Para biriktirme yolları harcamalarından tasarruf etmek isteyenler için tam bir çıkış yolu olarak görülmektedir. Çünkü para biriktirmek bir insani gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. İleride oluşabilecek sıkıntılara karşı bir hazırlık, bir tedbir olarak kıyıda köşede para olmasını isteriz. Ya da bir birikmiş para ihtiyacında bankaya ya da başka kişilere muhtaç olmamak amaçlanır.
Tabi bu zamanda para biriktirmek çok kolay bir durum değil. Zorunlu ihtiyaçların pahalılığı ve kısıtlı alım gücünün olması nedeniyle birikim yapmak oldukça güç bir hal alıyor. Fakat bazı zevklerden vazgeçerek ya da ek bir gelir sağlayarak birikim yapılabilir.
Bu İçerikte Neler Var ?
- En Kolay 10 Para Biriktirme Yolları Nelerdir?
- 1- Borçlarınızdan Kurtulun
- 2- Kendinize Bir Hedef Belirleyin
- 3- Birikim Hesabı Açın
- 4- Bütçe Planlaması Yapın
- 5- Zorunlu Harcamalarınızı Belirleyin
- 6- Para Biriktirme Yolları Sigarayı Bırakmanızı İstiyor
- 7- Harcamalarınızı Kısıtlayın
- 8- Enerji Tasarrufuna Önem Verin
- 9- Para Biriktirme Planı
- 10- Ufak Harcamalarınızı Yıllık Olarak Hesaplayın
- Bir Çocuğun Para Biriktirme Yolları Nelerdir?
- 1 Yılda Ne Kadar Para Biriktirilir?
- Ev Almak İçin Nasıl Para Biriktirilir?
- Araba Almak İçin Nasıl Para Biriktirilir?
En Kolay 10 Para Biriktirme Yolları Nelerdir?
Her insanın farklı zevkleri ve alışkanlıkları vardır. Bu nedenle de para biriktirme yöntemleri ve tarzları farklılık gösterir. Kazançlar da birikim konusunda büyük rol sahibidir. Bu nedenle herkesin birikim yapmak için kendisine en uygun yöntemi belirlemesi gerekir. Biz sizlere genel olarak kullanılan para biriktirme yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz. Sizler bu yöntemleri kullanabilir ya da kendinize göre daha iyi yöntemler oluşturabilirsiniz.
1- Borçlarınızdan Kurtulun
Para biriktirmenin önünde en büyük engel borcunuzun olmasıdır. Borcunuzu ödemek için kazancınızdan her ay belirli bir miktarı borca ayırırsınız. Çok borcunuzun olması birikim yapmanıza büyük engel olur. Borcunuzu kapattığınızda ya da en azından ödemeleri hafiflettiğinizde her ay bir miktar paranızdan birikim yapabilirsiniz. Eğer birden fazla kredi kartı kullanıyor iseniz bunu bire düşürün. Böylelikle borçlarınızı tek bir noktada toplar ve ödeme miktarınızı düşürürsünüz.
2- Kendinize Bir Hedef Belirleyin
Hedefler, varılmak istenen yolda sizlerin en büyük destekçisidir. Fakat hedefler belirlenirken şevk kıracak nitelikte olmamalıdır. Bu durum para biriktirme hedefi belirlerken de geçerlidir. Kendinize bir zaman dilimi seçin ve bu zaman içerisinde ne kadar para biriktirmek istediğinizi belirleyin. Hedefinizi belirlerken biriken para ile ne yapmak istediğinizi düşünün. Telefon mu almak istiyorsunuz? Tatile mi gitmek istiyorsunuz? Ya da araba mı almak istiyorsunuz? Kendinize hayalinize göre bir hedef koyun.
3- Birikim Hesabı Açın
Genel olarak para biriktirmek için bir kumbara alınır ve ev içerisinde birikim yapılmaya başlanır. Fakat acil bir durumda ilk patlatılan yer kumbara olur. Hal böyle olunca evde birikim yapmak zorlaşır. Eğer bir bankada birikim hesabı açarsanız birikimleriniz daha güvende olur. Birikim hesabı açtırdığınızda her ay ilk ödemenizi kendinize yapın ve kazancınızdan bir miktar birikim hesabınıza aktarın. Daha sonra kalan parayı ihtiyaçlarınız arasında paylaştırın.
