Kredi notu nedir? Kredi puanı yani kredi notu kişilerin finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sicilinin temiz olması gerekir. Bu nedenle de bireyler kredi puanına ihtiyaç duyarlar. Zamanla artıp azalabilen bir yapıda olan kredi puanı, sizinle ilgili bankalara bir fikir verir. Peki, kredi puanı nedir? Kredi puanı düşük olan kişiler neler yapmalı? İşte tüm merak edilenler…
Bu İçerikte Neler Var ?
- Kredi Notu Nedir?
- Kredi Puanlarının Anlamları Nelerdir?
- Az Riskli Kredi Notu Nedir?
- Kredi Notu Öğrenme Ücretsiz Yapılabiliyor mu? Kredi Notu Öğrenme Yolları Nelerdir?
- Kredi Notu Öğrenme e-Devlet Üzerinden Yapılabiliyor
- TC ile Kredi Notu Sorgulama Gerçekleştirilebilir
- T.C. ile Kredi Notu Sorgulama Ziraat Bankası
- Kredi Notu Nasıl Yükselir?
- Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?
- Çalışanlar 1200 Kredi Notu ile Ne Kadar Kredi Çekebilir?
Kredi Notu Nedir?
Kredi notu yani kredi puanı kişilerin bankalar ve finansman kuruluşlarıyla olan ilişkisini mali verilere dayandırır. Böylece belirli analizler sonucunda ortaya bir puan tablosu çıkar bu duruma da kredi puanı denmektedir. Kısaca, kişinin bankalarda gerçekleştirdiği işlemleri gösteren kişisel finans geçmişi olarak da adlandırılabilir. Bir nevi kişinin finansal sicilidir.
Finansal borç alacak kişinin ödemelerini yapıp yapamayacağına ilişkin performansını gösterir. Ortaya bir performans tablosu çıkarır. Kredi puanı, Kredi Kayıt Bürosu tarafından verilmektedir. Kişilerin tüm finansman geçmişlerini inceler. Bununla birlikte, kredi kartı ödeme alışkanlıkları ve kredili mevduat hesabı borçlarını inceler, gelir borç dengesi, finansman ürünlerini ne kadar kullandıkları gibi veriler detaylıca incelenir.
Finansman kuruluşları tüm başvurularınızı kredi puanınıza göre değerlendirir. Kredi puanınız ne kadar yüksek ise bankalardan istediğiniz ürünlere erişme imkânınız da o kadar fazladır. Peki, kredi puanlarının anlamları nedir?
Kredi Puanlarının Anlamları Nelerdir?
Findeks Kredi Notu puanları 1 ile 1900 arasında değişen puanlardan oluşmaktadır. Bireysel kredi puanı 1’den 1900’e doğru yükseldikçe risk seviyesi azaları. Bu durumda en düşük not olan 1 en fazla risk barındıran müşteri profilini gösterir. Kredi risk raporu 1900 puan ise borçlarını düzenli ödeyen, risk taşımayan en güvenilir müşteri profilini temsil eder.
Her bankanın kredi puanı değerlendirmesi farklıdır. Fakat kurumsal olan bankalar genellikle kredi puanı 900’ün veya 1000’in altında olan müşterilere kredi vermekten kaçınmaktadır. Bu nedenle kredi puanı 1200’ün üzerinde olan müşterilere daha kolay kredi vermektedirler. Kredi puanı yükseldikçe finans kurumlarındaki güvenilirliğiniz artar.
Kredi notu hesaplama aralıkları her bankada farklı olsa da genellikle şu şekildedir.
- 0-699 kredi puanı en riskli,
- 700-1099 kredi puanı orta riskli,
- 1100-1499 kredi puanı az riskli,
- 1500-1699 puanı iyi,
- 1700-1900 kredi puanı çok iyi” şeklinde gruplama yapmak doğru olacaktır.
Az Riskli Kredi Notu Nedir?
Kredi puanı 1100 ile 1499 arasında olan kişiler az riskli grupta yer almaktadır. Eğer kredi puanınız bu grupta yer alıyorsa finansman kuruluşları başvurularınızı gelirlerinize odaklı inceleyecektir. Bu durumda uygun şartları sağlayan kişilerin başvurularının kabul edilme ihtimali bulunmaktadır.
Kredi Notu Öğrenme Ücretsiz Yapılabiliyor mu? Kredi Notu Öğrenme Yolları Nelerdir?
Ülkemizde kredi puanı belirleme ile yetkili kurum Findekstir. Findeks, kişilere finansal hizmet sunarak kredi puanlarını ve bankalara olan borçlarını görmeye yardımcı olmaktadır. Kredi puanı, hem Findeks üzerinden hem de çalıştığınız bankanın internet bankacılığı aracılığıyla da öğrenilebiliyor. Bu işlem için belli bir ücret ödenmektedir. Peki, kredi notu başka nerelerden öğrenilebilir?
Kredi Notu Öğrenme e-Devlet Üzerinden Yapılabiliyor
E-Devlet üzerinden kredi notu sorgulamak mümkün. Aşağıdaki adımları takip ederek kredi puanınızı öğrenebilir ve faizsiz kredi veren bankalar ile rahatça kredi kullanabilirsiniz.
- Öncelikle e-Devlet sistemine girin ve “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetine tıklayın.
- Karşınıza gelen ekranda “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” seçeneklerinden birini seçin.
- Seçmiş olduğunuz rapor Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderilecektir. Ardından size kredi puanınız ile ilgili bir rapor gönderilecektir. Bu raporun gönderim süresi yoğunluğa bağlı olarak 2 saat ile 1 gün arasında değişiklik gösterebilir.
