USD34,27
EURO37,06
JPY0,225700
RUB0,357700
GBP44,42
EURO/USD1,08
BIST8.714,69
GR. ALTIN2.996,29
BTC67.394,41

Tapu Devir Ücreti Nedir?

Tapu Devir Ücreti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tapu devir ücreti taşınmaz malların alım satımına ilişkin alınan tapu hizmet bedelini kapsamaktadır. Tapu devir ücreti alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı %2 oranında alınmaktadır.

Tapu işlemlerinin usule uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için, tapu devir ücreti yatırılmalıdır. Bu ücret 2020 öncesinde %1,5 oranında uygulanırken, 1 Ocak 2020’den itibaren %2 oranında uygulanmaya başlanmıştır.

Tapu Devir İşlemleri İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tapu Devir Ücreti
Tapu Devir Ücreti

Miras yoluyla veya yeni bir mal sahibi olmak için arazi, iş yeri ve konut gibi mülklerin bir başkasına verilmesini kapsayan tapu devri; yasal yollar ile gerçekleşmektedir. Yapılan devir işlemleri ile tapu hakları devir yapılan kişiye geçer.

Yasal bir şekilde devir işlemlerinin gerçekleşmesi için, belli bir bedel ödenmelidir. Tapu devir ücreti yatırılması ile devir işlemlerine başlanmış olunur. Devir işleminin yapılabilmesi için Tapu Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır. Öncelikle;

  • Tapu müdürlüklerinin aranması gerekir nokta yani online ya da 181 aranarak devir işlemleri için randevu oluşturulmalıdır.
  • Daha sonra devir işlemleri için gerekli olan evrak kılların hepsinin hazır olması gerekir. böylelikle sürecin daha hızlı ilerlemesi gerçekleşir.

Tapu devrinin gerçek veya tüzel kişiler arasında yapılması, gerekli belgelerde değişikliğe neden olmaktadır. Ancak gerekli belgelerin hazırlanması ve tapu devir ücreti ödenmesi ile işlemlerin çoğu tamamlanmış olur. İşte, devir işlemlerinde gerekli olan belgeler;

Gerçek kişiler için;

  • T.C kimlik numarası gözükmek kaydı ile, nüfus cüzdanının aslı veya fotokopisi
  • Tapu belgesinin aslı veya fotokopisi
  • Tapu devri yapılacak kişiye ait son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğraf
  • Devir yapılacak taşınma üzerindeki yetkili olan kişinin yapacağı ispat yani vekaletname
  • Taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyeden alınan rahiç bedeli gösteren belge
  • Zorun deprem sigortası belgesi

Tüzel kişiler için bu belgelere ek olarak;

  • Vergi levhası aslı ve fotokopisi
  • Güncel olarak yapılan yönetim kurulu seçiminin olduğuna dair sicil gazete örneği

Tapu Devir Ücreti Nasıl Hesaplanır?              

Tapu Devir Ücreti

Tapu harcı tutarı, çeşitli nedenlere bağlı değişebilmektedir. Yıllar arası baz alındığında daha önceleri %1,5 oranında uygulanan harç, günümüzde %2 oranında uygulanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda konut alımına teşvik edilmesi için, tapu harçlarında indirime gidilmiştir. Ancak 2023 tapu masrafı şu an, hem alıcıdan hem de satıcıdan %2 oranında alınmaktadır. %2 %2 olmak üzere toplamda %4 oranında harç alınır.

Basit bir yolla tapu devri ücreti nasıl hesaplanır açıklayalım; ₺100.000 olan bir konutu ele aldığımızda, her iki tarafında bu konut için ₺2.000 tapu devir ücreti ödemesi gerekir. Ancak taraflar kendi aralarında anlaşırlarsa, bir taraf ₺4.000’de ödeyebilir. Peki, satış bedeli üzerinden top harcı nasıl hesaplanır? Örnek olarak tapu harcı hesaplama;

Taşınmaz Satış TutarıAlıcının ödeyeceği tapu harcıSatıcının ödeyeceği tapu harcıTapu döner sermaye bedeli
₺300.000₺6.000₺6.000₺178,5
₺200.000₺4.000₺4.000₺178,5
₺100.000₺2.000₺2.000₺178,5

1 – Arsa – Tarla Tapu Masrafı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu Devir Ücreti

Hem alıcı hem de satıcıdan alınan tapu devir ücreti diğer gayrimenkuller ile aynı orana sahiptir. Yani arsa tapu masrafı ne kadar? Toplam arsa tapu harcı tutarı olarak ele alındığında, her iki taraf satış bedelinin %2’sini ödemelidir. Tarafların satış bedelinin toplamda %4 oranında tapu harcı ödemesi gerekir.

2 – Bedelsiz Devirde Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu Devir Ücreti

Aile içinde gayrimenkuller ile ilgili tapu devir işlemleri yapılmaktadır. 1. derece yakına tapu devir masrafı bedeli veya bedelsiz olarak iki şekilde gerçekleşmektedir.  Bedelli 2023 tapu harcı hesaplama %2 oranı tapu devir ücreti dikkate alınarak yapılmaktadır. Bedelsiz aile içi tapu devir masrafları hesaplama işlemleri ise, hibe veya bağış yoluyla gerçekleşmektedir.

