USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC68.055,26

Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır?

Marka Tescili
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marka tescili; bir markanın yasal olarak korunması, markaya ait olan logonun güvence altına alınmasıdır. Böylelikle markanın sahibi dışındaki üçüncü kişiler tarafından, marka logosunun herhangi bir amaçla kullanılması engellenir. Bu tescil ulusal ve uluslararası markalar için geçerlidir ve pek çok avantaj sağlar.

Marka tescili nedir ve nasıl alınır? Gündemde yer alan ve sıkça sorulan sorular arasındadır. Bir marka tescil edilerek koruma altına alınır. Bu işlemle markanın bütün hak ve sorumlulukları; marka sahibine geçmektedir. Ayrıca sahibi dışında diğer kişilerinde markayı kullanarak haksız kazanç sağlaması önlenir. Tescili yapılmış marka lisans verebilir. Ayrıca isteğe göre devredilebilir ve miras bırakılabilir.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır ve Alınır?

Marka Tescili
Marka Tescili

Yasal koruma sağlayan marka tescili başvurusu; gerekli belgelerin tamamlanmasıyla ve doldurulan form ile birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılmaktadır. Marka tescili nasıl yapılır? Başvuruların elden, online ortamdan e-İmza kullanılarak ve posta yoluyla yapılması gerekir. Peki, marka başvurusu sonrasında tescil nasıl alınır?

  • Başvuru ile birlikte marka unvanı koruma altına alınmaktadır.
  • Sonrasında kurum gerekli incelemeleri başlatır. Yapılan inceleme sonrasında herhangi bir eksiklik görüldüğünde; bu eksikliğin giderilmesi için başvuru sahibine 2 ay ek süre verilmektedir.
  • 2 ay içerisinde eksiklikler giderilmezse, başvuru ret olmaktadır.
  • Eğer yapılan başvuru usullere uygun bir şekilde gerçekleşmişse kurum tarafından başvuru onaylanır. Daha sonra Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır ve sicil kaydı oluşturulur.
  • Son olarak marka sicil kaydı ile birlikte marka tescil belgesi başvuru yapan kişiye teslim edilerek; tescil işlemi gerçekleşir.

Marka Tescili İçin Ne Gerekli?

Marka Tescili

Herhangi bir marka için tescil almak isteyen kişiler; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamalıdır. Ardından kuruma teslim ederek başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir. Marka tescili için gerekli belgeler açıklanacak olursa, şu şekilde ifade edilebilir;

Gerekli Belgeler
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesinde bulunan başvuru formu eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurmalı ve örneği teslim edilmelidir.
Başvuru yapan kişi bir tüzel kişi ise vergi kimlik numarası ve vergi levhası istenir.
Marka için kullanılan logo, işaret ve benzeri örneği
Başvuruya konu olan hizmetin detaylı listesi veya ürün bilgisi
Başvuru yaparken istenen ücretin ödendiğini belirten belge
Garanti markası veya ortak marka başvuruları için, yönetmelikte açıkça belirtilen şartlara uygun şekilde hazırlanması gereken teknik şartname
Rüçhan hakkı talebi mevcutsa, bu talebe ait ücretin ödendiğini belirten belge

Marka Tescili Ne Demek? Marka Tescili Ne İşe Yarar?

Marka tescili hangi harf ile gösterilir? Bu işlemlerde tescilli markayı ifade edebilmek için R harfi gösterilir. Bu harf, registered anlamındadır.

Bir markanın tescilli olmasıyla; markanın sahipleri pek çok avantaj elde edebilmektedir. Peki, bu avantajlar nelerdir? Açıklayalım!

Marka Tescili Avantajları
Marka yalnızca sahibi tarafından kullanılabilmektedir.
Markaya ait olan bütün haklar ve sorumluluklar, tescil edilen tarafa aittir.
Markayı tescil eden taraf lisans verme fırsatı elde etmektedir. Ayrıca marka miras yoluyla bırakılabilir ve devir işlemleri de gerçekleştirilebilir.
Markalara prestij sunan com.tr uzantısı alabilme fırsatı elde edilir.
Sahibi olunan markanın aynısının veya benzerinin kopyalanması önlenir.
Bu işlem; kalite belgeleri alma sürecini pratikleştiren bir işlem olmaktadır.