- Raporun oluştuğuna dair tarafınıza kısa kısa mesaj (SMS) gönderilir. Gelen mesajda raporunuzu indirebilmeniz için bir şifre vardır.
- Başvuruyu yapan kişi, gelen kısa mesajın ardından e-Devlet sistemine giriş yaparak “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” başlığını seçmesi gerekir.
- Karşınıza gelen ekranda Türkiye Bankalar Birliği’nin doğrulama ekranına yönlendirileceksinizdir. Ardından SMS ile gelen şifrenizi bu ekranda ilgili yere girerek kredi puanınıza ulaşabilirsiniz.
TC ile Kredi Notu Sorgulama Gerçekleştirilebilir
T.C. kimlik numarası ile kredi puanı sorgulamak hem çalıştığınız bankalar üzerinden hem de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca Findeks kredi puanı sorgulama ekranından da yine T.C. kimlik numarası ile rahatlıkla sorgulama yapılabilmektedir.
T.C. ile Kredi Notu Sorgulama Ziraat Bankası
Kredi puanı bankalar aracılığıyla da öğrenilebilmektedir. Ziraat Bankası müşterisi olan kişiler mobil bankacılık üzerinden kredi puanlarını belli bir ücret karşılığında kolaylıkla sorgulayabilmektedirler. Mobil bankacılığa girmek için T.C. kimlik numarası ve mobil bankacılık şifreniz yeterli olacaktır.
Kredi Notu Nasıl Yükselir?
Bankalar ile işlem yapmak isteyen kişiler elbette ki kredi puanlarının yüksek olmasına dikkat etmek zorundadırlar. Aksi halde istedikleri ürünleri bankalardan alamayabilirler. Tüm bunlarla birlikte kredi sicilleri de olumsuz etkilenebilir. Peki, kredi puanını düşüren etkenler nelerdir? İşte detaylar…
- Kredilerin düzensiz bir şekilde ödenmesi,
- Gelir borç dengesini iyi kuramamak ve mevcut borçların düzensiz ödenmesi,
- Kredi kartı borçlarının düzensiz ödenmesi,
- Ödenmemiş veya gecikmeye düşmüş olan her borç, kredi puanını olumsuz etkiler.
Yukarıdaki etmenler göz önüne alındığında kredi puanını yükseltmek için bazı iyileştirmeler yapmak gerekir. Öncelikle işe kredi puanını sorgulamakla başlamak önemlidir. Mevcut puanınıza göre önlemler alarak kredi puanınızı arttırabilirsiniz. Peki, kredi notu yükseltme püf noktaları nelerdir?
- Kredi kartı limitinizi gelirinize göre ve düzenli ödeme yapabileceğiniz seviyede tutun.
- Tüm borç ödemelerinizi zamanında gerçekleştirin.
- Kredi kartı borçlarınızı düzenli ödeyin ve asgari ödeme tutarı yerine tüm borcu ödemeye özen gösterin.
- Finansman sayınızı belirli limitler etrafında tutun. Çünkü çok sayıda finansman ürününe sahip olmak olumsuz algılanabilir. Bu nedenle de kredi puanınız düşebilir.
- Gelirinize uygun olan finansman borçlarını tercih edin.
- Bankalardan hizmet alın. Bankalar ile çalışmayan kişiler olumsuz bir görünüş çizebilir. Bu nedenle kredi kartı, kredi gibi hizmetler alarak borçlarınızı düzenli ödemek koşuluyla kredi puanınızı yükseltebilirsiniz.
- Faturalarınızı otomatik ödeme talimatıyla düzenli bir şekilde ödeyerek kredi notu puanınızı arttırabilirsiniz.
- Gelir gider dengenizi korumaya özen gösterin.
- Kredi notu düşükse ve yükseltmeyi planlıyorsanız bu maddelere özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü kredi notu hemen yükselmemektedir. Biraz zaman alabilen bu durumu artı yöne çevirmek için sabırlı olmak şarttır.
Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?
Bankalardan ve finansman kuruluşlarından kolaylıkla kredi almak isteyen kişilerin puanları 1500 ile 1900 arasında olmalıdır. Bu puan aralığına sahip olan bireyler bankalardan kolaylıkla ürün ve hizmet satın alabilirler. Peki, kredi puanı 1500’ün altında olanlar kredi alabilir mi?
Çalışanlar 1200 Kredi Notu ile Ne Kadar Kredi Çekebilir?
Kredi puanı 1200 olan kişiler az riskli grupta yer almaktadır. Genellikle bankalar 1100 ile 1499 arasında kredi puanına sahip olan kişilere biraz tereddütlü yaklaşırlar. Bu nedenle kredi veya hizmet vermekten bazı durumlarda kaçınabilirler.
Her bankada bu durum aynı olmasa da genellikle bu puan aralığına sahip olan kişilerden ekstra belge ve evrak istenebilir. Gerekli incelemelerin ardından uygun görüldüğü takdirde kredi veya ürün verilebilir. Ayrıca borç kapatma kredisi gibi krediler de verilebilir.
Puan Aralığı | Grup | Kredi Alma Durumu |
0-699 | Çok Riskli | Alamaz |
700-1099 | Orta Riskli | Alma İhtimali Az |
1100-1499 | Az Riskli | Değişkenlik Gösterebilir |
1500-1699 | İyi | Alabilir |
1700-1900 | Çok İyi | Alabilir |