Kişi miras yoluyla devir işlemlerini gerçekleştirmek için varis olduğuna dair gerekli olan belgeleri hazırladıktan sonra, yasalara uygun şekilde tapu müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır.

Tapu Devir Ücreti Nasıl Ödenir?

Tapu Devir Ücreti

Tapu ücretinin ödenebilmesi için, bazı bankalar tercih edilmektedir. Tapu harcı ücretleri; Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve PTT dışındaki tüm bankaların kredi kartları ile ödenmektedir. Ayrıca harç ücretlerini ödemek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesindeki alanda tercih edilmektedir.

Şubeden ödeme yapmak isteyen kişiler; Ziraat Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, emlak Katılım Bankası, PTT ve Halk Bankası şubelerinden işlemleri gerçekleştirebilmektedir.

1 – Tapu Harcı Nedir? Tapu Devir Harcı Kim Tarafından Ödenir?

Tapu Devir Ücreti

Tapu harç ücreti %2 oranından hem alıcı hem de satıcıdan tahsil edilmektedir ancak alıcıyla satıcının anlaşması durumunda tek tarafın toplam harç ücretini ödemesi mümkündür. Genellikle bu ücret alıcı taraf tarafından toplu bir şekilde ödenmektedir.

2 – Tapu Devir Ücreti Kredi Kartı İle Ödenir mi?

Tapu Devir Ücreti

Gayrimenkullerin alım satım işlemlerinde ödenmesi yasal zorunluluk olan tapu devir ücreti; Maliye Bakanlığı’nca yetki verilen kuruluşlar tarafından tahsil edilmektedir. Tapu devir ücreti kapsamında tapu müdürlükleri et tahsilat uygulaması üzerinden bu harcın ödenmesini kolaylaştırmıştır.

Devir harçlarının; banka hesabı ve kredi kartı ile ödenmesi mümkündür. İşlem yapılırken tapu/kadastro harcı ve döner sermaye ödemeleri olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

3 – Tapu Devir Ücreti İnternet Üzerinden Nasıl Ödenir?

Tapu Devir Ücreti

Birçok işlemin online olarak gerçekleştirilmesi mümkündür. E-devlet yasal işlemlerin daha kolay bir şekilde gerçekleşmesi için, çeşitli uygulamalar ve kolaylıklar sunmaktadır. Bu noktada tapu devir ücreti farklı kanallar tercih edilerek ödenmektedir.

E-devlet üzerinden tapu devir ücreti ödemek oldukça pratiktir. Aynı zamanda vergi daireleri, bakanlıkların anlaşmalı olduğu bankalar ve Gelir İdaresi Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden ödemeler online bir şekilde yapılabilir.

Tapu Devri Ücreti Ne Kadar? Tapu Harcını Düşük Göstermek İçin Neler Yapılabilir?

Tapu Devir Ücreti

Tapu devir ücreti 2023 yılı için, gayrimenkulün satış bedeline bağlı olarak değişmektedir. Yani bir gayrimenkulün satış bedeli ne kadar yüksekse ödenecek olan devir ücreti de o kadar yüksek olacaktır. Peki, Tapu devri ücreti ne kadardır? Nasıl düşürülür?

  • Tarafların kendi aralarında anlaşması ve gayrimenkulün satış tutarını düşük tutması devir ücretinin düşük olmasını sağlayacaktır.
  • Alıcı ve satıcı satış bedelini düşük tutup, kalan tutarı elden vererek, düşük topu harç bedeli ödemeye gidebilir. Ancak bu durumun tespit edilmesi cezai yaptırımların söz konusu olmasına neden olacaktır.

Tapu harç ücretini düşük tutmak isterken, yüksek tutarlardaki cezalara maruz kalmak mümkündür. Bu nedenle kanunda belirtilen tapu devir ücretini kaç para öğrenilmeli, tapu dairesindeki işlemlerin doğru bir şekilde yapılarak harç ücretinin de satış bedeli üzerinden ödemesi sağlanmalıdır.

Tapu Harcının Düşük Gösterilmesi Durumunda Uygulanan Cezai Yaptırımlar!

Tapu Devir Ücreti

Alıcı ve satıcı yasal olarak alınan tapu harcını düşük olarak göstermek için bazı yollara başvurmaktadır. Ancak bu durum İlk başlarda avantajlı gibi bir görülse de, aslında oldukça riskli bir işlemdir. Riskleri;

  • Eksik gösterilen tapu harç bedelinin 3 katı tutarında vergi cezası ödeme zorunluluğu ortaya çıkar. Aynı zamanda usulsüzlük cezası ödenmesi gibi işlemlerde başlatılır. Bu ceza tutar faizi ile birlikte alınır.
  • Satılan gayrimenkul rahiç bedel üzerinden belediye tarafından satın alınabilir. Alıcı gayrimenkulü satın almak için konut kredisi yoluna başvurur. Gayrimenkulün satış tutarı ve çekilen kredi arasındaki fark bakanlık tarafından tespit edilirse, gayrimenkulün satılması durumunda daha çok vergi ödenmesi gerekebilir.
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!