USD34,29
EURO37,20
JPY0,225200
RUB0,350300
GBP44,57
EURO/USD1,08
BIST8.618,57
GR. ALTIN3.018,98
BTC71.042,97

İnternet Aktif Vergi Dairesi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

internet-aktif-vergi-dairesi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternet Aktif Vergi Dairesi aramasını Türkiye’de her ay 1600 kişinin yaptığını biliyor muydunuz? Peki, bu tanım doğru mu? Tabiki de bu sorunun cevabı hayırdır. İnternet Aktif Vergi Dairesi cümlesinin doğru telaffuzu interaktif vergi dairesi şeklindedir. Her ne kadar bazı kişiler tarafından yanlış kullanılsa da her iki cümle aynı amaca hizmet etmektedir.

Türkiye’de ve dünyada teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem kamu hem de özel sektör işlemleri artık internet tabanlı yapılabiliyor. Bunlardan bir tanesi de İnternet Vergi Dairesi’dir. Geliştirilen bu yazılım ile hem memurlara hem de insanlara büyük kolaylık sağlayan internet Aktif Vergi Dairesi birçok işleme de kolaylık sağlamaktadır. Peki, İnternet Vergi Dairesi nedir? İşte detaylar…

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

internet-aktif-vergi-dairesi
İnternet Aktif Vergi Dairesi

İnternet Vergi Dairesi ile vergi dairesi şubelerinde gerçekleştirilen birçok işlemi internet üzerinden yapılabilmesine olanak tanıyan bir potaldır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yönetilen bu siteyi sadece kayıt olan ve üyelik alan gerçek ya da tüzel kişiler kullanabilmektedir. Bu sebeple bu portalı kullanabilmek için mutlaka üye olmak gerekmektedir.

İnternet Aktif Vergi Dairesi ile işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirebilmesine imkân tanıyarak vergi dairesi şubelerinin iş yükünü hafifletmek amaçlanmıştır. İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilen işlemler arasında vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri de yapılabilmektedir. Tüm vergisel işlemleri kolaylıkla halledebileceğiniz bu sistem sayesinde zamandan da tasarruf edebilme imkânı bulabilirsiniz. Peki, üyelik işlemleri nasıl gerçekleşiyor?

Yeni İnternet Vergi Dairesi Şifre İşlemleri Nasıl Olmaktadır?

İnteraktif Vergi Dairesi giriş işlemlerinde kullanılmak üzere alınacak olan şifre ve kullanıcı kodu kişinin gerçek ve tüzel olmasına göre farklılık gösterir. Çünkü tüzel ve gerçek kişiler için şifre başvuru işlemleri ve süreci farklıdır. Peki, gerçek kişiler için şifre işlemleri nasıldır? İşte detaylar…

  • İnternet Vergi Dairesi sisteminin resmi internet sitesinde yer alan “İnternet Vergi Dairesi Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)” formunu kendiniz ya da işlem yapmaya yetkili olduğunuz kişi adına doldurun. Başkası adına işlem yapabilmek için noter onaylı belgeye ihtiyacınız olduğunu hatırlatmak gerekir.
  • Doldurmuş olduğunuz form vergi dairesine iletilmek üzere kaydedilir. Kişi evrakı kendisi teslim edemeyecek durumdaysa noterden verilmiş olan vekâletname ile yetkilendirilmiş kişi veya kişiler aracılığıyla vergi dairesine teslim edilebilir.
  • Kişinin mükellefiyet kaydı varsa bağlı bulunduğu vergi dairesine, eğer mükellefiyet kaydı bulunmuyorsa herhangi bir vergi dairesine bu form iletilmelidir.
  • Formun iletilmesinin ardından belirtilen bilgiler vergi dairesinde doğruluğu teyit edilerek incelenir. Eğer bir sorun gözükmüyor ve bilgiler doğruysa başvuru onaylanır. Ardından kullanıcı kodu ve şifre sahibi olduğu kişiye kapalı bir zarf içerisinde teslim edilir. Şifrenin kimse ile paylaşılmaması elzemdir. Böylece İnternet Aktif Vergi Dairesi içinde şifrenizi almış olursunuz.

Tüzel kişiler için İnteraktif Vergi Dairesi şifre işlemleri şöyledir:

  • İnternet Vergi Dairesi’nin resmi internet sitesinde yer almakta olan “İnternet Vergi Dairesi Talep Bildirimi (Tüzel Kişiler ve Tüzel Kişiliği Olmayan Teşekküller İçin)” adlı form doldurularak beyan metni imzalanır.
  • Kanuni temsilci veya yetkilendirilmiş kişi doldurulan bu formu vergi dairesine iletir. İnternet Vergi Dairesi ile ilgili işlemleri gerçekleştirebilmek için noterden verilmiş olan vekâletname ile yetkilendirilmiş kişiler de doldurulan bu formu vergi dairesine iletebilir.
  • Tüzel kişinin mükellefiyet kaydı var ise form bağlı bulunulan vergi dairesine iletilir. Tüzel kişiliği olmayanlar ise kanuni veya şirket merkezinin bulunduğu yerin vergi dairesine formu iletmeleri gerekmektedir.
  • Formun iletilmesinin ardından bilgiler işleme alınır ve başvuru değerlendirme süreci başlar. Bilgilerin onaylanmasının ardından kullanıcı kodu ve şifre kapalı zarf içerisinde yetkili kişiye verilir.
  • Tüm bu işlemlerin yanı sıra e-Devlet şifresiyle de İnternet Aktif Vergi Dairesi kaydı yapılabileceğini hatırlatmak gerekir.

