hangi yaşta başlandığı da, alınacak maaşa doğrudan etki etmektedir.
Emeklilik hakkı edinmelerinin ardından bireysel emeklilik sigortası sistemine üye olan kişiler, birikim yapmaya başlayabilir. Sisteme 120.096 TL katkı payı ödenmesi durumunda üst limit olarak 36.028,8 TL maaş alınabilmektedir. Peki, bireysel emeklilik en az kaç TL?Bireysel emekliliğe üye olunan bankaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Katkı payı en az 250 TL’dir.
Bireysel Emeklilik Sigortası Emekli Maaşı Hesaplama İşlemleri
Bireysel emeklilik sigortası hesaplama işlemleri, çeşitli araçlarla gerçekleştirebilmektedir. Katkı payı belli olan ve aylık düzenli ödeme yapılması durumunda; birikimlerin ne kadar olacağı çeşitli noktalara bağlı olarak değişmektedir. Hesaplama işlemine etki eden noktalar, şu şekildedir;
- BES’e üye olma yaşı
- Emekli olmanın planlandığı yaş
- Ödeme sıklığı
- Katkı payı
- Katkı payının yüzdelik yıllık artışı
- Başlangıç katkı payının bulunması durumunda, bu tutarda dikkate alınır.
BES Sorgulama İşlemleri
Online olarak sorgulama işlemleri artık kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bireysel emeklilik sigortası ise hızlı ve pratik olarak sorgulanabilmektedir. Genellikle bu tarz işlemler, E-devlet üzerinden gerçekleştirilmektedir. T.C kimlik no ile bireysel emeklilik sorgulama işlemlerini; E-devlet’te bulunan ilgili alanlardan kolay bir şekilde yapmak mümkündür. İşlemler ise sırasıyla;
- turkiye.gov.tr adresine girilmelidir.
- Giriş yapılabilmesi için T.C kimlik numarası ve şifreye ihtiyaç duyulacaktır.
- Sisteme giriş yapılmasının ardından arama alanına; bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemi devlet katkısı sorgulama yazılması gerekmektedir.
- Arama sonuçlarında gerekli tüm bilgilere ulaşılmaktadır. Sonuç olarak hesaplanan devlet katkısı tutarı; temel sözleşme bilgileri ve yıl içinde bulunan devlet katkısı limiti görüntülenebilmektedir.
Bireysel Emeklilik Sigortası İptali Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sigortası iptal işlemleri; hangi bankanın sistemine başvurmuş olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Bankaların veya sigorta şirketlerinin iletişim adresinden iletişime geçilerek, bireysel emeklilik sigortası iptal edebilmektedir. İptal işlemleri için bazı şartlar yerine getirilmelidir.
Anadolu hayat bireysel emeklilik sigortası; Akbank Avivasa, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING bank ve Garanti BES iptal işlemleri; bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ve dilekçe yazarak gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda bankalar mobil uygulaması da kullanmaktadır. Mobil uygulaması kullanan bankaların uygulamaları üzerinden de bireysel emeklilik sigortası iptali yapılabilmektedir.
BES iptal edilmesi durumunda, çeşitli kesintiler yaşanabilmektedir. Devlet katkısı kesintisi, giriş aidatı kesintisi ve stopaj kesintisi bunlardan bazılarıdır. Detayları;
- Giriş aidatı kesintisi: Sisteme giriş yapılmasının ardından brüt askeri tutar üzerinden hesaplanır. Sisteme girişte alınan %10’luk kısmın toplamından; 3 yıldan önceBES’in iptal edilmesinde brüt asgari ücretin %75’i, 3 ilâ 6 yıl arasında iptalinde %50’si, 6 ilâ 10 yıl arasında ise %25’inden fazla kesinti yapılmamaktadır.
- Stopaj kesintisi: Birikime yansıyan getirileri ifade etmektedir. Sistemde 10 yılı doldurmamış kişilerin getirilerinin toplamı üzerinden %15; sistemde 10 yılını doldurmuş olmasına rağmen emeklilik hak kazanmamış kişilerden ise %10 oranında kesinti yapılmaktadır.
- Devlet katkısı kesintisi: BES’ten 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkı tutarının tamamı kesilmektedir. 3 ilâ 6 yıl arasında sistemden ayrılması durumunda yüzde %85’i, 6 ilâ 10 yıl arasında ayrılması durumunda %65’i kesilir. 10 yılı doldurmuş olan kişiler, emeklilik kazanmadan sistemden ayrılırsa, devlet katkı tutarının yüzde 60’ını alabilmektedir.
Bireysel Emeklilik İle Hayat Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Geleceğin güvence altına alınmasında bireysel emeklilik sigortası kadar hayat sigortası da tercih edilmektedir. Bireysel emeklilik sigortası sadece birikim üzerine yoğunlaşmaktadır. Hayat sigortası ise sakatlık ve yaşam kaybı gibi teminatlar içermektedir. İşte, tüm hatlarıyla hayat sigortası ve BES!
Bireysel Emeklilik Sigortası | Hayat Sigortası |
İmza yetkilisi: T.C. Hazine Bakanlığı onaylı lisanslı şirketler | İmza yetkilisi: Sigorta şirketleri |
Elde tutulan birikimlerden borç almaz | Birikimlerden borç alır |
Kişileri geleceğe hazırlar | Kişileri ve ailelerini hayati risklere karşı teminat altına alır |
Teminat ücreti talep eder | Teminat ücreti talep etmez |
İstenilen zaman diliminde ve istenilen miktarda ödeme yapılabilir | Primler düzenli bir şekilde ödenmelidir |
10 yıl prim ödenmesi ve 56 yaşını doldurmuş olmak zorunludur | İmza gününden 10 yıl sonra emeklilik hakkı elde edilir |
Bireysel emeklilik sigortası işlemlerinde birikimler ve sigortalar devredilemez | Hayat sigortasında birikimler ve sigortalar devredilebilir |
İstenilen dönemde ayrılmak mümkündür | 3 yıl prim ödemesi yapmadan ayrılma mümkün değildir |