USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.884,72

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza Tespit Tutanağı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaza tespit tutanağı birden fazla aracın maddi hasar ortaya çıkaran bir trafik kazasına bulaşması durumunda; kazaya dair her detayın tespit edilmesi için kullanılan resmi evraka denir. 1 Nisan 2008 itibariyle kullanılmaya başlayan sisteme dair tüm detaylar yazımızda!

Tespit tutanağı kazaya karışan sürücülerin kendi bakış açılarıyla doldurulabilmektedir. Daha sonra taraflar kazada olan detayları tutanağa doldurarak anlaşma sağlamaktadır. Böylelikle sürücüler tutanağın imzalanmasının ardından kısa süre içinde kaza yerinden ayrılabilme imkânı elde edebilmektedirler.

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Kaza Tespit Tutanağı
Kaza Tespit Tutanağı

Sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası kapsamında araçların ihtiyaç duydukları her işlemi yapmaktadır. Bu şirketler; özel sigorta veya zorunlu trafik sigortası yanında isteyen kişilere kaza tespit tutanağı da vermektedir.

Tutanağı almak isteyen kişiler, birçok yerden bu tutanağa sahip olabilmekte ve çoğaltabilmektedir. Örneğin; kırtasiye veya makbul evrak satışı yapan birçok yerden tutanak temin edilerek, birden fazla nüshasının araçlarda bulunması fırsatı elde edilir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza Tespit Tutanağı

Tutanağının doldurulması için, pek çok adımın sırasıyla yapılması gerekir. Kaza tespit tutanağı örnekleri boşolarak ele alındığında şu şekilde doldurulmalıdır;

Öncelikle sol üst kısma kaza tarihi ve saat bilgileri yazılmalıdır. Kazanın yapıldığı yerin açık adresi ilgili alana yazılır. Özellikle ilçe, il, semt ve sokak bilgilerinin eksiksiz bir şekilde tutanakta yer alması önemlidir. Kazaya şahit olan kişilerin kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri de yazılmalıdır.

Tutanakta A ve B sütunları bulunur. Bu sütunlara sürücülerin kimlik bilgilerinin ayrı ayrı yazılması gerekir. Daha sonra kazaya karışan araçların; modeli, plakası, markası ve araç türü bilgileri de eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Araçların acente bilgileri, araç sigortası poliçesi ve tramer numaraları da yazılmalıdır.

Tutanakta kroki bölümü yer alır. Bu alan sürücülerin görüşlerine göre kendi açılarından çizilmelidir. Son olarak ise, sürücüler doldurmuş oldukları tutanağı imzalamalıdır.

1 – Kaza Tespit Tutanağı Örneği Nasıldır?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tutanağı örneği PDF olarak indirilmesi, kaza sırasında sürücülerin bu tutanağı rahatça doldurabilmeleri için bilgilendirici olmaktadır. Dolu olarak incelenen form, tarafların tutanak hakkında fikir sahibi olabilmesini sağlar. Yaralanmalı trafik kazası tespit tutanağı örneği incelenerek, eksiksiz bir şekilde bilgilerin tutanağa yazılması mümkündür.

Kaza tutanağı örneğinde, araç A ve araç B alanları bulunur. Birçok bölümden oluşan tutanak, kaza ile ilgili tüm detayların eksiksiz bir şekilde doldurulduğunu gösterir. Böylelikle sürücüler, tutanakta nelerin nereye yazılacağı konusunda net fikirlere sahip olabilmektedir.

2 – Kaza Tespit Tutanağı Kusur Oranı Nerede Yazar?

Kaza Tespit Tutanağı

Kazada meydana gelen kusur oranının öğrenebilmesi için, sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Kaza sonucu karara bağlanan kusur oranları, SBM web sitesi üzerinden kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. Ayrıca birçok sigorta şirketi, kusur oranı sorgulama ve itiraz işlemleri konusunda bu hizmeti vermektedir.

