Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi-BES size gelecekte ek bir gelir imkanı sunmaktadır. BES sistemi Sosyal Güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kurulmuştur. 10 yıl süre ile ödemiş olduğunuz katkı payları 56 yaşını tamamladığınızda sistemden emekli olarak ayrılabiliyorsunuz. Bu sayede ister aylık isterseniz de toplu çekim yapabileceğiniz bir gelir imkanına kavuşmuş oluyorsunuz.
Bu İçerikte Neler Var ?
Bireysel Emeklilik Sistemi Kim Tarafından Denetliyor?
BES sistemi şirket faaliyetleri kapsamı içerisindedir. Herhangi bir usulsüzlük veya kayırma olmaması için denetlenmesi zorunlu olarak yapılır. Bir yasa çerçevesinde ilerleyen sistemin denetçileri ise;
- Hazine Müsteşarlığı tarafından şirket kapsamında olan faaliyetler incelenmektedir.
- Fon ve portföy faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yılda en az bir kere denetlenmektedir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde hesaplar Takasbank nezdinde tutulmakta olup günlük olarak da bu hesaplarda bulunan fon paylarınızı izleme imkanınız bulunmaktadır.
BES Ödemelerini Vergi Matrahımdan Düşürebilir miyim?
Bireysel Emeklilik Sistemi-BES sistemine ödemiş olduğunuz katkı paylarını vergi matrahınızdan düşürebilme imkanına sahipsiniz. Ücretli çalışıyorsanız yıllık brüt ücretinizin, değilseniz beyan ettiğiniz gelirin % 10’unu geçmemek kaydı ile vergi matrahından düşürebilirsiniz. Üstelik emeklilik yatırım fonlarının getirileri de stopaj kesintisinden muaftır.
Bireysel Emeklilik sisteminin tanıtımı ve satışı, tamamen eğitimli ve mesleki yeterlilikteki personeller tarafından gerçekleştirilmektedir. İlerleyen süreçte sisteme ödeme yapmak istemezseniz ve sistem çıkmak isterseniz bankanızdan veya şirketinizden bunu talep edebilirsiniz. Bar talep formu oluşturabilir ve ilgili kişilere verebilirsiniz. Bu ilgili kişiler banka müşteri temsilcisi ya da şirketinizin insan kaynaklar bölümü olabilir. Talebiniz onaylandıktan sonra siste biriken paranızı çekebilir ve sistem çıkış yapabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Var mı?
1 Ocak 2017 Tarihinde 45 yaş ve altı çalışan kişiler için zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik sistemine katıldığınızda % 25 devlet katkısını da hak etmiş olmaktasınız. Aylık olarak ödediğiniz BES katkı payının % 25’i kadarını da devlet sizin adınıza sisteme yatıracak.
Devlet kurumu veya özel bir şirkette çalışan kişilere zorunlu olarak BES sistemi kaydı yaptırılma zorunluluğu getirildi. Bu sisteme kayıt olan kişilerin maaşlarından belirli bir oranda para kesilmekte ve %25 oranında da devlet desteği eklenmektedir. Toplam para aylık olarak kişinin banka hesabına yatırılarak birikime ayrılmaktadır. Bazı çalışanlar maaşından para çekilmesine ve BES sistemine yatırılmasına sıcak bakmamaktadır. Bu nedenle de Bireysel Emeklilik Sistemi-BES iptal işlemlerine başvurmaktadır.
Sistem çıkmak isteyen kişiler dilediği zaman çıkışını talep edebilir. Sistemde kalma süresine bağlı olarak bazı oranlarda kesintiler yapılmaktadır. Bu kesinti oranlarını öğrenmek için Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır yazımızı okuyabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi-BES Ne zaman Emekli Olurum?
Bireysel Emeklilik Sistemi-BES de 10 yıl düzenli prim ödemenizi yaptığınız ve 56 yaşını doldurduğunuz an emekli olma hakkını da elde edersiniz. Emeklilik hakkını elde etmeniz ile birlikte 2 çeşit ödeme alma şansınız bulunmaktadır. Dilerseniz toplu ödeme alabilirsiniz dilerseniz de aylık ödeme talebinde bulunabilirsiniz.
SGK Emeklilik sistemi ile Zorunlu Bireysel emeklilik sistemi tamamen birbirinden farklı olarak işlemekte ve farklı haklar sunmaktadır. BES sistemi bir sigorta olarak görülebilir.