Risk merkezi raporu, kısaca kişi veya şirketlerin ödeme gücünü yansıtan raporun adıdır. Kredi veren tüm kuruluşlar bu raporu ödeme özgeçmişi olarak değerlendirir. Bu rapor kredi başvurusunda tek başına belirleyici bir etki yapmaz. Buna rağmen kredi verme kararında, kredi risk raporu temel belirleyici faktörlerden biridir.
Risk raporu, bir kişinin tüm bankalardaki geçmiş ve aktif işlemlerinin son durumunu yansıtır. Bütün bankalardaki ödeme bilgilerini bir arada ve tek rapor olarak sunar. Aynı zamanda kendi adınıza yapılmış kredi başvurularını da takip edebilirsiniz. Kredi talebinizin onay veya ret durumunu görebilirsiniz. Kredi talebinizde, tüm bankalar Findex risk puanınıza göre kredi alıp alamayacağınızı belirler.
Bu İçerikte Neler Var ?
- Findex Ücretsiz Risk Merkezi Raporu Ne İşe Yarar?
- Findex Risk Merkezi Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Findex Risk Merkezi Raporu Nasıl Okunur?
- 11 Adımda KKB Sorgulama E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?
- 1- E-devlet Girişi Açınız
- 2- Aramaya Risk Merkezi Yazınız
- 3- Risk Merkezi Rapor Başvurusunu Seçiniz
- 4-Yeni Başvuru Seçeneğini Seçiniz
- 5-Risk Merkezi Raporu Türünü Seçiniz
- 6- Kimlik Bilgilerinizi Kontrol Ediniz
- 7- Başvuru Sonrası SMS Bilgilendirmesini Bekleyiniz
- 8- Başvuru Bilgilerinizi Kontrol Ediniz
- 9-Başvuru Durumu Yazan Bölümü Kontrol Ediniz
- 10- Telefonunuza Gelen Şifreyi Giriniz
- 11- Tekrar Onay Şifresini Giriniz ve Raporunuzu Okuyabilirsiniz
- E Devlet Risk Merkezi Raporu Nasıl Yorumlanır?
- E Devlet Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?
- E-Devlet Risk Raporu Şifresi Gelmiyor mu?
- Risk Merkezi Raporu Nasıl Temizlenir?
Findex Ücretsiz Risk Merkezi Raporu Ne İşe Yarar?
Devletlerin risk merkezi raporu, uluslararası risk merkezleri olan S&P, Fitch, Moody’s tarafından hazırlanır. Bu 3 dev kredi derecelendirme şirketinin verdiği nota göre devletler veya uluslararası şirketler kredi alabilir veya borç verebilir. Kişilerin risk raporlarını ise Türkiye’de Kredi Kayıt Bürosu (KKB) hazırlar. Findex ise KKB’nin sunduğu finans hizmetine denir.
Findex risk raporu, kredi notu ve kredi limitinizi görebilmenizi sağlar. E-devlet üzerinden erişebileceğiniz ücretsiz rapordan daha fazla detaylı bilgi içerir. Findex raporu telefonunuza gelen sms onayıyla 3. kişilere de gönderilebilir. Örneğin ev sahibi kiracısının Findex raporunu, risk bilgilerini bilmek isteyebilir. Rapor, Findex tarafından, ev sahibine kiracının onayıyla gönderilir.
Findex Risk Merkezi Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Findex risk merkezi raporu ücreti 2021 itibariyle tek seferlik 6 TL’dir. Findex ücretsiz üyelik işleminizi, mobil veya web platformundan sağlayabilirsiniz. Üyelik işlemi sonrası cüzi bir ücretle risk raporunuza ulaşabilirsiniz. Risk raporu bilgilerinizi, her ay düzenli öğrenmek isterseniz yıllık abonelik seçebilirsiniz. Yıllık bireysel Findex abonelik ücreti 2021 için 100 TL’dir.
Danışmanlık içeren bireysel paketler veya çek bilgilerini içeren ticari paketler gibi geniş seçenekler vardır.Kredi notunuzu yükseltmek için uzman danışmanlardan yardım alarak kredi puanınızı yükseltebilirsiniz. Findex Klasik, Gold, Premium gibi kategoriler vardır. Findex hizmetlerinin bulunduğu, geniş yelpazeli 2021 Findex ürün fiyat listesi için linke tıklayın.
Findex Risk Merkezi Raporu Nasıl Okunur?
Findex tarafından sunulan kapsamlı risk merkezi raporu şu şekilde oluşmaktadır.