3 – Kaza Tespit Tutanağı Plaka Nasıl Yazılır?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tutanağını sorgulanması, iki farklı şekilde yapılmaktadır. İnternet üzerinden ve SMS ile yapılan sorgulama işlemlerinde, basit ve kolay adımlar gerçekleştirilir. E-devlet üzerinden kaza tutanağının sorgulanması mümkündür.

Sisteme giriş yapılarak, plaka ve kazaya karışan kişinin T.C. kimlik numarası yazılarak KTT sorgulama işlemi yapılır. SMS ile sorgulama işlemleri yaparken de “KTT” yazılıp bir boşluk bırakılması ve aracın plakası yazılarak 5664’de gönderilmesi gerekir.

Kaza Tespit Tutanağı Nereye Verilir?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tutanağının doldurulmasından sonra her iki araca ait bilgilerin içinde bulunduğu tutanak; 5 iş günü içinde ilgili sigorta şirketine verilmelidir. İşte, kaza tespit tutanağı teslim edilirken mutlaka olması gereken belgeler şu şekildedir;

  • Poliçenin fotokopisi
  • Trafik kazasının maddi hasarını gösteren tespit tutanağı
  • Kaza yerinde çekilmiş fotoğraflar varsa, o fotoğraflar
  • Kazaya karışan sürücülerin ruhsat ve ehliyet fotokopileri

Kaza Tespit Tutanağı Ne Zaman Çıkar?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tutanağı, kişiler tarafından doldurulan resmi bir belge olmasına rağmen kusur oranını tam şekilde belirlemez. Sigorta şirketleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu, kusur oranı net bir şekilde ifade edilir. Bu işlem ise taraflara 3 gün içinde bildirilir.

Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Nasıl Yapılır?

Kaza Tespit Tutanağı

Tarafların kusur oranında anlaşamamaları sonrasında, tutanağa itirazlar çok sık yapılmaktadır. Ancak kaza tutanağında kusur oranları tam anlamı ile görünmez. Aksine bu kusur oranını sigorta şirketleri belirler. Taraflar arası anlaşma sağlanmadığında, tutanağa itiraz etmek mümkündür. Peki, ama nasıl?

  • Öncelikle tutanağa itiraz etmek için; Sigorta Birliği Merkezi’nin online sitesine gidilerek, tutanağa itiraz formunun doldurulması ve gönderilmesi gerekir.
  • Daha sonra sigorta şirketleri kusur oranı değerlendirmesi yapacak ve kusurun onaylanması durumunda taraflara haber verecektir.
  • Ancak tekrar anlaşılma sağlanamaması durumunda, tutanağa itiraz Sulh Ceza Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne yapılmaktadır. Tespit tutanağı ikaz formu ve dilekçesi doldurularak, dava açılmaktadır.

Kaza tespit tutanağı bazı durumlarda geçersiz olarak kabul edilmektedir. İşte, tutanağın geçerli veya geçersiz olması konusundaki tüm detaylar!

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda GeçerliKaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Geçersiz
En az bir araçta maddi hasar olması
Kaza sırasında ölüm veya bedensel yaralanmaların yaşanmamasıKaza sırasında ölüm veya bedensel yaralanmaların meydana gelmesi
Kazaya karışan sürücülerin kendi aralarında kazada yaşanan olaylarla ilgili anlaşması
Kazaya karışan bütün araçların sigortalı olmasıKazaya karışan araçların en az birinin sigortasının olmaması
Kazaya karışan sürücülerin 18 yaş üstü olmasıKazaya karışan sürücülerin 18 yaş altı olması
Kazaya karışan sürücülerin ehliyet sahibi olmasıKazaya karışan sürücülerin ehliyet ve ruhsatlarının olmaması
Kazaya karışan sürücülerin keyif verici maddeler kullanmamış olmasıKazaya karışan sürücülerin keyif verici maddeler kullandığının tespit edilmesi
Kazaya karışan sürücülerin akli dengelerinin yerinde olmasıKazaya karışan sürücülerden en az birinin akli dengesinin yerinde olmaması
Kazada herhangi bir kamu malına zarar verilmemiş olmasıKazaya karışan araçlardan en az birinin kamu malı olması. Ayrıca kamu malına zarar verilmiş olması.

