SPK nedir? SPK aslında Sermaye Piyasası Kurulu anlamına gelmektedir. Bahsi geçen kurum 1981 yılında çıkan 2499 sayılı Sermaye Piyasaları Kanunu ile faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. Sermaye Piyasalarındaki güvensizlik ve tasarrufların yatırıma dönüşmemesi bu kurumun oluşumuna zemin hazırlamıştır.
Söz konusu 2499 sayılı kanun 06.12.2012 tarihi itibariyle yetersiz görülmüş ve yürürlükten kaldırılmıştır. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu olarak yeniden kurumun görevleri, yetkinlikleri ve sorumlulukları güncel dönem şartlarına göre düzenlenmiştir.
Bu İçerikte Neler Var ?
- SPK Nedir Ne İşe Yarar? SPK Ne İş Yapar?
- SPK Kime Bağlıdır ve Kurucusu Kimdir?
- 2023 SPK Başkanı Kimdir? SPK Başkanı Nedir? Görev Süresi Kaç Yıldır?
- SPK Başkanının Görev ve Yetkinlikleri Nelerdir?
- SPK Kuruluşunun Kadro Yapısı ve Şeması
- SPK Hangi Daire Başkanlıklarını İçerisinde Barındırır?
- SPK Mevzuatı Nedir? Sermaye Piyasası Mevzuat Sistemine Nasıl Erişim Sağlanır?
- SPK Sözleşmesi Nedir? Hangi Bankalar Aracılığıyla Yapılır?
- SPK Bülteni Nedir? Ne Zaman Yayınlanır?
- SPK Sınavı Nedir? SPK Nedir Nasıl Alınır?
- SPK Belgesi Nedir Nereden Alınır | SPK Nedir?
- SPK Sınavı Ne Zaman Yapılır?
SPK Nedir Ne İşe Yarar? SPK Ne İş Yapar?
SPK ne iş yapar ve SPK nedir sorularının yanıtı aslında Sermaye Piyasası Kanunu’nun 1. maddesinin içerisinde gizlenmiştir. Bahsi geçen maddede şu açıklama yapılır. Tasarruf olarak ayrılan payların menkul kıymet ve diğer değerli kağıtlara yatırılarak, halkın ekonomik kalkınmaya etkin bir şekilde katılmasını sağlamak amacı güder.
Bununla birlikte sermaye piyasasının güven vermesi, açık ve istikrarlı çalışması görevleri arasındadır. Aynı zamanda tasarruf sahiplerinin haklarının, mallarının ve yararlarının korunmasının sağlanması görevini üstlenir. Son olarak SPK görevleri arasında denetlenme diğer yaptığı işler arasında yer alır. Tek bir maddede aslında “SPK nedir görevleri nelerdir?” sorusuna cevap verilirken aynı zamanda neden var olması gerektiğini de açıklamaktadır.
SPK Kime Bağlıdır ve Kurucusu Kimdir?
SPK nedir araştırması içerisindeyseniz en temelden başlamak mantıklı olacaktır. Öncelikle bilinmesi gereken Sermaye Piyasası Kurulu Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir kamu kurumudur. Kurul idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişisidir. Bu nedenle verilen görev ve yetkiler kurumun sorumluluğu altında bağımız bir şekilde yerine getirilebilir.
SPK nedir kadar merak edilen diğer bir konu ise Sermaye Piyasası Kurulunun kurucusu kimdir? SPK’nın kurucusu Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Taraf ya da kişilere bağlı kalmaksızın devlet kontrolünde ve yönetimindedir. Kurulun merkezi İstanbul’da yer almaktadır. SPK’nın ilk başkanı ise İsmail TÜRK’tür. Genel itibari ile SPK nedir araştırması yaptığınızda kendisinin ismine denk gelmeniz mümkündür.