Marka Tescili İçin Marka Tescili Sınıfları Nelerdir?

Yapılan marka tescili başvurusu esnasında söz konusu marka; faaliyet gösterdiği iş koluna göre sınıflandırılmaktadır. Yani kısaca açıklamak gerekirse; belirtilen marka sadece iş koluna ait sınıfta tescillenmektedir.

Toplamda 45 farklı marka sınıfı mevcuttur. Bu marka sınıfları kendi içerisinde de ayrılmaktadır. Ayrıca belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise; tescili olan markalar yalnızca kendi sınıflarına ait alanlarda hak talebinde bulunabilirler.

Marka Tescili Ne Kadar Sürer?

Marka Tescili

Marka tescili kaç yıl geçerlidir, marka tescili kaç ay sürer gibi sorulara, bir markanın tescil edilmesi sürecinde sıklıkla rastlanmaktadır. Herhangi bir marka tescil başvurusunda sonra 10 yıl boyunca yasal olarak güvence altına alınmaktadır. Yani 10’ar senelik dönemlerde, yenileme işlemleri ile marka istenilen süre boyunca koruma altına alınabilir.

Ancak bu işlemde dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Bir markanın tescil işlemlerinde yenileme talebi yapılacaksa, bu işlem 10 yıllık sürenin bitiminden önce olan 6 ay içinde gerçekleştirilmelidir.

Yani bu tarih içerisinde yenileme başvurusu gerçekleştirmeyen markalar; ilave ücret ödemek durumunda kalmaktadır. Bunun yanında yenileme başvurusunu ise 10 senelik sürenin bitmesinin ardından 6 ay içinde yapabilirler.

Marka Tesciline İtiraz Süresi

Kurum tarafından verilen kararlarla ilgili olarak mağdur olan kişiler; bu kararın verilmesinden itibaren 2 ay içerisinde yazılı ve gerekçeli bir şekilde marka tescil itiraz talebinde bulunabilirler. Mağduriyet yaşayan kişilerin yaptığı itirazlar, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesi’nde titizlikle incelenir.

İnceleme sonucunda verilen kesin karara karşı bildirim tarihinden itibaren 2 ay içinde; yetkili olan mahkemede dava açabilme hakkı bulunmaktadır.

Marka Tescil Sorgulama Nedir?

Marka Tescili

Marka tescili sorgulamasıyani patent sorgulama; söz konusu markanın tüm haklarının kullanan kişide olabilmesi için yapılan bir işlem bütünüdür. Türkiye’de markaların tescillendirilebilmesi adına yetkili olan tek kurum; Türk Patent ve Marka Kurumu olmaktadır.

1 – Marka Tescili Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Online patent sorgulama işlemi; Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesindeki ana sayfada bulunan marka araştırma bölümünden yapılabilmektedir. Bu sekmedeki ilgili alanlar eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak, sorgulama işlemi tamamlanabilir.

2 – Marka Sorgulama Neden Önemlidir?

Marka tescil başvurularında uygulanan marka sorgulama işlemiyle; söz konusu markanın tescil sınıfları içindeki rekabet düzeyi detaylı bir şekilde araştırılır.

Bir markanın tescillenme süresinin başarıyla sonuçlanabilmesi için; aynı ada veya benzer ada sahip bir markanın tescil sınıfında olmaması gerekir. Yani marka tescil iptali veya başvuru reddi gibi durumlar ile karşılaşmak istemeyen kişiler; marka sorgulama işlemine önem vermelidir. Bu noktada sorgulama işleminin profesyonel bir ekip tarafından yapılması önerilir.

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

Marka tescili ücreti; tescili yapılmak istenen markadaki seçilecek olan hizmetlerin sınıfı ve ürün türüne göre farklılık gösterebilir. Bu konudaki en güncel fiyatlandırmalar hakkında daha fazla bilgiye; patent büroları ve Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden en doğru şekilde ulaşabilmek mümkündür.

TÜRKPATENT’in 2023 yılı için uygulayacağı fiyat tarifesi açıklanmıştır. Resmi gazetede açıklanan bilgiler doğrultusunda; patent başvuru belgesi düzenleme ücreti 780 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte marka tescil ücreti ise 1, 960 Türk lirası olarak açıklanmıştır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!