USD34,43
EURO36,29
JPY0,223700
RUB0,344400
GBP43,46
EURO/USD1,05
BIST9.389,62
GR. ALTIN2.837,26
BTC91.018,86

Kredi Risk Raporu Nedir 2022? Risk Merkezi Raporu Nasıl Okunur?

kredihizmeti-risk-rapor-nedir
Magnifying glass on colourful pie chart with "Credit reting" text on paper, dice, spectacles, pen, calculator on table - business, banking, finance and investment concept
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi risk raporu, kredi başvurusunda bulunan kişilerin başvuru sonucunun kaderini belirleyen önemli bir faktördür. Kredi alıp alama durumunuz tamamen Kredi Kayıt Bürosu tarafından hazırlanan bu raporun sonucuna bağlıdır.

KKB tarafından çıkartılan bu raporda kredi ve kredi kartı ödemelerinin karnesi doküman halinde çıkartılır. Başvuru sahibinin ödemeleri, borç bilgileri ve kalan borcu bu rapor ile tüm ayrıntıları ile görülür. 2013 yılında çıkartılan yeni bir kanun sonrasında ise fatura ödemeleri de bu rapor içerisine dahil edilmeye başlandı.

kredihizmeti-risk-rapor-nedir

Risk merkezi raporu sonuçları kredi risk raporu üzerinden kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi notunun belirlemesinde önemli bir rol oynar. Kredi notunun yüksek olması ise başvuru sahibinin borç ödeme düzenine bağlıdır. Borcuna sadık, ödeme günlerini atlamayan ve ödenmemiş borcu olmayan kişilerin kredi notu genel olarak yüksek çıkmaktadır. Bu da hem kredi puanına olumlu yansır hem de kredi başvurularının olumlu sonuçlanmasında etkili olur.

Kredi başvurusunda bulunulan banka, kredi risk raporu sonuçlarına bakarak kredi ve kredi borçlarını düzenli ödeyeceğini garantileyemez. Fakat kredi başvurusunda bulunan kişinin borcunu düzgün ödediğine dair bir fikir sahibi olur. Bu fikir doğrultusunda krediyi onaylayıp onaylamama konusunda kararını verir.

Kredi Risk Raporu Ne İşe Yarar?

kredihizmeti-risk-rapor-nedir

Kredi risk raporu ne işe yarar? sorusuna yanıt arıyorsanız, ticari faaliyetlerde riski azaltmak adına iş yapacağınız kişi veya kurum hakkında güvenilir bilgiler edinmek istersiniz. Bunun için de referanslara ve şirketin/kişinin siciline bakarsınız. Referansların görüşleri ve sicil sonuçları sizler o kişi veya kurum hakkında bir fikir verir. Edindiğiniz bilgiler ışığında ticaret yapma kararı alırsınız.

Bir dükkan veya ev kiraya vereceğiniz zaman, kiralayacak kişinin kira ödeme düzeni hakkında fikir sahibi olma isteğiniz bankalar ile aynıdır. Bankalar da kredi verecekleri kişinin kredi ve kredi kartı borcu ödeme düzeni hakkında fikir sahibi olmak isterler. Bunun için de Kredi Kayıt Bürosu tarafından hazırlanan rapor sonuçlarını incelerler. Kredi notunu öğrenirler. Yani kredi risk raporu bir anlamda ticarette riski azaltmak isteyenlere fikir veren bir karne olarak görev yapmaktadır.

Kredi başvurusunun onaylanmasında önemli rol oynayan risk merkezi raporları 4 adettir. Bu raporlar;

  • Kredi Limit Raporu, Kredi Risk Raporu, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu
  • Protestolu Senet Raporu
  • Negatif Nitelikli Bireysel Krediler Raporu
  • Çek Raporu isimleri ile bilinmektedir.

Risk Raporu Nasıl Alınır?

kredihizmeti-risk-rapor-nedir

Kredi risk raporu nasıl alınıyor? sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, raporun alınma işlemleri birkaç sene önce biraz uğraşmayı gerektiriyordu. Vatandaşlar risk merkezi raporunu alabilmek için bankalara bizzat müracaat etmek zorunda kalıyordu. Ya da Türk Bankalar Birliği Risk Merkezi adresine posta veya e-posta atılarak raporun kendilerine ulaştırılmasını istiyorlardı.

Fakat artık teknolojinin nimetleri bu konuda da vatandaşların yardımına koşuyor. Türkiye Cumhuriyeti tarafından hizmete sunulan e-devlet kapısı üzerinden ücretsiz şekilde bu rapora ulaşmak mümkün hale geldi. Birçok evrak işlemlerinin yapılabildiği e-devlet, 2019 tarihinde sunduğu yeni hizmeti ile kredi ve kredi kartı ödemeleri dokümanını gösteren bu raporu da vermeye başladı.

