Mobil banka dolandırıcılığı yediden yetmişe banka hesabı bulunan veya bulunmayan kişilerin bile başına gelebilen üzücü bir durumdur. Gelişen internet ve bankacılık sistemlerinde her yaştan, kesimden kişiler olabildiği gibi özellikle de yaşlı, emekli kişiler gerçek olmayan vaatlerle büyük miktarda mobil banka dolandırıcılığı yaşamaktadır.
Büyük kayıplar yaşanabildiği gibi küçük meblağlarda tutarlar da dolandırıcıların eline geçebilmektedir. Bu yazıda en yaygın kullanılan mobil banka dolandırıcılığı yöntemlerinden bahsedilmektedir.
Bu İçerikte Neler Var ?
- Mobil Banka Dolandırıcılığı Hangi Şekillerde Yapılır?
- 1-Banka’dan Kredi Çekilip Ödenmediğine Dair Yapılan Mobil Banka Dolandırıcılığı
- 2-Emeklilere Kolay Kredi Vaadiyle Yapılan Dolandırıcılık Yöntemi
- 3-Bilgilere Ulaşılıp Hesaptan Para Çekme Dolandırıcılığı
- 4-Sahte İnternet Sitesi ile Para İadesi Vaadiyle Yapılan Mobil Banka Dolandırıcılığı
- Mobil Banka Dolandırıcılığı Karşısında Yargıtay’ın Kararı Ne Yöndedir?
Mobil Banka Dolandırıcılığı Hangi Şekillerde Yapılır?
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte yollarla her geçen gün farklı yöntemler kullanarak kişileri tuzağına düşürmektedir. Dolandırıcıların her türlü yolu deneyip insanları kandırdığı değişik yöntemler vardır. Bu yöntemleri sürekli olarak daha da geliştirerek insanları endişelendirip, yanlış yönlendirmektedirler.
1-Banka’dan Kredi Çekilip Ödenmediğine Dair Yapılan Mobil Banka Dolandırıcılığı
En yaygın mobil banka dolandırıcılığı ve sosyal medya dolandırıcılığı yöntemlerinden sadece birisidir. Bu yöntemde dolandırıcılar, tuzağa düşürmek için uzun bir araştırma yapıp kişinin internet bankacılığından kişi adına yüklü miktarda kredi çeker. Ardından kişinin banka hesabına yüklü bir miktarda para atar. Daha sonra ilgili banka numarasını aynen taklit edilerek, bankacı rolünde mağdur kişiyi ararlar.
‘Yanlışlıkla’ gönderildiği iddia edilen parayı verilen/ yollanan hesap numarasına geri atması istenir. Kişi tedirgin bir şekilde hesabına girdiğinde bu parayı görüp, dolandırıcılara geri iade edebilmektedir. Bu yöntemle kişi iki kere mağdur edilmekte olup elde etmediği parayı bankaya ödemek zorunda kalabiliyor.
Bu durumda kişi dolandırıcılar parayı çekmeden durumu fark ederse parasını geri alabilir. Aksine bir durumda kişi her ne kadar yetkili kişilere ulaşsa bile bankaya o tutarı ödemek durumunda kalıyor. Böyle bir mobil banka dolandırıcılığı yönteminde ilk olarak yapılması gereken ilgili bankayı arayıp, teyit etmek ve bilgi vermektir.
2-Emeklilere Kolay Kredi Vaadiyle Yapılan Dolandırıcılık Yöntemi
Özellikle orta yaş ve yaşlı kesim üzerine oynanan bir oyun olsa bile dolandırıcıların bu tuzağına çoğu kesim düşebiliyor. Bu yöntemde dolandırıcılar sosyal medya üzerinden sahte bir internet sitesi başta olmak üzere tek kullanımlık SMS ile de iletişim kurabilir.
Sahte ama tamamen gerçek görünen bir internet sitesinde irtibata geçen kişilerden belirli aralıklarla belirli tutarlar istenir veya siteye girilen bilgilerle kişilerin internet bankacılığı şifresine ya da mobil bankacılığına erişilir. SMS yöntemi de aynı şekilde işlemektedir.
Kişilere SMS yoluyla kolay kredi vaadi verilir, sahte bir site bağlantısı atılır veya irtibat numarası atılarak yine aynı kapıya çıkan mobil banka dolandırıcılığı yapılır. Bunun için de sosyal medya üzerinden gerçek gözüken sahte link veya iletilen mobil onay kodu dikkate alınmayıp, gerekli yerlere bildirilmelidir.
3-Bilgilere Ulaşılıp Hesaptan Para Çekme Dolandırıcılığı
En yaygın olan dolandırıcılık türleri arasında yer alan bir başka yöntemdir. Bu yöntemde kişilerin bilgilerine ulaşılıp, mobil bankacılık üzerinden kişiyi zarara uğratacak derecede para çekilir. Dolandırıcılar gözüne kestirdiği kişilerin bilgilerine bir şekilde erişir ve mobil banka dolandırıcılığı gerçekleştirilir.
Bu yöntemde dolandırıcılar bankacı şeklinde irtibata geçip hesap bilgilerini isteyebilmektedir. Kişilerin savunmasız anlarından faydalanılan bu yöntemde ilgili bankayla görüşülüp, bilgi alınmalı ve yetkili kurumlara gerekli suç duyurularında bulunulmalıdır. Ek olarak mobil cihazınıza uygulama indirirken zararlı yazılım olup olmadığını ve kişisel verilerin korunmasına uygun olup olmadığını kontrol ettiğiniz zaman kişisel bilgilerinizi güvende tutabilirsiniz.
4-Sahte İnternet Sitesi ile Para İadesi Vaadiyle Yapılan Mobil Banka Dolandırıcılığı
İnternet aracılığı ile bu yöntemde kişilere herhangi bir firma adı söylenmekte olup bu siteden ürün alındığı belirtilir. Bu ürünün alınmış olduğunu ancak ücretinin ödenmediği söylenir. Ücreti havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmanızı isterler ödenmediği takdirde ilgili kişi hakkında dava açacağı söylenir.
Bu yöntemle kişiler hiç sipariş etmediği ürün yüzünden dolandırıcılara düşük olabileceği gibi yüksek fiyatlar da ödeyebiliyor. Dolandırıcılar bu yöntemi telefon araması veya SMS yoluyla yapıyor. Böyle bir durumda o ürün hiç alınmadıysa ve bundan emin olunuyorsa yine gerekli yerlere ilgili suç duyurularında bulunulmalıdır.
Mobil Banka Dolandırıcılığı Karşısında Yargıtay’ın Kararı Ne Yöndedir?
Mobil banka dolandırıcılığı bunu yaşayan kişiyi hem üzüyor hem de ruhsal ve ekonomik açıdan büyük zararlara uğratıyor. Günden güne dolandırıcılar tarafından mağdur olan kişi sayısı bir hayli artıyor. Bu konuyla ilgili adliyelere, polis karakollarına veya avukatlara bir sürü şikayet dilekçesi bırakılıyor.
Yargıtay’da mobil banka dolandırıcılığı hakkında oldukça şaşırtıcı bir sonuca vardı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 11.03.2019 tarih ve 2017/4888 E. 2019/2015 K. Sayılı kararıyla, banka hesabında para bulunan kişinin bilgisi dışında çekilen para ve yapılan işlemde şayet üçüncü kişilerle el ve iş birliği ile veya başka bir şekilde kusur sayılacak davranışta bulunduğu kanıtlanmadıkça bankanın, hesaptan çekilen tüm paradan sorumlu olduğunu belirten kararı vermiştir.