4- Bütçe Planlaması Yapın
Para biriktirme yolları arayan kişilerin genel olarak bir bütçe planlaması yapamadığı görülmüştür. Aylık olarak elde edilen kazanç orantılı olarak harcamalara ayrılmadığı için açıklar meydana gelmektedir. Bu nedenle aslında artabilecek olan paradan hiç kalmamaktadır. Bir bütçe planlaması yaparak harcamalarınızı kontrol altına alırsanız aylık olarak belli miktarlarda birikim yapma imkanı elde edersiniz.
5- Zorunlu Harcamalarınızı Belirleyin
Maaşınızı elinize geçtikten sonra ilk olarak zorunlu harcamalarınızın bir listesini oluşturun. Aylık ödemeniz gereken borçları ve harcamaları bütçelendirdikten sonra elinizdeki paranızı hesaplayın. Kalan paradan ilk önce birikim yapmak istediğiniz miktarı alın ve geri kalanı diğer zevki işleriniz için kullanın. Bu şekilde bir planlama yapmanız halinde ayağınızı yorganınıza göre uzatırsınız ve herhangi bir sıkıntı çekmeden birikim yapabilirsiniz.
6- Para Biriktirme Yolları Sigarayı Bırakmanızı İstiyor
Sigaraya verilen para ister zengin olunsun ister fakir göze görülmemektedir. Her ay kazancın büyük bir kısmı sağlığa zararlı olan sigaraya ayrılmaktadır. 15 TL’den Günlük 1 paket sigara içen bir kişi ayda ortalama 450 TL para harcamaktadır. Bunu yıla vurduğunuzda 5.400 TL para yapmaktadır. Sigara içmeyi bırakmak güçlü bir irade gerektirmektedir. Eğer bunu başarabilirseniz yıllık ciddi miktarlarda birikim yapmanız çok kolay olacaktır.
7- Harcamalarınızı Kısıtlayın
Harcamaları kısıtlamaktan kasıt kendinizi zevklerden mahrum edin demek değildir. Mantıklı olan harcama şeklini edinmeniz demektir. Eğer evden yemek götürmek, dışarıdan yemek yemekten daha az masraflı ise öğle yemeğinizi evden götürebilirsiniz. Dışarıda 20 TL’ye yiyeceğinizi yemek evinizde 10 veya 15 TL’lik bir maliyet çıkarıyor ise geriye kalan parayı birikim hesabınıza aktarabilirsiniz. Bu sayede harcamalardan kar elde etmiş olursunuz.
8- Enerji Tasarrufuna Önem Verin
Evde veya iş yerinde alacağımız küçük önlemler sayesinde aylık olarak faturalardan büyük oranda tasarruf sağlayabiliriz. Lüzumsuz sönen bir lambayı kapatmak, televizyonda küçük kırmızı ışık kalmayacak şekilde fişten çekmek. Buzdolabını düşük ayarda çalıştırmak, klimayı düşük seviyede çalıştırmak gibi önlemler alınabilir. Diş fırçalanırken suyu açık bırakmamak gibi tasarruf hamleleri yapılabilir. Bunlar hem evreni hem de cebinizi koruyacak uygulamalardır. Faturalardan elde ettiğiniz tasarrufu para biriktirme yolları sayesinde açtığınız birikim hesabınıza aktarabilirsiniz.
9- Para Biriktirme Planı
Para biriktirme planı oluşturarak harcamalarınızı yönetebilirsiniz. Her ay ne kadar para biriktirmek istediğiniz belirlersiniz ve ona göre harcamanız gereken parayı hesaplarsınız. Tabi bu durum her ay aynı oranda gerçekleşmez. Faturalar ve kredi kartı ödemeleri birikim yapılması planlana parada değişikliklere zorlar. Ama yine de bir plana sahip olmanız az da olsa düzenli bir birikim yolu açacaktır.
10- Ufak Harcamalarınızı Yıllık Olarak Hesaplayın
Para biriktirme yolları küçük harcamalardan elde edeceğiniz paralarla büyük yatırımlar yapmanıza olanak sağlar. Bazı harcamalar vardır. Küçük miktarlarda harcamalar olduğu için göze gelmezler. Fakat bunları yıllık olarak hesapladığınızda ne kadar büyük miktarlarda harcamalar olduğunu görürsünüz.
Örneğin günlük olarak 10 TL’ye kahve içtiğinizi düşünün. Bu durum bazı kişilerde rutin olarak devam etmektedir. Ayda 300 TL ve yılda 3600 TL yapmaktadır. Dışarıdan alacağınız kahveye bu kadar para vermek yerine 1 TL’ye bir kahve ve 50 kuruş bir su ile 1.5 TL’ye kahve içebilirsiniz. Geriye kalan paranız ile de birikim yapabilirsiniz.