- Kredi kartı bilgileri,
- Kredili mevduat hesabı,
- İhtiyaç kredisi,
- Konut kredisi,
- Taşıt kredisi gibi veriler bankalar tarafından Türkiye Bankalar Birliği risk merkezine düzenli olarak iletilmektedir.
Kişilerin tüm bu finansal bilgileri Türkiye Kredi Kayıt Bürosu(KKB) tarafından rapor haline getirilmektedir.
Findex kredi notu 0 -1900 arası değer aralığına sahiptir. Dünyada farklı değer aralıklarına göre hesaplanır. 0 (sıfır) kredi notu şu anlama gelir; kredi puanlaması için kredi geçmişi yoktur, veri yetersizliği demektir. 1900 en yüksek seviyedir. 1600 üzerindeki sayılar genel olarak çok iyi puanlamayı ifade eder.
Kredi Notu Ağırlığı | Risk Grubu | Kredi Kullanma İhtimali |
700 – 1099 | Orta Riskli | Düşük |
1100 – 1499 | Az Riskli | Gelire Bağlı |
1500 – 1699 | İyi | Yüksek |
1700 – 1900 | Çok İyi | Çok Yüksek |
Risk merkezi raporu içeriğindeki kredi puanlaması birden çok parametreler dikkate alınarak belirlenir. Örneğin sadece tek kredi kartı olan kişinin geciktirmeden ödemelerini gerçekleştirmesi büyük puan değeri vermez. Böyle bir kişinin risk seviyesi orta seviye görünümündedir. Birden fazla kredi kartına sahip, vadeli kredi ödeme planı olan kişilerde puanlama hızlı fark yaratacaktır.
Kredi puanınızı düşürmemek için ödemelerinizin gününü geçirmemeniz çok önemlidir. 1 günlük gecikmeli ödeme, risk raporunuza 1 ay gecikmeli ödeme şeklinde yansır. Bu durum puan durumunuzda büyük oranda olmasa da mutlaka negatif bir etki yaratacaktır. 6 ay boyunca tek seferlik gecikmeli ödemenin etkisi risk raporunda etkili olur.
11 Adımda KKB Sorgulama E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?
Risk merkezi rapor örneği üzerinden adım adım sorgulama işlemi e-devlet üzerinden nasıl gerçekleşir? Aşağıda tüm aşamaları 10 adımda okuyup kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
1- E-devlet Girişi Açınız
Kredi risk merkezi raporu bilgilerini okumak için, E-Devlet sayfasından veya mobil uygulama üzerinden kimlik doğrulama yapılarak giriş gerçekleştirilir.
2- Aramaya Risk Merkezi Yazınız
Site içi genel aramaya ‘’Risk Merkezi’’ yazılır.
3- Risk Merkezi Rapor Başvurusunu Seçiniz
Türkiye Bankalar Birliği/ Risk Merkezi Rapor Başvurusu şeklinde yazılı olan öneri seçilir.
4-Yeni Başvuru Seçeneğini Seçiniz
Ekrana gelen sayfanın sağ üst köşesinden ‘’Yeni Başvuru’’ seçeneği seçilir.
5-Risk Merkezi Raporu Türünü Seçiniz
Çıkan 2 seçenekten istenilen rapor türü seçilir:
- Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu (banka kredisi limit ve borç bilgileri vb.)
- Çek Bilgileri Raporu (karşılıksız çek, ödenen çek vb. bilgiler)
6- Kimlik Bilgilerinizi Kontrol Ediniz
Seçilen risk merkezi raporu sonrası, başvuru bilgilerinin ve kimlik bilgilerinin kontrol edileceği menü gelir. Bilgilerinizin doğruluğundan emin olmak için kimlik bilgilerinizi kontrol etmeyi unutmayınız. Hemen ardından ‘’Başvur’’ seçeneği seçilir.
7- Başvuru Sonrası SMS Bilgilendirmesini Bekleyiniz
Risk raporu başvurusu yapılmıştır. Raporun hazırlanması beklenir. Bu süre 2 veya 24 saat gibi bir sürede tamamlanır.
8- Başvuru Bilgilerinizi Kontrol Ediniz
Başvurunuzun hazırlanma sürecinde başvuru durumu hazırlanıyor olarak görünecektir. Raporunuzu daha sonra tekrar kontrol ediniz.
9-Başvuru Durumu Yazan Bölümü Kontrol Ediniz
Başvuru durumu, hazırlandı olarak düzenlendiğinde SMS bildirimi gelecektir. SMS gönderimi sonrası başvuru bilgileri görülebilir. Başvuru numarası, türü, tarihi, durumu hakkında bilgi menüsü gelir. Aynı zamanda kişinin telefon numarasına onay mesajı gönderilir. “Raporu Görüntüle’’ seçilir.
