Tavuk ayda kaç yumurta yapar? Yumurtanın insan sağlığına olan faydaları mükemmeldir. Özellikle anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin kaynaklarını içerisinde barındıran tek besin kaynağıdır. Durum böyle oluncada tavuk yetiştiriciliğine olan talep her geçen ün artmaktadır. Özellikle devlet tarafından sağlanan destek kredileriyle birlikte tavuk endüstrisi her geçen gün büyümektedir.
Tavuk çiftliği kurmak isteyen ve yumurta üretitip satmak isteyen girişimciler için birçok devlet desteği bulunmaktadır. Fakat tavuk yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmayan girişimciler için kısaca yumurtalardan bahsetmek gerekebilir. Peki, bir tavuk ayda kaç yumurta yapar? Tavuklar nasıl yumurta yapar? İşte detaylar..
Bu İçerikte Neler Var ?
- Tavuk Yumurtlama Döngüsü Nasıl Olur? Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar?
- Tavuk Günde Kaç Yumurta Yapar?
- Gezen Tavuk Günde Kaç Yumurta Yapar?
- 100 Tavuk Günde Kaç Yumurta Verir? Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar?
- Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar?
- Tavuk Yılda Kaç Yumurta Yapar?
- Ligorin Tavuk Fiyatları Ne Kadardır?
- Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır?
- Kanatlı Yetiştiriciliği için Başvuru Şartları
- Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği için Başvuru Şartları
Tavuk Yumurtlama Döngüsü Nasıl Olur? Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar?
Standart bir tavuk, bir yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta yapabilir. Bu sayı kümes ve tesisteki şartlara göre değişmektedir. Şartlar ne kadar iyi olursa yumurta üretiminde de o kadar verimlilik sağlanabilir. Ayrıca tavuğun cinside bu sayının artması veya azalmasında etkilidir.
Tavuklarında tıpkı biz insanlarda olduğu gibi yumurta kanalları vardır. Bu yumurta kanalları,
- İnfindibulum
- Magnum
- İstmus
- Uterus
Adı veilen 4 ana bölümden oluşmaktadır. Yumurtalar ortalama 25 saatte üretilir. Peki, tavuk ayda kaç yumurta yapar?
İnfindibulum bölümünde, yumurtanın sarısı meydana gelir. Bu bölüme yumurtanın ovum adı verilmektedir. Bu kısımda döllenme meyadana gelir. Fakat döllenme gerçekleşmemiş olsa bile tavuk yumurta yapmaya devam edecektir. Tabiki döllenme gerçekleşmeyen yumurtalardan civciv oluşmayacaktır. Böylece oluşan yumurtalar insan beslenmesinde kullanılacaktır.
Magnum, ikinci kanal katmanıdır. Bu kısımda yumurta akı oluşmaktadır ve yumurta akı oluşma süreci de 3 saat sürmektedir. Yumurtanın sarısının oluşmasından sonra etrafındaki ak bu süreçte oluşur fakat tamamen tamamlanmaz. Yani, Magnum, yumurta beyazının yaklaşık olarak yüzde 60’ının oluştuğu bir bölümüdür. Son olarak bu bölümde yumurta, Magnum’dan üçüncü kısım olan İstmus’a geçer.
İstmus’ta çok kısa bir süre içinde üçüncü evreyi tamamlayarak, hafif sertleşmeye başlar ve Uterus’a devredilir. Uterus, yumurtanın en uzun işlem gördüğü yerdir. Ayrıca yumurta burada hazır hale gelir. İlk birkaç saatin ardından yumurta içerdiği besinler bakımından burada tamamlanır, ardından ise yumurta kabuğu oluşumu sağlanır. Bu süreç toplamda 24 veya 25 saat sürer.
Tüm bu aşamaları tamamlayan ve tavuk tarafından yumurtlanmış olan yumurta, bol protein, kalsiyum, yağ ve mineral içererek harika bir besin kaynağı haline gelir.Peki, tavuk ayda kaç yumurta yapar? Bir tavuk günde kaç yumurta verir?
Tavuk Günde Kaç Yumurta Yapar?
Tüm hayvanlarda olduğu gibi tavuklarda iyi beslendiği ve bakıldığı takdirde neredeyse hergün bir yumurta verebilir. Yumurta yapabilmek için tavuklar çiftleşme ihtiyacı duymazlar. Yumurtlama durumları tavukların döngüleri ve hormaonlarına bağlı olarak gelişse de hemen hemen hergün yumurta verebilirler. Tabi bu durum tavuk cinslerine göre de farklılık gösterebilmektedir. Gezen tavuk ayda kaç yumurta yapar?
Gezen Tavuk Günde Kaç Yumurta Yapar?
