USD32,86
EURO35,72
JPY0,215600
RUB0,381000
GBP42,42
EURO/USD1,08
BIST10.991,57
GR. ALTIN2.533,00
BTC65.597,22

10 Maddede İstiklal Marşı’nın Anlamı

istiklal-marsinin-anlami
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstiklal Marşı’nın anlamı, her zaman merak edilen konular arasında yer almıştır. Bu şiir herkes tarafından bilinmekte hatta ezberlenmektedir. Ancak okunulan ve ezberlenen kıtaların anlamı ne yazık ki çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Peki, ulusal marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın anlamı nedir? Açıklayalım!

Mehmet Akif Ersoy bu marşı, Türk halkının inancını sağlamlaştırmak ve halka moral vermek amacıyla kaleme almıştır. Okullarda, özel günlerde ve bayramlarda okunan ulusal marş, 10 kıtadan meydana gelmektedir. İstiklal Marşı’nın anlamı, kıtalarda tüyleri diken diken eden sözlerle derinlik kazanmaktadır. Genel anlamda şiirde mücadelenin gerekliliğine ve milliyetçiliğe vurgu yapılmaktadır.

İstiklal Marşı’nın Anlamı ve Önemi | İstiklal Marşı’nın 10 Kıtasının Anlamı Kısaca Nedir?

istiklal-marsinin-anlami
İstiklal Marşı’nın Anlamı

1921 yılında Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması adına Türk halkına inanç aşılamak için İstiklal Marşı’nı yazmıştır. 10 kıtaya sahip İstiklal Marşı’nın anlamı kısa vikipedi üzerinden de öğrenilebilir. İstiklal Marşı’nın 10 kıtası ezberle seçenekleri arasında farklı alternatifler bulunur. Dinleyerek veya kıtalar hâlinde kolay bir şekilde ezberlenebilmektedir.

Milli mücadele döneminden günümüze kadar okullarda her gün okunan İstiklal Marşı’nın anlamı kısa ve öz şekilde açıklanacak olursa;

1 – İstiklal Marşı’nın 1. Kıtasının Anlamı

Mehmet Akif Ersoy şiirin ilk kıtasında ulusa sesleniş yapmaktadır. İstiklal Marşı’nın anlamı açıklanacak olursa; 1. kıtada Türk halkının korkmaması gerektiğine vurgu yapar. Ayrıca şair yurdumun üstünde tüten en son ocak dediği mısralarında bayrağın sonsuza kadar dalgalanacağından bahseder.

Bunun yanında mısralarına o benim milletimin yıldızıdır parlayacak ve o benimdir, o benim milletimindir ancak diyerek devam etmiştir. İstiklal Marşı’nın anlamı bu kısımda ise Türk bayrağının simgesi olan ay ve yıldızın her daim parlayacağıdır. Genel anlamda İstiklal Marşı’nın 1. kıtasında şair, Türk milletini cesaretlendirmeyi amaçlamıştır.

2 – İstiklal Marşı 2. Kıtanın Anlamı

İstiklal Marşı’nın anlamı 2. kıtasında ise Türk bayrağına sesleniş yapar. Bu kısımda kaşlarını çatmayıp yüzünü asmamasını ifade eder. Çünkü eğer yüzüne asarsa, onun uğruna olmaz dökülen kanlarımız sonra helal demiştir.

3 – İstiklal Marşı’nın 3. Kıtasının Anlamı

istiklal-marsinin-anlami

Mehmet Akif Ersoy, 3.kıtada ise özgürlükten bahsetmiştir. İstiklal Marşı’nın anlamı 3. kıtada; milletinin özgürlüğüne hiçbir şeyin engel olamayacağını ve kimsenin de özgürlüğünü kısıtlamaya cesaret edemeyeceğini ifade eder.

Şayet buna cesaret edilirse de, karşılarına çıkacak her türlü engeli bertaraf edecek kudrette ve güçte olunduğunu söyler. Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım diyerek bu sözlerini dile getirir.

4 – İstiklal Marşı 4. Kıtanın Anlamı

  1. kıtada ise şair manevi güç ve kuvvetten bahsetmiştir. Yani batının ilerlemiş teknolojisine karşın her zaman milletin manevi gücü üstün gelecektir diye ifade eder. Benim iman dolu göğsüm var derken batıyı da tek dişi kalmış canavar gibi nitelendirir.

