USD34,78
EURO36,78
JPY0,232500
RUB0,346000
GBP44,44
EURO/USD1,06
BIST10.081,00
GR. ALTIN2.943,08
BTC99.555,06

Vergi Mükellefi Nasıl Olunur? | Vergi Mükellefi Nedir?

kredihizmeti-vergi-mükellefi-nasıl-olunur
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vergi mükellefi nasıl olunur? Vergi mükellefi nedir? Vergi mükellefi olmak için neler yapılmalıdır gibi sorular günümüzde yoğun olarak soruluyor. Çünkü birçok kişi internet üzerinden gelir elde etmeye başlamış durumda. Bu kazançların vergilendirilmesi ve ceza yenilmemesi için de vergi mükellefi olmak ve vergi ödenmesi gerekiyor. Araştırmalarını tamamlayan vatandaşlar muhasebe bürolarının yolunu tutuyor.

Vergi mükellefi olarak belirtilen kişiler gerçek veya tüzel kişilerden oluşmaktadır. Bu gerçek veya tüzel kişiler vergi ödemekle yükümlü şahıslardır. Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesinde vergi ödemekle yükümlü olan kişiler hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.

Vergi Mükellefi Nedir?

kredihizmeti-vergi-mükellefi-nasıl-olunur

Vergi Usul Kanunu 8. Maddesine göre vergi ödemekle mükellef olan kişiler şu şekilde tanımlanmaktadır;

“Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir. Vergi kanunlariyle kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna mütaallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz. Bu kanunun mütaakıp maddelerinde geçen “mükellef” tabiri vergi sorumlularına da şamildir.”

Vergi Usul Kanunu ile ilgili mevzuata buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Vergi ödemesi gereken kişiler mükellef olarak adlandırılır. Verginin alacaklı olanı ise vergi dairesidir. Verginin ne miktarda ve hangi sürede alınacağı yasalarla belirlenmiştir. Vergi kaçırmaya çalışmak veya ödememek suç kapsamındadır. Vergisini ödemeyen veya kazancını Vergi Usul Kanunu çerçevesinde bildirmeyen vatandaşlar hakkında işlem başlatılır.

Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?

Ticari faaliyetlerde ister satıcı ister alıcı olun herkes vergi ödemektedir. Bir marketten sakız aldığınızda dahi o sakıza ödediğiniz ücret vergili şekildedir. Yani dolaylı yoldan da olsa herkes bir vergi mükellefidir. Devlet yapılan her işlemden, hizmetten, satıştan vergi talep etmektedir.

Her işletme bu nedenle açıldıktan sonraki 1 ay içinde işlemleri yerine getirerek vergi levhasını oluşturmalıdır. İş yeri açıldığında vergi dairesine sunulması gereken evraklar;

  • İşe başlama formu
  • İş yeri tapusu
  • Kira kontratı
  • Şirket yetkilisinin imza sirküleri
  • Nüfus cüzdanı fotokopisidir.

kredihizmeti-vergi-mükellefi-nasıl-olunur

Eğer vergi mükellefi olmak isteyen kişi bir şirket sahibi ise o şirketini ticaret odalarına tescil ettirmelidir. Bu işleminin ardından şirket sahibine ticaret sicil gazetesi verilecektir. Vergi dairesine başvuruda bulunurken de yukarıdaki evraklara ek olarak ticaret sicil gazetesi ve tüzel kişilerin işe başlama formu vergi dairesine verilmelidir. Vergi dairesinde görevli memur evrakları inceledikten sonra gerçekten böyle bir iş yeri var mı görmek isteyecektir. Bu nedenle de iş yerini yerinde ziyaret ederek kontrollerini tamamlayacaktır.

Vergi dairesi memuru iş yerinde denetleme yaparken olumlu veya olumsuz rapor tutacaktır. Eğer raporlar sonucunda olumcu bir sonuç çıkar ise işletme faaliyetlerine başlayabilir. Fakat memur raporlarında olumsuz bir karar alır ise böyle bir işletmenin olmadığı veya faaliyete geçmediği sonucuna varılır. Bu karar neticesinde de vergi mükellefi olunamaz.

Kanuni ve Gerçek Usulde Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?

kredihizmeti-vergi-mükellefi-nasıl-olunur

Vergi Usul Kanunu 8. Maddesi kimlerin gerçek ve tüzel vergi mükellefi nasıl olunur detaylı şekilde açıklanmaktadır.. Bu gerçek ve tüzel kişilere Türkiye tarafından birer vergi numarası verilmektedir. Herkes bu vergi numarasına göre vergilerini vergi dairesine ödemektedir.

