USD32,16
EURO34,99
JPY0,214400
RUB0,348600
GBP40,77
EURO/USD1,09
BIST9.140,70
GR. ALTIN2.256,51
BTC65.578,25

2023 Özel Okul Öğretmen Maaşları

ozel-okul-ogretmen-maaslari
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel okul öğretmen maaşları, uzmanlık alanlarına göre ve tecrübelerine bağlı olarak yüksek olabilir ve fiyatları değişmektedir. Özel okullarda yeni öğretmen olan bir kişinin maaşı asgari ücret üzerinden verilir. Özel okul öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmen, tecrübe sahibi olduğunda maaşına yansıyacaktır ve maaşında artış olacaktır.

Aynı zamanda, öğretmenlerin branşına göre alacağı maaş miktarında farklılık olması söz konusudur. Ataması olmayan branş öğretmenlerinin açıkta kalmamak için ücretli öğretmen olarak başvurduğu işlemlerden biridir. Bu sayede bütün okulların ve özel okulların öğretmen açığı giderilir. Dolayısıyla, öğrencilerin ders müfredatından geri kalması önlenir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan okullarda görev yapan ve henüz ataması gerçekleşmeyen öğretmenler, özel okul öğretmenlerinden ve ataması yapılan öğretmenlerden, biraz daha düşük maaş alabilmektedir. Özel okullarda öğretmenlik yapan kişiler uzmanlık derecesine göre daha yüksek maaş alır. Bu durumda öğretmen maaşlarının yüksek olması için öğretmenlik mesleğini icra eden kişilerin alanında tecrübeli olması esastır.

Özel Okul Öğretmeni Çalışma Süresi Ne Kadar?

ozel-okul-ogretmen-maaslari

Özel okul öğretmeni çalışma süresi, öğretmenlik yapılan ders süresine göre belirlenmektedir. Özel okullarda haftalık ve aylık olarak verilen ders süresi baz alınarak ödemeye yapılır. Dolayısıyla, özel okul öğretmen maaşları ücretli öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlerin alacağı maaşı şu şekilde listelemek mümkündür.

  • Haftada 15 saat ve ayda 60 saat ders işleyen ücretli öğretmen maaşı bu süre baz alınarak ödemesini almaktadır.
  • Haftada 20 saat ve ayda 80 saat ders işleyen ücretli öğretmen ders süresine göre maaş alır.
  • Haftada 25 saat ve ayda 100 saat ders işleyen ücretli öğretmen ders süresi esas alınarak maaş alır.
  • Haftada 30 saat ve ayda 100 saat ders işleyen ücretli öğretmen ders verdiği süre esas alınarak maaş alır.

Özel Okulda Çalışan Öğretmene Farklı Okulda Ders Saati Ücreti Nasıl Hesaplanır?

ozel-okul-ogretmen-maaslari
Özel Okul Öğretmen Maaşları

Özel okulda çalışan öğretmelere farklı bir okulda ders saati ücreti olarak, aylık ders süresi en fazla 40 saat olmak üzere maaş verilmektedir. Yönetmeliğin 26.maddesinde yer alan 4. fıkrasına göre ‘’ okulda görev alan ücretli öğretmenler ile özel okul öğretmenleri, haftalık ders saat süresi 20 saat olarak toplam 40 saati geçmeyecek şekilde ders eğitimi verebilir.’’

Yönetmeliğe göre özel okul öğretmen maaşları düzenlemeleri ve ödemeleri için, valilik tarafından yapılan en az bir yıllık sözleşmeye göre anlaşma düzenlenir. Ayrıca bir öğretmen özel okulda görev aldığı çalışma süresini, farklı bir okulda 40 saati geçmeyecek şekilde görev alabilir. Aynı zamanda, aylık ders ortalaması 40 saati doldurduğu halde derslere giren ücretli öğretmenlerin, ders ücretleri ek ödeme olarak yapılmalıdır.