2023 SPK Başkanı Kimdir? SPK Başkanı Nedir? Görev Süresi Kaç Yıldır?
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanları beş yıllık süreli ile göreve getirilir. SPK Başkanları, ikinci Başkanlar ve Başkan Vekiller Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başkanlar görev süreleri zarfında idari tasarrufla dahi görevden alınamazlar. İdari tasarruftan kasıt ise Cumhurbaşkanı ya da ilgili bakan kararları vb. gibi durumlarda görevine son verilemez.
SPK nedir başlığı altında 2023 güncel kurul başkanı İbrahim Ömer GÖNÜL’dür. 18 Nisan 2022 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı olarak göreve getirilmiştir. Bu dönemden itibaren kurul yönetimini sürdürmekle birlikte görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Gönül, SPK nedir ne işe yarar ilkelerine bağlı olarak aktif çalışmaktadır.
SPK Başkanının Görev ve Yetkinlikleri Nelerdir?
Güncel Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer GÖNÜL’ün bulunduğu konumdaki görev ve yetkinlikleri şunlardır;
- Sermaye piyasasının kurallarını belirlemek ve işleyiş düzenini oluşturmak
- Piyasada fon kullanan şirketlerin en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak
- Tasarruf sebebiyle yatırım yapan halkın, hak ve yararlarını koruma altına almak
- Piyasanın adil olmasını ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak SPK başkanının görevlerinden bazılarıdır.
SPK Kuruluşunun Kadro Yapısı ve Şeması
SPK nedir aşamasından sonra sermaye piyasasının yönetim kadrosuna da değinmek gerekir. Yönetim şemasında başta kurul başkanı olmak üzere sırasıyla kurul ikinci başkanı, kurul başkan vekili ve kurul üyeleri olmak üzere sıralama devam eder.
Kurul başkanın oturum açar ve kapatır. Kurul başkanın olmadığı durumlarda görevini üstlenen kurul ikinci başkanı olur. İkinci başkanında olmaması durumunda kurul başkan vekili oturumu yönetebilir. SPK nedir özümsemek için kurul karar organlarını bilmeniz gerekir. 2023 yılı için SPK’nın kadrosu aşağıdaki gibidir.
Kurul Karar Organları;
İbrahim Ömer GÖNÜL | Kurul Başkanı |
Yavuz KOÇ | Kurul İkinci Başkanı |
Enver USCA | Kurul Başkan Vekili |
Mutlu AKIN | Kurul Üyesi |
Yusuf KAYA | Kurul Üyesi |
Yusuf SÜNBÜL | Kurul Üyesi |
Bülent Murat HAHOLU | Kurul Üyesi |
Kurul Başkan Yardımcıları;
Uğur YAYLAÖNÜ |
Ali İhsan GÜNGÖR |
Ender KURTULAN |
Ali ERDURMUŞ |
SPK Hangi Daire Başkanlıklarını İçerisinde Barındırır?
Halkın birikimlerinin menkul kıymetlere borsa gibi yerlere yatırılarak işlem görmesi için kuralların titizlikle uygulanmasını sağlamak amacıyla birden fazla daire başkanlığı süreçte görev alır. Bu daire başkanlıkları başlıca şu şekildedir;
- Denetleme Daire Başkanlığı
- Ortaklıklar Finansmanı Daire Başkanlığı
- Aracılık Faaliyetleri Daire Başkanlığı
- Kurumsal Yatırımcılar Daire Başkanlığı
- Piyasa Gözetim ve Denetim Daire Başkanlığı
- Araştırma Daire Başkanlığı
- Muhasebe Standartları Daire Başkanlığı
- Bilgi İşlem, İstatistik ve Enformasyon Daire Başkanlığı
- Hukuk İşleri Daire Başkanlığı
- İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
- Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı
- Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
SPK Mevzuatı Nedir? Sermaye Piyasası Mevzuat Sistemine Nasıl Erişim Sağlanır?
Mevzuat belirli bir konuda hâlen yürürlükte olan yasal düzenlemelerin tamamıdır. Sermaye piyasasında da mevzuatlar sürekli değişim gösterebilir. Değişikliklerin takibi için “https://mevzuat.spk.gov.tr/” adresinden anlık takiplerinizi sağlayabilirsiniz.