Dolaylı ve doğrudan olmak üzere iki farklı şekilde vergi ödenmektedir. Dolaylı şekilde vergi ödeyen kişiler aldıkları ürün üzerinden vergi ödemektedir. Bu vergileri alışveriş sırasında direkt olarak vergi levhasına sahip kişiye yapmaktadır.

Gerçek kişilerden ayrıca gelir vergisi alınmaktadır. Bu gelir vergisi, kurum kazançlarını kapsadığı için kurumlar vergisi mükellefiyeti olarak işlem görür. İki türlü kurumlar vergisi mükellefiyeti vardır. Bunlar;

  • Dar mükellefiyet
  • Tam mükellefiyet

Vergi Mükellefi Ne Demek?

kredihizmeti-vergi-mükellefi-nasıl-olunur

Vergi dairsi iki farklı mükellefiyet kapsamında vergi toplamaktadır. Vergi mükellefi nasıl olunur sorusu araştırılırken bu durum göz önüne alınmalıdır. Vatandaşlar iki farklı türde vergi mükellefiyeti altına girerler. Bunlar;

  • Hukuki (Yasal) Yükümlü
  • Fiili (Gerçek) Yükümlü

Vergi mükellefiyetlerindeki farklar yasal bir farktan kaynaklı değil iktisadi dayanaklardan kaynaklı oluşmaktadır. Yani herhangi bir hukuki olayın sonucu olarak hukuki ve fiili yükümlü kavramları çıkmamıştır. Tamamen gerçek ticari faaliyetler bu mükellefiyetleri doğurmuştur.

1- Hukuki (Yasal) Yükümlü Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?

Yasal vergi mükellefiyeti olan kişilerin vergi borcu yasalar ışığında çıkartılmaktadır. Her kişi bu vergi yükünü tek başına taşıyamayacağı için vergileri yansıtma yöntemi ile diğer vergi mükelleflerine aktarılır. Bu sayede hem vergi tek bir kişiye yüklenmemiş olur hem de piyasa dengesi sağlanmış olur.

https://www.youtube.com/watch?v=29Pq23KWDgc

2- Fiili (Gerçek) Yükümlü Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?

Gerçek yükümlü, vergi dairesi tarafından bildirilen vergiyi ödemekle yükümlü olan gerçek vergi mükellefini belirtmektedir. Yansıtma yöntemi ile gerçek vergi mükellefi olurlar. Bu durumun nasıl olduğunu anlamak için bir örnek verelim.

Bir ithalatçı firma sahibi olduğunuzu varsayalım. Yurt dışından herhangi bir ürün getirdiğinizde bu ürünlerin gümrükten geçmesi gerekmektedir. Yasalara göre de gümrükten geçen mallar için gümrük vergisi ödenmelidir. Bu vergi bizzat ithalatçı firmanın yükümlülüğündedir.

kredihizmeti-vergi-mükellefi-nasıl-olunur

Ürün gümrük vergisi dahil olarak piyasaya sunulduktan sonra bu durum maliyete de yansıtılmaktadır. İthalatçı firma olarak kar amacı güdeceğinizden dolayı ürünlerin fiyatı ona göre belirlenecektir. Son tüketici olan vatandaş bu ürünü satın alırken gerçek vergi mükellefi konumunda olacaktır. Çünkü o farkına varmadan gümrük vergisini ödüyor olacak.

Basit Usulde Vergi Mükellefi Kimlerdir?

Basit usul olarak adlandırılan vergi türünde vergi mükelleflerinin kendi işi olmalı ve o işte kendileri çalışmalıdır. Gelir vergisine tabii olmaması istenen koşullar arasındadır. Peki, basit usule vergi mükellefi nasıl olunur? Bunun için şu şartlar sağlanmalıdır.

  • Basit usule tabii olabilmek için kişi kendi iş yerinde çalışmalı ve orada bulunmalıdır.
  • Ticari, zirai ya da mesleki faaliyetler nedeniyle gerçek usulde gelir vergisine tabii olmamalıdır.
  • Büyükşehir Belediyelerinde 2021 yılı içindeki dükkan kira bedeli yıllık 12,000 TL, diğer şehirlerde yıllık 7,600 TL aşmamalıdır.

Basit usulde vergi mükellefi nasıl olunur için gerekli şatlara daha detaylı olarak buradan ulaşabilirsiniz. Eğer bir kobi olmak ve vergi mükellefi olmak istiyorsanız kobi ne demek yazımıza göz atabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!