Özel Okul Öğretmenlerinin Yasal Hakları

ozel-okul-ogretmen-maaslari

Özel okul öğretmen maaşları ile ilgili yasal hakları yönetmeliğin belirlediği kanuna göre uyarlanmaktadır. Örneğin, özel okulda ya da diğer okullarda çalışan bir öğretmen yönetmeliğin iş sözleşmesine göre belirlenir. İş hukukunda sözleşmelerin bazı şartları bulunmaktadır. Bu şartlara uyulmadığı zaman sözleşme iptal edilir. Aynı zamanda, sözleşme olmaksızın belirli süre olarak düzenlenen bir sözleşme belirsiz süreye dönüştürülebilir.

Özel okul öğretmenliği, 5580 sayılı kanun gereği, okulda çalışan öğretmenlerinin görevlerinin belirli süre olarak uygulanması gerektiği bildirilmektedir. Ücretli öğretmenin iş sözleşmesi bittiği taktirde yeni bir sözleşme düzenlenmesi, özel okul ve öğretmen arasında gerçekleşir.

Özel Okul Öğretmen Sözleşmesi Bittiğinde İşten Çıkarılır mı?

ozel-okul-ogretmen-maaslari

Özel okul öğretmen maaşları ile ilgili sözleşmesi biten ve işten çıkarılması söz konusu değildir. Öğretmen çalıştığı süre boyunca işten haklı ya da haksız durumdan dolayı sözleşmesi iptal edilirse ve sözleşme yenilenmezse kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Aynı zamanda, özel okulda çalışan öğretmen sözleşmeyi haklı nedenden dolayı iptal ettiğinde, özel okulda çalıştığı süre hesaplanır ve kıdem tazminatı olarak alır. Özel okul öğretmenleri sözleşme iptal edilmesi halinde, alacak ile ilgili kıdem tazminatı hesaplamaları şu şekildedir.

  1. İhbar Tazminatı hakkı: Özel okulda çalışan öğretmenler, sözleşme bittiğinde kıdem tazminatı alması gerekir. Belirsiz süreli olarak görev alan özel okul öğretmenleri ihbar tazminatı almaktadır. Belirsiz süre çalışan öğretmenler için düzenlenen ihbar tazminatı iş kanunu gereğince süresi içinde verilmelidir. Belirlenen süre içerisinde verilmeyen ihbar süresin verilmeyenler için, ihbar tazminatı alması söz konusu değildir. Bu nedenle, özel okulda öğretmenlik yapan bir öğretmenin sözleşmesi feshi halinde ihbar tazminatını alması mümkün değildir. Aynı zamanda şartları varsa; ücret alacağını bakiye süresi talep etmesi mümkündür.
  2. Bakiye Süresi Alacak hakkı: Özel okul öğretmeni iş sözleşmesine göre, iş verenin haklı bir sebebi olmadan sözleşmeyi feshetmesi durumunda, fesih sebebiyle çalışmadığı süreyi, gelir kaybı yaşadığı gerekesiyle ücret alacağı olarak talep etmesi mümkündür.
  3. İşe Başlamama Tazminatı Boşta Geçen Süre Ücreti: Yönetmeliğin belirlediği kanuna göre; iş güvencesinin belirlediği hükümlere bağlı olarak, sözleşmesi geçerli bir neden olmadan fesih edilen özel okul öğretmenleri görevleri iade talebi edebilir. İşe iade talebine göre özel okul tarafından geri alınmayan öğretmen, boşta geçen süre ücreti veya işe başlamama tazminatını almaya hakkı olur.
  4. Fazla Mesai Alacak hakkı: Özel okulda öğretmen olarak çalışan kişiler, sözleşme gereğince belirlenen ders saatinden fazla derslere girdiğinde, öğretmene ek derse giriş ücret ödemesi yapılmalıdır. Fakat özel okullarda idari görevlerinin olması haftalık 45 saati aşan çalışma saatleri, mesai olarak baz alınır. Bu durumda fazla mesai ücreti ödemesi verilmelidir. Özel okulda çalışan öğretmenlerin, iş güvencesi ile ilgili hükümlere bağlı olmadığı için; işe iade tazminatı alma hakkı yoktur. Eğer sözleşme şartlarında varsa, kıdem tazminatı ve ek ücret alacağı, bakiye süresi alacağı talep edebilir.

İlginizi Çekebilir: Asgari Maaş Zammı Ofis Nakliye Ücretlerini Arttırır mı?

 

 

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!