ÖTV hesaplama nasıl yapılır sorusu merak ediliyor. Özellikle ÖTV kapsamına giren bir ürün alacak olan kişiler ÖTV hesaplama nasıl yapılır sorusunu sık sık soruyor. Hesapladığı ÖTV’ye göre alışveriş yapacak olan ya da bütçesini ayarlayacak olan kişiler için ÖTV hesaplama işlemi önem arz ediyor. Bu kişiler ÖTV’nin nasıl hesaplandığını öğrenmek istiyor.
Özel Tüketim Vergisi anlamına gelen ÖTV, vatandaşın bir ürün alırken göz önünde bulundurduğu durumlardan biri. Peki ÖTV nasıl hesaplanıyor? ÖTV hesaplanırken hesaplama işlemine neler dahil ediliyor? Özellikle son günlerde değişen ÖTV oranları ile beraber bu soru daha fazla merak edilir oldu. İşte ÖTV nasıl hesaplanır sorusunun cevabı…
Bu İçerikte Neler Var ?
ÖTV Nedir?
ÖTV, Özel Tüketim Vergisi anlamına gelen bir kavramdır. Günlük hayatta sık sık karşılaşılan, günlük hayatın son derece içerisinde olan bir kavramdır. Özel Tüketim Vergisi, belirli mal ya da ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir vergidir. KDV yani Katma Değer Vergisi gibi bir harcama vergisidir. Ancak daha sınırlı sayıda ürün için geçerlidir. Yani daha dar kapsamlı bir kavramdır.
ÖTV, genel anlamda lüks tüketim mallarının yanı sıra toplumun bazı zararlı tüketimlere teşvik edilmemesi için konulur. Bu vergi, farklı şekillerde maktu ya da oransal olarak alınır. Avrupa Birliği’ne uyum yasaları kapsamında 2002 yılında 4760 sayılı kanunla yürürlüğe girmiş bir vergi türüdür.
ÖTV, kapsamında barındırdığı ürünlerden alınan özel bir vergidir. Her üründe yoktur. Adından da anlaşılacağı gibi belli başlı özel ürünlerden alınmaktadır. ÖTV, lüks olarak nitelendirilebilecek ürünlerde, sağlığa ve çevreye zararlı ürünlerde ve temel gıda gibi ürünlerin dışındaki ürünlerde bulunur. Yani ÖTV, KDV gibi her üründen alınmaz.
ÖTV Bulunan Ürünler Nelerdir?
ÖTV nedir, nasıl hesaplanır gibi sorular kadar ÖTV kapsamına giren ürünler de merak edilmektedir. ÖTV kapsamına giren ürünlerde ayrıca bir vergi alınmış olur. Bu nedenle vergi değişimleri özellikle bu ürünleri etkiler. Sigara, alkol gibi ürünlerin diğerlerine oranla daha yüksek oranda zamlanmasının sebebi budur.
Zira bu ve benzeri ürünler özel tüketim ürünleri kapsamına girer. Bu nedenle bu ürünlere gelen zam oranı temel ürünlerden ve gıda ürünlerinden fazla olmaktadır. Özel Tüketim Vergisi kapsamına giren belli başlı ürünler şunlardır:
Lüks tüketim ürünleri (Motorlu taşıtlar, mücevher, beyaz eşya, kahverengi eşya, kürk) |
İnsan sağlığına zararlı ürünler (Tütün ürünleri, alkol içeren içkiler) |
Çevreye zarar veren ürünler (Akaryakıt, yağ türevi ürünler) |
ÖTV Kapsamındaki Tüm Ürünler
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli dört adet liste kapsamına giren ürünler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) sayıları ile tanımlanmıştır. Bunlar şu şekildedir:
- I sayılı listenin A tablosunda; akaryakıt, doğal gaz, LPG ürünleri vardır. B tablosunda ise akaryakıta katılabilen solvent türevleri, tiner, bazyağ, madeni yağlar ve yağlama müstahzarları bulunur.
- II sayılı listede; yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve insan taşıma amaçlı imal edilen motorlu taşıtlar, eşya taşımak için olan motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi taşıtlar vardır.
- III sayılı listenin A tablosunda; kolalı gazozlar ve alkollü içkiler bulunmaktadır. B tablosunda; puro, sigarillo, sigara, nargile tütünü, enfiye veya çiğnemeye mahsus tütün gibi tütün ürünleri mevcuttur.