Para biriktirme yolları başta da söylediğimiz gibi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Her insan öncelikle kendini tanımalı ve ona göre harcamalarını yönlendirmelidir. Sizlere önerdiğimizi para biriktirme yöntemleri yaşam tarzınıza uygun ise yaşantınıza entegre edebilirsiniz. Bu sayede güzel birikimler elde edersiniz.
Bir Çocuğun Para Biriktirme Yolları Nelerdir?
Para biriktirmek her yaştan insanın önemsediği konudur. Bu durum çocuk iseniz daha keyifli ve önemli bir hal alır. Çünkü biriktirdiğiniz para ile gerçekleştirmeyi düşündüğünüz bir hedefiniz vardır. Bisiklet almak, bilgisayar almak, tablet almak, telefon almak ya da kitap almak gibi hedefler belirlenir. Bu hedeflere ulaşmak için de alınan harçlıklar biriktirilmek istenir. Ama tabi çocuk yaşta birikim yapmak genellikle evde yapılır. Bu nedenle anahtar ile açılmayacak bir kumbara almalısınız. Sadece kırıldığı zaman paralara ulaşabileceğiniz bir kumbara aldığınız da hedeflediğiniz miktarı biriktirebilir ve hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.
1 Yılda Ne Kadar Para Biriktirilir?
1 yılda ne kadar para biriktirilir sorusu her kişide cevabı farklıdır. Bu durum tamamen sizlerin kazancı ve harcamaları ile alakalıdır. Ayalık olarak birikime ne kadar bir para ayıracağınız ile doğru orantılıdır. Bir de birikimi yaparken nakit olarak mı, döviz olarak mı ya da altın olarak mı yaptığınız ile ilgilidir. Eğer birikiminizi büyük miktarlarda yapmak istiyor iseniz en iyi yatırım aracı yazımızı okuyabilir ve fikir sahibi olabilirsiniz. Para biriktirme yolları listemizden kendinize uygun bir yöntemi seçerek 1 aylık birikimi hesaplayabilir ve bunu yıla vurabilirsiniz.
Ev Almak İçin Nasıl Para Biriktirilir?
Ev almak için para biriktirmek riskli bir durumdur. Çünkü piyasanın dengesi sizin paranızın değerini her geçen gün düşürebilir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için birikiminizi altın veya döviz olarak yapmanız daha yerinde bir karar olabilir. Gereksiz alışveriş harcamalarından kaçınılabilir. Bir şekilde daha fazla satın alma durumunu kontrol edin. Evde ek iş imkanları bularak ek gelir elde etmeye çalışın.
Ama birikim yaparak ev almanız uzun bir yıla denk olacak ise farklı yollar arayabilirsiniz. Uygun faizli ev kredisi veren bankalar araştırabilir ve ev için düşünülen birikim miktarı kredi borcu olarak ödenebilir. Bu sayede alınmak istenen ev daha erken alınabilir. Para biriktirme yolları da hayata entegre edilerek tasarruf sağlanabilir.
Araba Almak İçin Nasıl Para Biriktirilir?
Araba alabilmek için para biriktirmenin ilk basamağı almak istediğiniz arabayı belirlemektir. Bu sayede arabanın fiyatına göre birikim miktarınızı belirleyebilirsiniz. Daha sonra harcamalarınızda o birikim miktarına göre tasarruflarda bulunabilirsiniz. Lüzumsuz harcamalardan sakınabilir ve araba alana kadar o harcamalardan kıstığınız paranızı birikim hesabınıza aktarabilirsiniz. Belirli bir miktar paranız var ise vadeli hesaba yatırabilir ve vade sonunda artmış şekilde paranızı çekebilirsiniz. Para biriktirme yolları listemizdeki yöntemleri deneyerek para tasarrufu yapmaya çalışın.
Pandemi döneminde sigarayı bıraktım. Sigsra içerken bulduğum parayı biriktirio altın almayı düşünmüştüm. Malesef 6 aya yakın süredir sigara içmememe rağmen hala bir kuruş para biriktiremedim.
Sigaradan biriktirdiğiniz para kuvvetle muhtemel başka harcamalara yönlenmiştir bunu da bir kazanç olarak görebilirsiniz. Sigara içmemeye devam ederseniz eminiz ki ileride güzel bir birikim yapacaksınız 🙂