1 – Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Süresi Ne Kadar?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tespit tutanak komisyonuna itiraz edilebilmesi mümkündür. Ancak bu sürenin geçirilmemesi gerekir. Kaza tutanağına itiraz süresi 5 gün olarak belirlenmiştir. Tutanağa dair tüm süreler;

Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Süresi
Kaza sonrası ilgili belgelerin sigorta şirketine teslimi5 gün
İlgili belgelerin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderilerek kusur oranının belirlenmesi3 gün
Kusur oranının belirlenmesinin ardından ilgili belgelerle itiraz dilekçesinin verilmesi5 gün

2 – Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tutanağı itiraz dilekçisinin eksiksiz doldurulabilmesi için, bazı bilgilerin dilekçeye yazılması gerekir. Böylelikle itiraz daha doğru bir şekilde yapılır. Peki o bilgiler nelerdir? Açıklayalım;

  • İtiraz dilekçesini dolduran davacının bilgileri
  • Kaza tutanağının tarihi
  • İtiraza konu olan olay
  • İtiraza konu olan olayın detaylı açıklaması
  • Kazaya dair tüm deliller  

Kaza Tespit Tutanağı e-Devlet İşlemleri

Kaza Tespit Tutanağı

3 Ocak 2022 itibarıyla, e-Devlet platformlarından maddi hasara neden olan trafik kazası tespit tutanaklarına ulaşabilmek mümkündür. Ayrıca, tutanağın e-Devlet üzerinden sorgulanması da mümkündür. İnternet üzerinden işlemlerin gerçekleştirilmesi, vatandaşların daha hızlı bir şekilde tutanak hakkındaki detayları öğrenebilmesini sağlamaktadır.

1 – Kaza Tespit Tutanağı e-Devlete Ne Zaman Düşer?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza ve trafik tutanakları e-Devlet sisteminden görüntülenebilmektedir. 3 ilâ 7 gün arasında sisteme düşen bilgiler, vatandaşlar tarafından incelenebilmektedir.

2 – Kazada Kusur Oranı Öğrenme e-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza tutanağının genel hatlarıyla sorgulanabilmesi için e-Devlet üzerinden SBM internet sitesine giriş yapılması gerekir. Siteye girilmesinin ardından hizmetler menüsüne tıklanarak; kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz işlemleri hakkındaki detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir. Kusur oranı ve diğer detaylar için KTT sorgulama yöntemleri, şu şekildedir;

  • Plaka ve sigortacı sürücüye ait T.C. kimlik numarası ile sorgulama
  • Plaka ve T.C. sürücü kimlik numarası ile sorgulama
  • Plaka ve vergi kimlik numarası ile sorgulama

Kaza Tespit Tutanağı Resmi Belge midir?

Kaza Tespit Tutanağı

Birden fazla aracın maddi hasarlı bir trafik kazasına karışması durumunda imzalanan kaza tutanağı, resmi bir evraktır. Bu tutanakta, kazaya ilişkin tüm detaylar net bir şekilde ifade edilmektedir. Ayrıca taraflarca kayıt altına alınarak resmileştirilmektedir. Kaza tutanağı, kazaya karışan tarafların uzman kişilerce değerlendirilmesini ve denetlenmesini sağlamaktadır. Bu açıdan büyük bir öneme sahiptir.

Kaza Tespit Tutanağı İndir!

Kaza Tespit Tutanağı

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, bir sistem geliştirmiştir. Böylelikle vatandaşların rahat bir şekilde kaza tutanakları gibi formları doldurulabilmesi sağlanır. Telefon mağazaları ve internet mağazaları üzerinde kaza tespit tutanağı uygulaması indirilerek kolay ve basit adımlarla, tutanağın doldurulması sağlanır. Mobil kaza tutanağı uygulaması vatandaşların işine yarar durumdadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!