Kredi Risk Raporu E-Devlet

Kredi risk raporu e-devlet üzerinden nasıl öğrenilir? sorusunun yanıtını detaylıca ele alalım. E-devletin ücretsiz olarak sunduğu bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar öncelikle bir e-devlet şifresine sahip olmalıdırlar. E-devlet şifresi olan kişiler https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine giderek T.C. kimlik numaraları ile giriş yapabilirler. Şifresi olmayan vatandaşlar PTT şubelerine giderek kolay şekilde şifrelerini alabilirler.

Siteye giriş yaptıktan sonra e-devlet arama çubuğu kısmına “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazarak arama yapın. Arama sonucunda karşınıza Türkiye Bankalar Birliği Kurumu hizmetleri çıkacaktır. Kurumun üzerine tıklayın ve karşınıza çıkan sayfanın sağ üst kısmındaki kutucuğa bakın. Bu kutucukta “Yeni Başvuru” ifadesini göreceksiniz.

Bu ifadeye de tıkladıktan sonra “ kredi limit ve borç bilgileri raporu” bölümü ve “ çek bilgileri raporu” bölümü çıkacaktır. Bu seçenekler arasında “ kredi limit ve borç bilgileri raporu” seçeneğini seçerek istediğiniz risk merkezi raporuna ulaşabilirsiniz.

Bu bölüm son bölümdür. Başvur seçeneği ile başvurunuzu Türkiye Bankalar Birliği Kurumu’na iletmiş olacaksınız. Başvuru talebinizin iletildiğine dair e devlete tanımladığınız telefon numarasına bir SMS gelecektir. Bu SMS sonrası e-devlette bulunan “Başvuru Bilgileriniz” kısmına girerek kredi risk raporu e-devlet belgenizi alabilirsiniz.

Bazı vatandaşlar e-devlet risk raporu hata veriyor, e-devlet risk raporu açılmıyor, kredi risk raporu nasıl öğrenebilirim? Kredi risk raporu nasıl açılır? gibi şikayetlerde bulunabiliyor. Böyle bir sorun yaşamanız durumunda bankalara müracaat edebilir ya da ilgili müşteri hizmetlerini arayarak yardım isteyebilirsiniz.

Risk Merkezi Raporu Nasıl Okunur?

kredihizmeti-risk-rapor-nedir
Kredi Risk Raporu Nedir?

Risk merkezi raporu e-devlet üzerinden alındıktan sonra incelenmesi gereken bir rapordur. Kredi risk raporu  okumasını yapabilmek için üzerindeki ifadelerin ne anlama geldiği hakkında az buçuk fikriniz olmalıdır. Bu raporda sizin kredi veya kredi kartı borcunuzun geçmişi ve geleceği gösterilir. Borç ödeme düzeni, kalan borç ve toplam borç bu rapor üzerinden okunabilir. Son çıkan yasa ile beraber fatura ödemelerinin düzenini de yine bu rapor üzerinden okuyabilirsiniz.

TC ile Kredi Notu Sorgulama

kredihizmeti-risk-rapor-nedir

Kredi notu, kredi başvurusunun onaylanması için en büyük kriterlerden biridir. Kredi risk raporu nasıl öğrenilir? araştırması içerisindeyseniz ve eğer kredi notu öğrenme e-devlet işlemini bankaya gitmeden önce yaparsanız vakit kaybetmemiş olursunuz. Kredi notu kötü olan kişilerin kredi başvuruları bankalar tarafından olumsuz şekilde yanıtlanmaktadır. Bu da bankada boşa vakit geçireceğiniz anlamına gelir. Bunun olmaması için de TC ile kredi notu sorgulama yaparak notunuzu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulamayı yapabilmek için google play’den uygulama olarak findeks indir seçeneğini kullanabilirsiniz.

Mobil internet üzerinden Findeks risk raporu, findeks kredi notu sorgulama ve findeks kredi notu hakkında detaylı bilgi almak için uygulamaya giriş yapın. Findeks kredisi raporu ile nakit yönetimi düzeninizi görün. Bir yıl içerisinde kapanmış olan tüm borçlarınızı listeleyin.

Özel bankacılık işleriniz için ana sayfada bulunan araçları kullanabilirsiniz. Garanti bbva ihtiyaç kredisi avantajları, kredi notunuz ve detaylı bilgi için kredi hesaplama aracını kullanın. Kişisel verilerin korunması kanunu gereği işlemleriniz gizli kalacaktır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kredi Hizmeti ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!