e-Devlet Şifresi ile İnternet Aktif Vergi Dairesine Giriş İşlemleri

  • İnternet Vergi Dairesi resmi internet sitesi veya uygulaması üzerinden “e-Devlet ile Kayıt Ol” seçeneğine tıklanır.
  • Gerçek kişiler karşılarına gelen ekranda T.C. kimlik numarası ve şifresi ile e-Devlet sistemine giriş yapmalıdırlar. Tüzel kişiler ise kanuni temsilci veya idarenin T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş işlemini gerçekleştirirler.
  • Girilen bilgilerin doğru olup olmadığı sistem tarafından kontrol edilir. Tüm bilgiler doğru ise kullanıcı İnternet Vergi Dairesi’ne yönlendirilir.
  • Karşınıza gelen ekranda sizden istenilen bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulur. İnternet Vergi Dairesi’ne giriş için kullanılacak olan şifre ise bu ekranda belirlenmesi istenir.
  • Şifrenin belirlenmesinin ardından sistem tarafından bir kullanıcı kodu oluşturulur. Böylece İnternet Aktif Vergi Dairesi kayıt işlemi tamamlanmış olur.

İnternet Vergi Dairesi ile Vergi Ödeme Aşamaları Nasıl Yapılır?

internet-aktif-vergi-dairesi

İnteraktif Vergi dairesi sayesinde vergisel işlemlerinizin neredeyse tamamını halledebilirsiniz. Sistem sayesinde ne kadar vergi borcunuzun olduğunu ve ödemeniz gereken güncel tutarın ne kadar olduğu bellidir. Bu nedenle bankaya ya da vergi dairesine gitmeden tüm bu işlemleri İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde gerçekleştirmiş olursunuz. Peki, İnternet aktif Vergi Dairesi ile borç sorgulama nasıl yapılmaktadır?

Vergi Borcu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi borcu sorgulama işlemleri İnternet Vergi Dairesi aracılığı ile kolayca yapılabiliyor. Bunun yanında e-Devlet üzerinden de aynı işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Tek yapmanız gereken sizden istenen şifre ve kullanıcı kodu bilgilerini girerek ilgi ekranda sorgulama yapmaktır. Sistem içerisinde yer alan arama butonunu kullanarak kolaylıkla vergi borcunuzu öğrenebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi Vergi Borcu Ödeme Nasıl yapılır?

İnternet Vergi Dairesinin bir diğer kolu olan İnteraktif Vergi Dairesi ile tüm vergi ödemelerinizi ve birçok işlemi kolaylıkla yerine getirebilirsiniz. İnternet aktif Vergi Dairesi sistemine şifreniz ile girdiğiniz anda tüm vergi borçlarınız karşınıza çıkacaktır. Tek yapmanız gereken borç öde seçeneğine tıklamak ve sizden istenen rakamı ödemek olacaktır. Aynı işlemi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebileceğinizi hatırlatmakta fayda vardır.

İnternet Aktif Vergi Dairesi ile MTV Ödeme Nasıl Yapılır?

internet-aktif-vergi-dairesi

İnternet aktif vergi dairesi yani interaktif vergi dairesi ile MTV borcunu ödemek çok kolaydır. İnteraktif vergi dairesi resmi web sitesine girdiğiniz anda ister sisteme giriş yaparak isterseniz de sisteme girmeden kolaylıkla ödeme işlemi gerçekleşebilmektedir. Sisteme girmeden ödeme yapmak istiyorsanız sitede sağ altta yer alan MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme butonuna tıklamak yeterlidir.

MTV borcu için karşınıza gelen ekranda çıkan borç tutarını banka veya kredi kartı ile ödeyerek borç yükünden kolaylıkla kurtulmuş olacaksınız. Daha sonrasında yapılan tüm işlemleri internet aktif vergi dairesi üzerinden ya da e-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz.

İnternet Aktif Vergi Dairesi ile Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

Tıpkı motorlu taşıtlar vergisinde olduğu gibi trafik para cezası öderken de yapılacak işlemler aynıdır. İster internet aktif vergi dairesi sistemine girin isterseniz de sisteme girmeden dijital ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer şifre kullanmadan hız cezası ödemek istiyorsanız sitede sağ altta yer alan MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme butonuna tıklamak yeterlidir.

E-Arşiv Portal Nedir ve Ne için Kullanılır?

Fatura işlemlerinin dijital ortama taşınması ile birlikte e-Arşiv uygulaması yaygınlaştı. e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan kriterlere uygun olarak faturaların elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafaza esilmesi, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir online uygulamadır. Kısaca bir elektronik fatura türüdür. Bu faturayı e-arşiv uygulaması üzerinden oluşturarak müşterinize iletebilirsiniz.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!