Serbest gezen tavuklarda kümeste yaşayan tavuklar gibi günde bir adet yumurta üretimi sağlarlar. Her hayvanda olduğu gibide burada da tavukların yaşam şartları, cinsi, beslenmesi gibi etkenler yumurta veriminide olumlu ya da olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple ki şartların iyi sağlanması önemlidir. Peki, tavuk ayda kaç yumurta yapar?
100 Tavuk Günde Kaç Yumurta Verir? Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar?
Tavukların günlük yumurta sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle köy tavuklarından oluşan 100 tavukluk bir sürünün doğal ortamda beslenmesi halinde günlük alınan yumurta sayısı 50 ila 55 arasında yumurta verir. Bu durumda dikkat edilmeksi gereken husus tavuğun beslenmesidir.
Doğal ortamda beslenen tavuklar böcek, yeşillik gibi besinler tükettiğinden yumurta sayısıda sınırlıdır. Sabah kümesten çıkan veya akşam kümese girecek tavuklara genellikle tahıl türü bir yem verilmesi ihtiyacı bulunuyor. Peki, tavuk ayda kaç yumurta yapar?
Eğer yumurta üretimi sebebiyle yetiştirilen tavuklar var ise bunların yumurta üretimi, tavuğun cinsi ve beslenmesi gibi şartlar önemlidir. Özel yem ile beslenen tavukların günlük yumurta miktarı 80 ile 90 arasında değişmektedir. Peki, tavuk ayda kaç yumurta yapar?
Tavuk Ayda Kaç Yumurta Yapar?
Tavuk ayda kaç yumurta yapar? Tavukların günde ortalama 1 adet yumurta yaptığı hesaba katılırsa bir tavuk ayda ortalama 30 adet yumurta verebilir. Bakımları iyi yapılan tavuklar, güzel beslenirse ve sağlıklı temiz ortamları bulunursa yumurta verimliliği de artmış olur.
Tavuk Yılda Kaç Yumurta Yapar?
Tavukların cinsine ve hormonel döngüleri dikkate alındığında bir tavuk yılda ortalama olarak 300 adet yumurta vermektedir. Bu sayıda günde 0,8 yumurtaya denk gelmektedir. Peki, ligorun tavuk fiyatları nedir? Ligorin tavuk ayda kaç yumurta yapar?
Ligorin Tavuk Fiyatları Ne Kadardır?
Ligorin tavuk ayda kaç yumurta yapar? Ligorin tavuk agresif yapısı ile bilinse de oldukça verimli bir tavuktur. Kökeni Hollanda’ya dayanan bu tavuk ırkı, doğru beslendiği takdirde ve uygun kümes koşulları sağlandığında yumurta verimi oldukça yüksek olmaktadır. Bu nedenle yüksek verim yumurta veren tavuk cinsleri arasında her almaktadır.
Ligorin tavuk türü, suni ortamda beslenildiği takdirde yılda ortalama 320 ile 340 adet yumurta verebilir. Doğal ortamda beslendiğinde ise bu sayı 290 ile 310 olmaktadır. Ligorun tavuk satın alınmak istendiğinde 2022 yılında 35 TL den alıcı bulmaktaydı. Peki, tavuk besiciliğinde destek kredileri nasıl alınır?
Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır?
Tavuk çiftliği kurmak isteyen kişiler için devlet destekli tavuk çiftliği hibe destekleri bulunmaktadır. Devlet tarafından yapılan bu hibe desteklerini alabilmenin belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler verilen destek kredisi avantajlarından kolaylıkla yararlanabilir ve tavuk çiftliği kurabilirler. Peki, tavuk çiftliği destek kredisi hibe şartları nelerdir?
Kanatlı Yetiştiriciliği için Başvuru Şartları
Ziraat Bankası’ndan devlet destekli kanatlı yetiştiriciliği destek kredisi alabilmenin şartları şöyledir:
- Etlik piliç yetiştiriciliği için en az 10.000 adet,
- Kaz, hindi, ördek için en az 1.000 adet, bıldırcın için ise 2.000 adet
- Deve kuşu için ise 50 adet ve üzeri kapasitelerde tesis kuran ya da mevcut işletmelerinin bu kapasitelere çıkaran kişilere yatırım ve işletme kredisi verilmektedir.
Damızlık Kanatlı Yetiştiriciliği için Başvuru Şartları
- Damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliği için 1.000 adet,
- Damızlık yumurta tavuğu için 10.000 adet
- Damızlık hindi yetiştiriciliği için 5.000 adet
- Damızlık kaz, hindi, ördek ya da bıldırcın için 1.000 adet
- Damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu için 10.000 adet
- Damızlık deve kuşu için 100 adet hayvan bulundurulması gerekmektedir.