- IV sayılı liste ise havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, muzır neşriyat, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için bazı cam eşyalar, manikür ve pedikür takım ve aletleri, altın veya gümüş kaplama kaşık, çatal ve kaşık-çatal takımları, klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, elektrik motorlu araçların motorunu çalıştırmaya mahsus araç pilleri, küçük ev aletleri, cep telefonu, telsiz-telefon cihazları, mikrofon, hoparlör, kulaklık, amplifikatörler, ses kayıt ve çalma cihazları, televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları, infrared ile çalışan uzaktan kumanda cihazı, inci ve kıymetli taşlardan mamul saat kayışları, tabancalar ve diğer ateşli silahlar ile sürgülü silahlar, kristal avizeler, bazı oyun eşyaları, hayvansal maddelerden süs eşyaları gibi ürünleri kapsar.
ÖTV Hesaplama 2023
ÖTV hesaplama işlemi nasıl yapılır sorusu kullanıcılar tarafından sık sık merak edilmekte. Bazı ürünlerin fiyatı, ÖTV dahil bir şekilde verilirken bazılarında ise fiyat ÖTV hariç veriliyor. Böyle ürünlerin ÖTV’li fiyatı merak ediliyor. Bu nedenle ÖTV hesaplama işlemine başvuruluyor.
ÖTV’siz fiyatı verilen ürünler olduğunda vatandaş bu ürünün ÖTV ile beraber kendisine ne kadara mal olacağını merak ediyor. Buna göre ürünü alıp almamaya karar veriyor ya da bütçesini ayarlıyor. Bu sebeple de ÖTV hesaplama nasıl yapılır diye soruyor. İşte cevabı…
ÖTV Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
ÖTV hesaplama işlemi üründen ürüne değişebilmektedir. Bu yazıda ÖTV hesaplama işlemi için en sık ihtiyaç duyulan konu olan araçlarda ÖTV hesaplama ele alınacak. Zira diğer belli başlı ürünlerin fiyatı çok pahalı olmadığından ÖTV’si çok merak edilmiyor. Zaten bu ürünlerin fiyatı ÖTV dahil bir şekilde yazıyor.
Dolayısıyla ÖTV genelde araçlarda merak ediliyor. Zira ÖTV’siz araç fiyatları 2023, ÖTV’siz araç hesaplama gibi aramalar sıklıkla yapılmaktadır. ÖTV hesaplama işleminde ÖTV oranları 2023 dikkate alınmalıdır. Hesaplama buna göre yapılmalıdır. Fakat ÖTV oranlarının zamanla değiştiği, vergilerin zamanla artırıldığı unutulmamalıdır. Güncel oranlara dikkat edilmelidir.
Araçlarda ÖTV hesaplama araçtan araca değişmektedir. Çünkü ÖTV oranları araç türüne göre farklılaşmaktadır. Buna göre farklı araçlarda farklı ÖTV oranları kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. ÖTV hesaplama yapmadan önce hesaplama yapacağınız aracın ÖTV oranını öğrenmeniz ve buna göre hesaplama yapmanız gerekmektedir.
- Sıfır araçlarda ÖTV oranı
- Motosikletlerde ÖTV oranı
- Otomobillerde ÖTV oranı
- Elektrikli araçların ÖTV oranı
- Kamyonet ÖTV oranı
- Ticari araç ÖTV oranı
Araçlarda da ÖTV hesaplama birçok kritere göre değişmektedir. Örneğin bir otomobilin tüm marka ve özellikleri için tek bir ÖTV oranı yoktur. Aracın özelliklerine göre, mevcut durumuna göre hesaplama değiştiği gibi aracı alacak kişiye göre de ÖTV hesaplama işlemi değişir. Örneğin engelli araç indirimi hesaplama da ÖTV hesaplama yollarından biridir. Engelli araç hesaplama işleminde vergi oranları değişmektedir.
Araç ÖTV Hesaplama
Hesaplamada aracın fiyatının yanı sıra aracın motor hacmi devreye girer. Araçlarda ÖTV’yi hesaplama işlemi şunlara göre yapılır:
- Araç tipi
- Motor hacmi
- Vergiler dahil fiyat
Örneğin almak istediğiniz aracın ÖTV’siz fiyatı 120.000 TL ve motor hacmi 160 santimetre küp olsun. Devletin bu kriterlere göre belirlemiş olduğu ÖTV oranı %45’tir. 120.000 TL ile 45’i çarparsanız 5.400.000 TL olur.
5.400.000, 100’e bölerseniz 54.000 TL sayısını elde edersiniz. Bu sayı, ödenmesi gereken ÖTV tutarı demektedir. 120.000 TL matrah bedeline ÖTV tutarı olan 54.000 TL eklediğinizde ise ÖTV dahil araç fiyatı 174.000 TL olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: 3 Farklı Zengin Kişinin Sırrı! | Zengin Olmanın Yöntemi