10- Telefonunuza Gelen Şifreyi Giriniz
Risk merkezi raporu görüntülenebilmesi için gelen şifre girilir. Bu şifreyi saklayınız. 24 saat geçerli olan şifredir. 24 saat içinde tekrar şifre talebiniz değerlendirilmez. Şifre yazılan yerin altına, resimdeki güvenlik kodu girilir. Ardından ‘’Raporu Görüntüle ‘’seçeneği seçilir.
11- Tekrar Onay Şifresini Giriniz ve Raporunuzu Okuyabilirsiniz
Cep telefonunuza gelen 24 saat geçerliliği olan onay şifresini, dosyayı görüntülemek için ikinci kez girilir. Yazılan şifre sonrası raporunuzu okuyabilirsiniz. E-devlet üzerinden geçmiş kredi bilgileriniz ve ödeme geçmişinizi gösteren rapor için herhangi bir ücret ödenmez.
E Devlet Risk Merkezi Raporu Nasıl Yorumlanır?
E-devlet risk merkezi raporu vatandaşlar tarafından ‘’hiç bir şey anlamadım ‘’yorumlarıyla ve ‘’kredi puanı yazmıyor ‘’şeklinde eleştiriler almıştır. Aklınızdaki soruları gidermek amacıyla, e- devlet üzerinden ücretsiz ulaşıp okuyabileceğiniz risk raporu şu bilgileri içerir;
- Bireysel veya ticari tüm kredi kart bilgileriniz ve limitleri,
- Bankalara ödenecek tüm borç bilgileri,
- 10 yıl içindeki açık veya ödenmiş olan tüm kredi bilgileri,
- Ödenecek faiz veya komisyon tutarları,
- Kredi puanınız E-devlet üzerinden ulaşacağınız raporda bulunmaz, Findex sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.
E Devlet Kredi Notu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bir önceki başlıkta adımlarıyla anlatılan, E-devlet üzerinden risk merkezi raporu sorgulaması, her ay 1 kere yapılabilir. Ücretsizdir. Rapor başvurusu talebi sonrası, raporunuz 2-24 saat arası bir sürede oluşturulur. E-devlet risk raporu, Findex kadar istatistiksel detaya sahip olmasa da tüm bankalardaki kredi ve borç bilgilerini içerir. Kredi notu içermez.
E-Devlet Risk Raporu Şifresi Gelmiyor mu?
E-devlet risk raporu açılmıyor sorunu mu yaşıyorsunuz? Sorun şifre kaynaklı olabilir.
- E-devlet sisteminde kayıtlı olan telefon numarası güncel numaranız olmayabilir. İletişim bilgilerinizi kontrol ediniz. Numaranızı güncelleyiniz. Şifre 24 saatlik süreye sahip olduğu için mesaj gönderimi sonrası numaranızı güncellemeniz durumunda işleminizi bir gün sonra yapmalısınız.
- Raporunuzu okumak için ikinci kez şifre yazılacak bölümde yeni şifre bekliyor olabilirsiniz. Bu durumda ikinci bir şifre mesajı gelmiyor. Kullandığınız ilk şifreyi ikinci kez yazınız.
- Kullanacağınız şifre 1 günlüktür. Gönderilen şifreyi saklayınız, silmeyiniz.
- Yurtdışı operatörlerine kayıtlı cep telefonlarına gönderilen rapor şifrelerinin iletilmesinde operatör kaynaklı sorun yaşanabilir.
- E-devlet sistem sunucularında geçici süreli sorun olabilir.
Risk Merkezi Raporu Nasıl Temizlenir?
Kredi risk raporu kişinin 5 yıllık ödeme geçmişini yansıtır. Aktif devam eden ödemelerde bunun içindedir. Her 5 yıldan fazla olan ödeme geçmiş silinir ve değerlendirmeye alınmaz. Kişi, ödemelerinin vadesini aksatmadan borcunu ödemesi durumunda artı puan kazanır. Düzenli ödeme ile güvenilir görünüm kazanarak puanlamasını yükseltebilir.
Kredi kartlarınızla yapacağınız düzenli kullanım, puan değerinizde hızlı değişim sağlar. Aktif kullanımla beraber düzenli ve zamanında ödeme kısa zamanda artı değer kazandırır. Tam tersi ödeme düzensizliği durumunda ise risk puanınız negatif değerlere düşer. Tek seferlik gecikmiş ödeme hızlı negatif dönüşmeyeceği gibi, birkaç erken ve düzenli ödemeyle de puanınız hemen yükselmeyecektir.