5 – İstiklal Marşı’nın Anlamı: İstiklal Marşı 5. Kıtanın Anlamı

Türk milletine ve ulusa seslenildiği İstiklal Marşı’nın anlamı 5. kıtada ise; birlikte verilecek mücadeleler ile güzel günlerin görülebileceğinden bahsetmektedir. Ayrıca mutlak özgürlük için herkesin vücudunu siper ederek savaşması gerektiğini de belirtmiştir.

Arzu edilen güzel günlerin belki yarın hatta belki yarından da yakın olacağını söylemiş ve bu konuda halkı umutlandırmayı amaçlamıştır.

6 – İstiklal Marşı’nın 6. Kıtasının Anlamı

istiklal-marsinin-anlami

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nın 6. kıtasında, ülke toprağının sadece toprak olarak nitelendirilmemesini istemiştir. Yani üzerine bastığımız toprağın vatan olduğunu ve toprak diyerek geçilmemesi gerektiğini, binlerce kefensiz yatanın unutulmamasını vurgulamıştır.

İstiklal Marşı’nın anlamı bu kıtada vatanın verilen büyük mücadeleler ve zorluklarla kazanıldığını ifade eder. Ayrıca dünyalar önüne serilse de asla vatanın satılmaması gerektiğini söylemiştir.

Vatan toprağının şehitlerimizin kanıyla sulandığının unutulmaması gerektiğini vurgulamıştır. Her zaman vatan uğruna şehit olanları hatırlamamızdan bahsetmiştir.

7 – İstiklal Marşı 7. Kıtanın Anlamı

İstiklal Marşı’nın anlamı 7. kıtasında, vatanın cennet olduğundan bahsedilmiştir. Bunun yanında herkesin bu cennet vatan uğruna canını vermek isteyeceğini ifade eder.

Vatan toprağının hatta her bir karışının şehit kanı olduğunu söyler. Şair etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda diye sözlerine devam etmiştir. İstiklal Marşı’nın anlamı burada Allah’ın her şeyi almasını ancak milleti vatansız bırakmamasını temenni eder.

8 – İstiklal Marşı’nın 8. Kıtasının Anlamı

Mehmet Akif Ersoy ulusal marşın 8. kıtasında ise Allah’a seslenir. Yurdun işgal edilmemesini ve yurtta ezanların sesinin asla susmamasını istediğini dile getirir. Bu sözlerini kıtada ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli diyerek ifade eder. Ayrıca Türk bağımsızlığının sonsuz şekilde devam etmesini de istemektedir.

9 – İstiklal Marşı 9. Kıtanın Anlamı

istiklal-marsinin-anlami

İstiklal Marşı’nın 9. kıtasında ise şair, dualarının kabul olmasını arzu etmektedir. Kıtada her cerihamdan ilahi boşanıp kanlı yaşım diye belirtirken, şehit olarak ölürse vücudundaki yaralardan sevinç içerisinde kanlı yaşlar boşanacağını söyler.

Ayrıca o zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım derken, öldüğü zaman mezar taşı olduğunda başının göğe ulaşacak kadar yüceleceğine vurgu yapar. Bununla birlikte fışkırır ruh-ı mücerret gibi yerden na’şım diyerek de bu sözlerini dile getirmiştir.

10 – İstiklal Marşı’nın 10. Kıtasının Anlamı

İstiklal Marşı’nın anlamı son kıtada ise bayrağın her zaman dalgalanacağını ifade eder. Şair bu kıtada, ebediyen sana yok ırkıma yok izmihlal diyerek sözlerine devam etmiştir. Ayrıca şair hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal derken, bağımsızlığın ve özgürlüğün bu ülkeye hak olduğuna da vurgu yapar.

Hatta sözlerine şu şekilde son verir; bayrağımız her zaman dalgalanmalıdır ki olsun artık dökülen kanlarımın hepsi bayrağımıza helal demiştir. İstiklal Marşı 10. kıta anlamı e-ödev üzerinden de kısa ve öz cümlelerle öğrenilebilir.

İlginizi Çekebilir: Hızlı Konut Kredisi Veren Bankalar 2023 Listesi

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!