Paylaşılan linkten sermaye piyasalarının hangi kanunlar çerçevesinde yönetildiği, yayınlanan tebliğler, yönetmelikler, kurur kararları ve diğer kararları takip edebilirsiniz. Ayrıca halka açık borsalardan BIST 100 gibi, fonlara ilişkin gelişimleri takip edebilir veya burada yer alan değerli kağıtlarınız ile ilgili anlık bilgilere de erişim sağlayabilir, yatırım danışmanlığı alabilirsiniz.
SPK Sözleşmesi Nedir? Hangi Bankalar Aracılığıyla Yapılır?
Sermaye piyasalarında işlem yapabilmek ya da sermaye piyasasına yatırım yapabilmek için kurallara uygun olarak belirli adımlar izlemeniz gerekir. Bu adımların başında SPK sözleşmesi gelmektedir. Sermaye piyasası kurulu sözleşmesi veya mutabakatı devlet bankalarının mobil uygulamaları üzerinden yapılabilir.
Sözleşmenin temel amacı yatırım şartlarının belirlenmesi ve sistemin uygun bir şekilde çalışmasını sağlamak da denebilir. Sözleşmeyi tamamlamak için yapmanız gereken ise çok basittir. Mobil bankacılık üzerinden borsa yatırımları sekmesinden SPK sözleşmesine tıklayarak onay vermeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde “SPK mutabakat nedir” sorununu da çözmüş olursunuz.
SPK Bülteni Nedir? Ne Zaman Yayınlanır?
SPK nedir konusuna yanıt bulmanın diğer bir yöntemi de güncel SPK bültenini takip etmek olabilir. Sermaye piyasası bülteninde anlık gelişmeler ve değişimlere burada değinilir. Belirli bir günü olmamakla birlikte bülten numaraları ile çıkış tarihine göre yayınlanır. Bültene https://www.spk.gov.tr/spk-bultenleri/2023-yili-spk-bultenleri adresinden erişebilirsiniz.
Sermaye piyasasında kariyer sahibi olmak isteyenlerin girdiği bir sınav sistemidir. Ön lisans ya da lisans mezunları ilgili sınava girme hakkına sahiptir. Sermaye piyasasında yönetici, kurumsal yönetim uzmanı, değerleme uzmanı, kredi derecelendirme uzmanı olunmaktadır. Bu iş kollarında çalışmak isteyenler sınava girerek SPK belgelerini alabilir. Ayrıca açılan iş kollarına başvuru yaparak iş başı yapabilirler.
SPK Belgesi Nedir Nereden Alınır | SPK Nedir?
SPK nedir ve nasıl alınır merakında olanlar için SPK sertifikası direkt olarak sermaye piyasası kurulu tarafından verilir. Online derslerde devam zorunluluğu ve sınav başarı sonucuna göre bireylere sertifikaları teslim edilir. Evrakı alabilmek için tamamlamanız gereken tek şart ise lisans ya da ön lisans mezunu olmaktır.
Sınava başvuru yapabilmek için sermaye piyasası kurulunun resmi sitesinden adımları takip edebilirsiniz. Sınava girmeden önce çıkmış soruları takip etmeniz ve çözmenizde size ayrıca fayda sağlayacaktır. Konu yelpazesinin geniş olması ve sürekli güncellenmesi sınavı zor kılan diğer etmenlerden birisidir.
Sermaye piyasası kurulu tarafından düzenlenen lisanslandırma sınavı yılda iki kere yapılmaktadır. Aksi bir karar alınmadığı veya sınavı etkileyecek bir durum olmadığı takdirde her yılın Mayıs ve Kasım aylarında yapılır. Başvuru ücretleri ile ilgili faizsiz kredi veren bankalar araştırılabilir ya da krediye ihtiyaç duymadan geliriniz doğrultusunda gerekli ücreti yatırabilirsiniz.